Späť do školy: Ako má vyzerať pracovný stôl školákov?

  Kategórie: Výchova,
4 min
02. sep'22

Hovorí sa, že čisté pracovné prostredie je kľúčom k čistej mysli. To platí nielen pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré sa po dvojmesačných prázdninách posadia do školských lavíc. Aby dosahovali vaši školáci dobré výsledky, potrebujú zdravé pracovné prostredie. Na jeho vytvorenie nepotrebujete veľa, práve naopak. Ako by mal vyzerať pracovný stôl žiakov všetkých ročníkov?

Možno nie ste ani vy, ani vaše deti milovníkmi minimalizmu, ale práve pri zariaďovaní izby školákov platí staré známe “menej je niekedy viac”. Rozptýlenie čaká na každom kroku a tak ako dospelí, aj deti sa často od povinností uchýlia k prokrastinácii. Vhodne zariadená detská izba je preto základom a ešte dôležitejší je študijný kútik pozostávajúci z pracovného stola a kvalitnej stoličky. A potom stačí už “len” dodržiavať nasledujúce pravidlá.

Pracovný stôl izba

Zdroj foto: Freepik

1. Všetko má svoje miesto

Neefektívne pracovné prostredie môže spôsobovať stres, ktorý deti určite nepotrebujú. Pomôžte deťom hneď na začiatku školského roka nájsť miesto pre všetky pomôcky a učebnice a vytvorte spolu s nimi organizovaný priestor na učenie. V detskej izbe školáka musí mať všetko svoje miesto. Uskladnite čisté zošity, ktoré ešte len čakajú na svoju chvíľu, potreby na výtvarnú výchovu, perá a farbičky do zásoby a podobne. Každú kategóriu školských pomôcok umiestnite do samostatnej škatule a tú nezabudnite označiť. Deti budú v prípade potreby presne vedieť, kde čo nájdu a nebudú sa bezcieľne prehrabovať škatuľami a zásuvkami.

2. Poriadok na stole

Poriadok musí byť aj na pracovnej ploche, kde si bude váš školák či školáčka písať domáce úlohy a pripravovať sa na vyučovanie. Naučte deti neskladovať na stole nič, čo tam v danej chvíli nepatrí, pretože takéto predmety ich budú iba zbytočne rozptyľovať. Perá uložte do stojanov alebo plechoviek, učebnice a zošity do stojanov. Nad písací stôl môžete zavesiť perforovanú nástenku s otvormi na háčiky, na ktoré zavesíte úložné košíky na iné písacie potreby.

Pracovný stôl nástenka

Zdroj foto: Freepik

3. Plánovanie je cestou k úspechu

Preto naučte deti plánovať a organizovať svoje dni. Vytvorte si spolu kalendár, ktorý zavesíte v blízkosti pracovného stola a budete doň zapisovať všetky dôležité dátumy - písomky, testy, termíny na odovzdanie domácich úloh, ale aj prázdniny a narodeniny. Do kalendára zaznačte dni, počas ktorých na deti čakajú mimoškolské aktivity. Dávajte však pozor na to, aby nebol kalendár dieťaťa preplnený. Deti potrebujú aj čas na hry, oddych a regeneráciu síl.

4. Zbavte sa zbytočností

Upratovanie pracovného prostredia ide ruka v ruke s vyhadzovaním všetkých zbytočností. Určite aj vy z vlastnej skúsenosti viete, že niekedy iba prekladáte papiere z miesta na miesto a odkladáte ich vyhodenie. Všetko, čo deti na stole nepotrebujú, vždy spolu roztrieďte a podľa potreby vyhoďte alebo založte do zakladačov. V opačnom prípade sa môže stať, že na konci základnej školy budete triediť obrovské množstvo zbytočne nahromadených papierov.

5. Poriadok v školskej taške

Organizácia sa netýka iba študijného priestoru v detskej izbe, ale aj školskej tašky, v ktorej občas zvykne vzniknúť poriadny chaos. Na poriadok treba myslieť už pri výbere školskej tašky. Na pamäti majte najmä praktickú stránku aktoviek a tašiek - čím viac priehradok, tým lepšie. Deti vďaka tomu rýchlo nájdu to, čo potrebujú a rozdelené priehradky sa postarajú aj o to, že desiata a tekutiny budú oddelené od učebníc a zošitov. Výhodou sú takisto predné a bočné vrecká na uloženie dokladov, kľúčov a drobností.

6. Kontrola starších detí

Žiaci druhého stupňa a tínedžeri sa nechajú popri štúdiu ľahko rozptýliť, preto potrebujú častejšiu a dôslednejšiu rodičovskú kontrolu. Povinnosti idú bokom hlavne kvôli sociálnym sieťam a počítačovým hrám, preto môžete po dohode s deťmi nainštalovať do mobilu a počítača aplikácie, ktoré zamedzia až do vypnutia prístup na vami vybrané webové stránky. Samozrejme, nič z toho nezaručí, že deti sa naozaj pustia do učenia, preto im musíte v prvom rade dôverovať a v tom druhom s nimi komunikovať a pomáhať im s učením, keď vás o to požiadajú.

Zdroj titulnej foto: Freepik