Postrach detí aj rodičov: 10 tipov na to, ako zvládnuť domáce úlohy

  Kategórie: Výchova,
6 min
17. okt'23

Návrat do školy sa nesie nielen v znamení opätovného stretnutia so spolužiakmi, ale prináša so sebou aj mnoho povinností. Domáce úlohy patria medzi ne a ich plnenie nie je vždy bezproblémové. Pomôžeme vám vytvoriť zdravé návyky, ktoré uľahčia robenie domácich úloh nielen deťom, ale aj vám, rodičom.

Domáce úlohy sú občas jednoduché, ale niekedy dajú zabrať deťom aj rodičom. Stres z domácich úloh môže spôsobiť frustráciu na oboch stranách a stáva sa, že vyvoláva úzkosť v malých aj veľkých. Zlé návyky pri písaní domácich úloh môžu vášho žiaka či žiačku sprevádzať počas celej školy, preto je potrebné osvojiť si návyky, ktoré eliminujú stres a písanie domácich úloh nebude deťom spôsobovať problémy. Tu je 10 praktických tipov, vďaka ktorým zvládnete domáce úlohy bez plaču, kriku a bolestí bruška.

Držte sa rozvrhu

Rozvrhy, aj tie školské, pomáhajú deťom najmä v prvých ročníkoch základnej školy. Cítia sa vďaka pevnému harmonogramu bezpečnejšie, pohodlnejšie a istejšie. Rozvrh aj pri písaní domácich úloh znižuje pravdepodobnosť problémov so správaním, zvyšuje produktivitu a organizáciu. Vytvorte si s deťmi hneď v úvodných týždňoch aj mimoškolský rozvrh, v ktorom nebude chýbať písanie domácich úloh.

Každej aktivite priraďte farbu, vďaka čomu sa deti v rozvrhu lepšie zorientujú. Do tohto denného plánu nezabudnite zahrnúť aj čas na odpočinok, hru, pobyt na čerstvom vzduchu, domáce práce, hygienu a spánok. S denným rozvrhom pred očami budú deti presne vedieť, čo a kedy ich čaká a keď príde čas na písanie domácich úloh, budú pripravené, sústredené a motivované.

Písanie domácich úloh

Zdroj foto: Freepik

Vytvorte vhodný priestor

Priestor vyhradený na učenie je v prípade školáka nevyhnutnosťou. Akékoľvek pokusy o písanie domácich úloh pred televízorom alebo s mobilom poruke zarazte a internet dovoľte deťom použiť iba vtedy, ak si to úloha vyžaduje. Platí, že žiaci by mali mať v detskej izbe priestranný stôl s pohodlnou stoličkou a dobrým osvetlením. Tento priestor by mal byť v dostatočnej vzdialenosti od rušivých vplyvov, akými sú spomínaná televízia, ale aj hračky.

Vyhraďte dostatok času na oddych

Dlhé dni školy môžu byť pre deti poriadne vyčerpávajúce, preto je veľmi dôležité vyhradiť dostatok času na odpočinok a relax podľa predstáv detí. Po príchode zo školy by sa mali deti venovať niečomu, čo ich baví, či už je to hranie na čerstvom vzduchu, športovanie, čítanie alebo dokonca sledovanie obľúbenej rozprávky. Počas tohto oddychového času deti načerpajú dostatok energie na písanie domácich úloh a ich schopnosť sústrediť sa na prácu sa opäť vyšplhá na požadovanú úroveň.

Domáce úlohy neodkladajte

Do domácich úloh sa neodporúča vrhať hneď po príchode zo školy, ale nie je vhodné odkladať ich ani na neskorú večernú hodinu. Dbajte na to, aby sa deti na nasledujúci školský deň pripravili ešte pred večerou. Vďaka tomu bude ich mozog môcť pred spaním “vypnúť” a vyvarujú sa aj stresu, ktorý so sebou škola často prináša.

Niečo dobré pod zub ako motivácia

Takmer všetky deti sú po návrate domov hladné, a to aj napriek tomu, že si v škole vychutnali desiatu a obed. Počas oddychovej fázy dňa im naservírujte zdravé dobroty, teda ovocie, zeleninu, oriešky, ale aj kvalitnú čokoládu a z času na čas môžete siahnuť aj po obľúbenej maškrte. Hladina cukru v krvi sa dostane do normálu a deti budú mať dostatok energie na domáce úlohy.

Prestávky sú povolené

Začína byť vaše dieťa počas písanie úloh frustrované a vyčerpané? Doprajte mu prestávku, ktorá opäť zlepší produktivitu, motiváciu, zníži stres a zlepší náladu. Aj krátka pauza od učenia dokáže obnoviť sústredenie, pozornosť a tiež kreativitu. Súčasťou prestávky môže byť krátky strečing, prechádzka, hra s domácim zvieratkom a niekedy postačí iba návšteva toalety a niekoľkominútové opustenie detskej izby.

Pozitívne myslenie je kľúčom k úspechu

Pomôžte deťom myslieť a hovoriť o domácich úlohách pozitívne. Sú to práve naše myšlienky, ktoré majú obrovský vplyv na realitu a tie negatívne môžu deťom výrazne brániť pri robení domácich úloh. Utvrdzujte deti v tom, že sú šikovné a na riešenie problému určite prídu. Ak nerozumejú učivu, prejdite si ho spolu s ním a krok za krokom vysvetľujte všetko, čo nie je jasné.

Domáce úlohy a pomoc

Zdroj foto: Freepik

Buďte oporou

Ak sa vaše dieťa “zaseklo” alebo sa cíti frustrované, uistite sa, že vie o vašej podpore a že vás môže vždy požiadať o pomoc. Priznajte sa deťom k tomu, že ani vy ste v škole neboli vždy stopercentní, čo je úplne v poriadku. Hľadajte spoločne riešenia na rôzne problémy. Kým učivo dejepisu, zemepisu či biológie sa deti musia naučiť, matematické úlohy ich môžu potrápiť o čosi viac a aj pravidlá gramatiky môžu dať riadne zabrať. Učte sa v prípade potreby spolu s deťmi a nenechávajte toto bremeno iba na ich pleciach. Ak chcete, aby domov prinášali dobré známky, musíte byť súčasťou tohto procesu.

Hľadajte iné zdroje

Nepostačujú vašim deťom školské učebnice a výklad učiteľov? Hľadajte iné zdroje, z ktorých môžu deti čerpať. Niekedy stačí, ak učivo vysvetlí iný učiteľ, aj ten na doučovaní, a deťom sa okamžite podarí spojiť súvislosti. V dnešnej dobe technológií je aj internet plný vysvetlení a pokusov, ktoré deťom pomôžu učivo pochopiť rýchlejšie a dokonca aj hravou formou.

Dbajte na spánkovú hygienu

Učenie je dôležité, ale rovnako dôležitejší (ak nie viac) je aj spánok, ktorého deti v tomto období potrebujú dostatok. Kvalitný spánok zabezpečuje optimálne fungovanie mozgu a je všeobecne prepojený s akademickým výkonom. Nedostatok spánku zhoršuje kognitívne schopnosti, ktoré vedú k nižším známkam, ale aj k zhoršenému správaniu detí. Uistite sa, že vaše dieťa má pred spaním dostatok času na oddych a hygienu a nemieri od učebníc priamo do postele.