S deťmi doma 2: naplánujte školákovi deň

  Kategórie: Výchova,
5 min
01. apr'20

Kríza súvisiaca s pandémiou koronavírusu zasiahla všetky oblasti života, vzdelávanie nevynímajúc. Rodičia sa teraz musia popasovať s novou úlohou a aspoň čiastočne zastúpiť učiteľov. Ako by mal vyzerať deň školáka, ktorý sa zrazu učí výlučne z domu, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Ako rodič si musíte v prvom rade priznať, že školu nenahradíte stopercentne, s čím učitelia počítajú. Môžete však urobiť všetko pre to, aby vaše deti počas tohto obdobia zvládli nové učivo aspoň čiastočne a nepomýlili si zatvorené školy s prázdninami.

Nemajte prehnané nároky

Každý rodič pozná svoje dieťa najlepšie. Ešte predtým, ako sa pustíte do domáceho vyučovania, si uvedomte, akým žiakom je vaše dieťa. Treba ho do učenia dotlačiť a sedieť spolu s ním pri domácich úlohách? Alebo máte doma samostatného žiaka, ktorému na konci dňa iba skontrolujete úlohy a podľa potreby ho vyskúšate z nového učiva? Odrazte sa od tejto skutočnosti a nemajte počas nasledujúcich náročných týždňov prehnané požiadavky. Všetci sa ocitáme v nezvyčajnej situácii, ktorá je už aj bez toho dosť stresujúca.

Ďalším dôležitým bodom počas domáceho vyučovania je vlastný priestor na učenie a písanie úloh. Očakáva sa, že deti budú mať k dispozícii notebook alebo stolový počítač s pripojením na internet a budú s učiteľmi pravidelne komunikovať. Vytvorte žiakovi ideálne podmienky, v ktorých ho nič nebude rozptyľovať a kde sa bude môcť bez problémov sústrediť na školu.

Situácia je trochu komplikovanejšia, ak máte doma viac ako jedno školopovinné dieťa. V takom prípade je vhodné zabezpečiť každému vlastnú izbu, a to najmä vtedy, keď vyučovanie cez internet prebieha v rovnakom čase. Vyučovacím prostredím sa tak načas môže stať jedálenský stôl v kuchyni, ale aj kozmetický stolík. Dôležité je, aby sa deti počas výučby navzájom nerušili, keďže každé dieťa je v inom ročníku a preberá iné učivo.

Koronavirus online skola

zdroj foto: freepik

Vyučovanie cez internet

Každá škola má v týchto dňoch nastavené vyučovanie cez internet trochu inak. Niektorí učitelia vysvetľujú nové učivo cez Skype alebo iný podobný nástroj, kde majú žiaci možnosť pýtať sa otázky a aktívne sa zapájať do vyučovania. Výhodou takto vedenej hodiny je skutočnosť, že nejde iba o zadanie domácej úlohy a následné skontrolovanie. Deti majú väčšiu motiváciu pripraviť sa na takú hodinu, pretože vedia, že môžu byť “vyvolané”.

Učitelia komunikujú so žiakmi a rodičmi aj prostredníctvom skupín na Facebooku, kde im zadávajú domáce úlohy a zverejňujú nové učebné materiály. Čisto písomná komunikácia však nenahradí vysvetlenie nového učiva a nie je vhodná pre každý predmet. Je rozdiel medzi tým, či sa žiaci majú naučiť nové učivo dejepisu alebo majú zvládnuť novú matematickú funkciu, ktorú nepochopia bez detailného výkladu.

Oddych po vyučovaní

Deň školáka sa snažte čo najviac prispôsobiť jeho bežnému školskému dňu. S tým bezpochyby súvisí aj oddych medzi jednotlivými predmetmi a oddych po návrate zo školy. Nechcite od detí, aby sa učili nepretržite od svitu do mrku, aj ony potrebujú “vypnúť” a načerpať novú energiu.

Súčasťou denného rozvrhu by preto mala byť prestávka na obed a voľno medzi vyučovaním a robením domácich úloh. Pokúste sa na začiatku týždňa vytvoriť jedálny lístok, ktorý pripnete na chladničku a do týždenného rozvrhu zaznačte aj “mimoškolské aktivity” - bicyklovanie (ak vám to podmienky dovolia) v pondelok, joga v stredu, výtvarná/krúžok šikovných rúk v piatok a podobne.

Deťom dajte priestor aj na vlastné záujmy. Dovoľte im zahrať sa na počítači, prečítať si knihu, pozrieť obľúbenú rozprávku alebo seriál, písať si so spolužiakmi a kamarátmi. Tento oddych detí je aj čas pre vás, počas ktorého sa môžete venovať svojim povinnostiam alebo sa môžete pripravovať na ďalší školský deň, počas ktorého budete deťom musieť vysvetliť Archimedov zákon alebo derivácie.

Koronavirus skola doma

zdroj foto: freepik

Čas na úlohy

Súčasťou dňa každého školáka je písanie domácich úloh a príprava na nasledujúci deň. Práve na domáce úlohy a samoštúdium sa učitelia najviac spoliehajú, keďže často ani nemajú na výber. Ak s nimi potrebuje vaše dieťa pomôcť, vyhovejte mu a nevyhovárajte sa na to, že ani vy dané učivo neviete. Naopak, berte to ako spoločne strávený čas, počas ktorého spolu riešite dôležitý problém. Chémiu sa učte skúšaním zábavných (no bezpečných!) pokusov, názorne vysvetľujte aj fyzikálne zákony, na literatúru využite divadelné hry a filmové spracovania literárnych diel, geografiu a biológiu učte prostredníctvom dokumentov. Na záver vždy skontrolujte, či majú deti úlohy hotové a či sú pripravené na ďalší netradičný deň v škole.

Večerný relax

Podobne ako po vyučovaní, aj pred spaním je veľmi dôležité oddýchnuť si a ísť do postele s prázdnou hlavou. Po dohode s deťmi je vhodné stanoviť čas (napríklad 19:00), po ktorom už nebudú sedieť za počítačom a obmedzia aj čas strávený na telefóne. Po tomto čase nasleduje večerná hygiena a podľa veku ďalší program. So staršími deťmi sa môžete zahrať stolové spoločenské hry, pokročiť v skladaní puzzle alebo si môžete pozrieť dokument či zaujímavý film.

Nemusieť chodiť každý deň do školy a učiť sa z domu má svoje výhody aj nevýhody. Pokúste sa spolu s deťmi vyťažiť zo súčasnej situácie maximum, avšak nič nepreháňajte a buďte aj naďalej viac rodičom, než učiteľom. Pri učení využívajte všetky možné pomôcky, pozerajte dokumenty a divadelné inscenácie diel povinnej literatúry a učte sa spolu s deťmi. Možno vás prekvapí, čo všetko ste už zabudli.