Učenie aj oddych: vytvorte v živote školáka rovnováhu

  Kategórie: Výchova,
4 min
18. sep'20

Spánok, škola, odpočinok, úlohy, zábava a opäť spánok. Viete, ako by mal vyzerať ukážkový deň v živote každého školáka? Ten sa netočí iba okolo učenia, dôležitú súčasť zohráva aj oddych a čas na vlastné koníčky. Ako nastoliť v živote školáka rovnováhu?

Vytvoriť školákovi režim nie je vždy jednoduché, nehovoriac o tom, že tentokrát sa deti posadili do školských lavíc po naozaj dlhom čase. Po mnohých mesiacoch, ktoré počas pandémie strávili doma, si musia opäť zvyknúť na pravidelné vstávanie, chodenie do školy, záujmové aktivity a, samozrejme, spánok bez ponocovania. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako vytvoriť školákovi denný režim a zakomponovať doň nielen učenie, ale aj oddych.

Prečo je denná rutina dôležitá?

Jedno z najdôležitejších štádií rastu človeka prebieha práve počas školských čias. V tomto období sa formuje osobnosť dieťaťa, ešte stále sa vyvíja fyzická stránka, nervová aktivita a školáci získavajú jedny z najdôležitejších vedomostí a zručností. Na všetky tieto faktory vplýva práve denný režim, preto je vhodné v živote školáka vytvoriť dennú rutinu, ktorá naštartuje produktivitu, no dovolí tiež žiakom oddýchnuť.

Všetky procesy v tele majú rytmický charakter a podporovaním a dodržiavaním tohto rytmu zabezpečujeme organizmu správne fungovanie. Nie nadarmo sa aj dospelý človek cíti najlepšie vtedy, keď chodí spať a vstáva v približne rovnakom čase, obed si plánuje na rovnakú dennú dobu (nemusí to byť nevyhnutne s úderom dvanástej hodiny) a aj pracovný čas má fixný. Rovnováha medzi školskými povinnosťami a oddychom u detí prispieva k lepším výsledkom v škole, k rýchlejšiemu prispôsobeniu sa školským podmienkam a v neposlednom rade pozitívne vplýva aj na imunitný systém detí.

Denny rezim blog

Ideálny deň školáka

Samozrejme, väčšina školákov by sa zhodla v tom, že ideálny deň je podľa ich predstáv sobota alebo nedeľa. Realita je však iná a 5x do týždňa musia deti vstať a ísť do školy. Každý školský deň by sa mal začať rannou hygienou a zdravými raňajkami, ktoré naštartujú metabolizmus, dodajú deťom potrebnú energiu a doplnia “palivo” aj mozgu.

Ak sú vaše rána hektické a pripomínajú skôr preteky s časom ako pokojný štart do nového dňa, začnite spolu s deťmi vstávať aspoň o 15 minút skôr a vyhraďte si na jednotlivé úkony dostatok času. Desiatu môžete pripraviť už večer a ráno ju iba s nápojom zbalíte do školskej tašky, rovnako aj oblečenie si môžu deti zo skrine vybrať už deň vopred. Po rannej rutine prichádza čas na odchod do školy, kde deti strávia približne 5-8 hodín, v závislosti od ročníka a krúžkov.

Po návrate zo školy robia mnohí rodičia chybu a deti okamžite posadia k domácim úlohám. Treba si však uvedomiť, že aj deti potrebujú čas na oddych a načerpanie síl a ten čas prichádza práve teraz. Ak sa dieťa sťažuje na únavu, nebráňte mu v tom, aby si zdriemlo. Iné deti majú zase dostatok energie na rôzne pohybové aktivity.

Denny rezim deti

zdroj foto: freepik

Až po oddychu prichádza opäť čas na školské povinnosti. Podľa vedcov sa koncentrácia detí opäť dostáva na vrchol okolo 16-17 hodiny, čo je ideálny čas na domáce úlohy. Príprava na vyučovanie by však nemala trvať až do neskorého večera a určite by deti od úloh nemali ísť rovno do postele. Po vypracovaní domácich úloh preto prichádza čas na hru, či už s kamarátmi alebo osamote. Dovoľte deťom prejaviť naplno svoju kreativitu, uvoľniť fantáziu a doprajte im čas na vlastnú hru bez dospelákov.

Ak máte pocit, že hry po úlohách sú zbytočné a deti by mali viac času tráviť štúdiom, ste na omyle. Pravdou je, že myšlienka na hru, ktorá príde neskôr, deti motivuje k lepším výsledkom. Úplný záver dňa patrí večernej a spánkovej hygiene, ktorá by sa nemala vynechávať, pretože takisto tvorí nevyhnutnú súčasť denného režimu. Pravidlá spánkovej hygieny hovoria o tom, že deti by mali “vypnúť” aspoň hodinu-dve pred spaním. Viac o dôležitosti spánkovej hygieny si prečítajte tu.

Chcete, aby vaše dieťa prinášalo domov dobré študijné výsledky, ale aby bolo zároveň šťastné a zdravé? Vytvorte mu dennú rutinu založenú na rovnováhe povinností a oddychu a myslite na to, že škola je síce na prvom mieste, ale ani s učením dlho do noci to netreba preháňať.