Tablety a učenie: dá sa to!

  Kategórie: Výchova,
5 min
14. mar'19

O tom, ako moderné technológie vplývajú na vývin detí, schopnosť sústredenia, či dokonca spánok, sme už písali. Každá minca má však dve strany a my sa dnes pozrieme na tú druhú. Tú, ktorá hovorí o tabletoch ako o skvelej učebnej pomôcke, s ktorou by ste mali zoznámiť aj vašich zvedavých drobcov. Idete do toho?

V minulosti bolo štúdium úplne iné ako dnes. Všetky informácie si žiaci a študenti museli svojpomocne nájsť v knižnici alebo v učebniciach, čo si vyžadovalo dlhé hodiny strávené prezeraním obsahov a vypisovaním dôležitých poznámok. V tom lepšom prípade si mohli študenti priniesť knihy domov, v tom opačnom ich čakalo študovanie v knižnici.

Doba však pokročila a dnes v drvivej väčšine prípadov deťom stačí jedna “kniha”, do ktorej sa pohodlne zmestí všetko. Pred pár desaťročiami sci-fi, dnes realita. Využite tablety a ich výhody v prospech svojich detí a naučte ich využívať modernú techniku aj na niečo iné, ako na hranie. Napríklad na učenie!

Tablet ucenie chlapec

Škola hrou

Kým pred pár rokmi o interaktívnej výučbe pomocou tabletov základné a stredné školy nechceli ani počuť, dnes to v praxi vyzerá inak. Výučbové procesy sa prispôsobujú rýchlo sa meniacej modernej dobe, a aj vďaka takýmto výhodám sa rodičia často rozhodnú zapísať svoje deti do konkrétnej školy. Chcú, aby kráčali s dobou a neučili sa štýlom, ktorý pripomína skôr dobu kamennú. Tablety na vyučovacích hodinách však majú ešte jedno obrovské pozitívum, ktoré oceňujú najmä učitelia - stúpol záujem detí o štúdium, ktorý ide ruka v ruke s lepším prospechom.

Neviete si predstaviť, v akých aspektoch vyučovacieho procesu môže tablet pomôcť? Ján Machaj, riaditeľ neziskovej organizácie Edulab, ktorá podporuje využívanie digitálnych technológií na školách, v tom má jasno. “Od personalizácie učenia, cez tímovú prácu, problémové učenie, experiment, až po outdoorové vzdelávanie či obrátenú hodinu,” píše vo svojom blogu pán Machaj. Tablety tiež môžu pomôcť tam, kde si už učiteľ nevie rady, pretože staré učebnice dávno neposkytujú odpovede na otázky zvedavých žiakov.

Predstavte si, že vaše dieťa príde domov s informáciou, že pani učiteľka im namiesto testu vytlačeného na papieri rozdala tablety s aplikáciou pripomínajúcou kvíz. V skutočnosti však išlo o naozajstný test, za ktorý žiaci dostali známky. Takéto vypĺňanie testu či písanie písomky je pre mnohých žiakov oveľa menej stresujúce, pretože im pripomína hru na mobile. Tablety však ani zďaleka na školách nemajú iba jedno využitie.

Šikovný a kreatívny pedagóg ich dokáže využiť na takmer každej vyučovacej hodine od anglického jazyka až po chémiu. Drvivá väčšina detí si učivo oveľa rýchlejšie zapamätá zážitkovým učením, ktoré je naplno podporené práve tabletmi. Preberajú vaše deti na hodinách geografie Island alebo sa na dejepise učia o pyramídach? Prečo si nepozrieť krátky dokument, ktorý doplní výklad učiteľa nielen o ďalšie zaujímavé fakty, ale najmä o autentické zábery z miest?

Tablet ucenie dievca

Domáca príprava

Tablety nemajú svoje miesto iba vo vyučovacom procese, ktorý sa odohráva priamo v škole. Svoje nezastupiteľné miesto má už aj pri písaní domácich úloh alebo pri mimoškolských aktivitách. Skvelým príkladom sú aplikácie na výučbu cudzích jazykov, ktoré nestoja nič, ale prinesú viditeľný výsledok už po pár minútach strávených učením. Výbornou pomôckou sú už vyššie spomínané kvízy, vďaka ktorým si deti môžu precvičovať učivo aj z pohodlia domova, a to navyše hravou formou. Nejde pritom iba o cudzie jazyky, ale aj o všeobecné poznatky z rôznych oblastí, gramatiku, matematiku a chemické či fyzikálne vzorce a výroky.

Tablety môžu deti využiť aj vďaka kvalitnému fotoaparátu, ktorým si nafotia potrebné stránky z kníh, no túto funkciu využijú najmä v prípade choroby. Stačí, ak vášmu drobcovi spolužiaci pošlú odfotené poznámky, ktoré si v škole napísali počas jeho neprítomnosti a váš malý maród si ich už iba pohodlne opíše do svojho zošita. Vďaka tejto jednoduchej finte môže mať zároveň vaše dieťa všetky potrebné informácie vždy poruke a aj keď sa stane, že si doma zabudne zošit, môže si učivo pred hodinou zopakovať vďaka moderným technológiám.

Je rozdiel medzi tým, či deti využívajú tablety a smartfóny na zábavu, alebo na učenie. V oboch prípadoch však platí jedno - všetkého veľa škodí a aj učenie pomocou tabletu by malo mať svoje hranice. Deti by počas toho nemali zabúdať ani na pero, papier či tlačené knihy. Stretli ste sa už aj vy s tabletmi na vyučovaní? Ako tieto moderné technológie vo výučbovom procese vnímate?

P.S. Koľkí z vás si tento blog prečítali na tablete? :)