Škola volá: Ako deti pripraviť na školu v čase pandémie?

  Kategórie: Výchova,
4 min
28. aug'20

Po dlhých mesiacoch online vyučovania, absencie skutočnej školy, neskorého vstávania a ponocovania sa opäť začína škola v podobe, na ktorú sme všetci zvyknutí. Ako deti pripraviť na vstávanie do školy a ako im opäť vytvoriť režim, ktorý počas pandémie koronavírusu nebol práve ukážkový?

Počas prvých mesiacov pandémie nového koronavírusu COVID-19 sa chod celého sveta obrátil hore nohami. Ľudia začali pracovať z domu, deti sa zrazu ocitli pred monitormi počítačov a svojich učiteľov videli iba virtuálne. Niekoľko mesiacov sa zrejme nestretli ani so spolužiakmi. Ako pripraviť nielen deti, ale aj rodičov na to, čo nás od 2. septembra čaká?

Ale ja chcem zostať doma!

Väčšina detí si veľmi rýchlo zvykla na to, že so svojimi rodičmi trávili celé dni doma. Mamka s oteckom sa venovali svojej práci z domu a občas pomohli deťom s riešením úloh, ktoré im učitelia zadali cez internet. Rodičia boli na dosah vždy, keď to deti potrebovali, čo znížilo výskyt separačnej úzkosti, ktorú mnohé deti pociťujú. Nastolila sa nová norma, ktorá sa má znovuotvorením škôl opäť zbúrať a pri vytvorení staronového režimu vás deti budú potrebovať možno viac, ako kedykoľvek predtým.

Domáca výučba (angl. homeschooling) u nás nie je ani zďaleka taká zaužívaná, no odborníci upozorňujú na to, že mnohé deti sa budú takéhoto spôsobu výučby dožadovať. Reč je najmä o deťoch, ktoré majú problém nadväzovať nové priateľstvá a v škole nemajú veľa kamarátov, ale ide tiež o deti, ktoré v škole nedosahujú dobré výsledky a doma sa mohli bez povšimnutia “flákať”. Ak vaše deti nechcú ísť do školy a prejavujú známky paniky, zistite tiež, či neboli v škole šikanované, či už zo strany spolužiakov alebo učiteľov. Dôvodov, prečo sa deti nechcú vrátiť do kolektívu rovesníkov je viacero.Skola koronavirus homeschooling

Vráťte sa k pôvodnej rutine

Čokoláda na raňajky (o desiatej), celý deň v pyžame a non-stop pred obrazovkou počítača alebo televízie… Áno, aj takto vyzeral bežný deň mnohých detí, ktoré ostali od marca kvôli zúriacemu koronavírusu doma. Ak chcete, aby sa váš život vrátil do bežných koľají, začnite s obnovou stratenej rutiny už pár dní pred začiatkom školského roka. To znamená skôr vstať, obliecť sa a poriadne sa naraňajkovať.

S učením si ešte nerobte starosti, sú predsa stále prázdniny a od septembra budú mať deti na vzdelávanie fyzicky prítomných učiteľov. Najdôležitejšia je práve ranná rutina, ktorú mnohé deti počas prázdnin veselo zanedbávajú, čo vedie k ponocovaniu do neskorých nočných (poprípade skorých ranných) hodín a následne k nedostatku spánku.

Súčasťou pôvodnej rutiny je aj odchod rodičov z domu do práce. Tento problém ste už možno vyriešili, keď sa váš zamestnávateľ rozhodol, že vrátiť sa do zabehnutých koľají je pre firmu opäť bezpečné. No ak aj naďalej využívate home office, návrat k pôvodným ranným rituálom môže byť pre dieťa skomplikovaný. Ak vám to situácia a možnosti dovoľujú, odíďte ráno z domu a pracujte napríklad z kaviarne. Dohodnúť sa môžete tiež s rodičmi, svokrovcami alebo dobrými známymi, ktorí vám na pár hodín denne umožnia používať izbu v ich dome ako “kanceláriu”.

Takýmito malými krokmi si deti uvedomia, že sa pomaly, ale isto vracia späť život, ktorý dôverne poznali a mali ho rady. Deti si opäť zvyknú na skutočnosť, že rodičia s nimi netrávia 24 hodín denne a v mnohom sa musia spoľahnúť samy na seba.Koronavirus skola rusko

zdroj foto: freepik

Otvorene sa porozprávajte

Bojí sa vaše dieťa návratu do školy alebo sa mu tam jednoducho nechce ísť? Otvorene sa s ním pozhovárajte o jeho pocitoch a možno prídete na to, prečo to tak je. Vysvetlite mu, že je úplne v poriadku, že si na pohodlie domova zvyklo, ale už na začiatku pandémie sme všetci vedeli, že raz sa vrátime k svojmu normálnemu životu.

Skúste zo svojho ustráchaného potomka vydolovať pekné spomienky na školu a postrčte ho k tomu, aby zorganizoval stretnutie spolužiakov ešte pred začiatkom školského roka. Vďaka tomu si mnohé deti uvedomia, že do školy sa tešia, ak nie kvôli samotnému učeniu, tak kvôli kamarátom a spolužiakom, s ktorými bola v škole skutočná zábava.

P.S. Nezabudnite svojim deťom okrem prezúvok a desiaty zbaliť aj rúško. Pekné školské pomôcky mnohým deťom návrat do školy uľahčia.