Epidurálka pri pôrode: áno či nie?

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
12. nov'18

Rodiť prirodzene a znášať aj bolesti, alebo ich zmierniť jednou injekciou? To je otázka, ktorú s blížiacim sa dátumom pôrodu riešia všetky budúce mamičky. Niektoré sú s bolesťou zmierené a dokonca ju znášajú bez väčších problémov, iné mamičky si zase pôrod bez epidurálky nechcú ani predstaviť. Povedať jej teda áno, či nie?

Všetky mamičky a budúce mamičky ju nazývajú familiárne - epidurálka. Niet sa čomu čudovať, je predsa najlepšou priateľkou mnohých žien na pôrodnej sále. Čo však o epidurálke, teda epidurálnej analgézii, potrebujete vedieť ešte predtým, ako si ju vyžiadate? Čítajte ďalej a dozviete sa odpovede na všetky najčastejšie otázky.

Čo epidurálka vlastne je?

Epidurálna analgézia (EDA) je zmes anestetík a narkotík, ktoré sa podávajú na zníženie pôrodných bolestí. Epidurálka sa nepodáva hneď na začiatku pôrodu, ale až v čase, kedy je krčok maternice otvorený na 3-4 cm. Zavádza ju anesteziológ, a to do epidurálneho priestoru na chrbtici, ktorý sa nachádza v bedrovej časti. Pomocou špeciálnej ihly zavedie do tela rodičky hadičku (katéter), ktorá sa upevní náplasťou a ostane tam až do konca pôrodu. Cez hadičku sa aplikuje látka, ktorá začne účinkovať približne 15 minút po podaní a jej účinky trvajú asi hodinu a pol. Je však dôležité spomenúť, že epidurálka vás nezbaví všetkej bolesti, iba ju zmierni na znesiteľnú úroveň.

Koľko ma to bude stáť?

Vďaka zmenám v poplatkoch, ktoré vstúpili do platnosti 1. februára 2018, je podanie epidurálky v štátnych a univerzitných nemocniciach bez poplatku. Kým v minulosti sa táto suma pohybovala okolo 100 €, dnes si môže mamička vyžiadať epidurálku zadarmo. Podobne je to “po novom” aj s prítomnosťou otca či inej osoby pri pôrode. Toto rozhodnutie odvôvodnili faktom, že pri iných vyšetreniach môže byť partner alebo blízka osoba pri pacientovi bez poplatku. Za čo si však rodičky budú musieť stále priplatiť, je výber pôrodníka, ktorého chcú pri pôrode mať.

Porod bolesti

Je vhodná pre všetky ženy?

Žiaľ, epidurálna analgézia nie je vhodná pre všetky ženy. Zaobísť sa bez nej budú musieť rodičky, ktoré trpia poruchami krvnej zrážanlivosti, majú alergiu na anestetikum alebo trpia ťažkými infekčnými ochoreniami. Kontraindikáciou je tiež nadváha, ale aj tetovanie v mieste vpichu. S podaním epidurálky sa budete musieť rozlúčiť aj v prípade, že ste prišli do pôrodnice v pokročilom stave pôrodu, kedy by už epidurálka nestihla zabrať. Môže sa tiež stať, že počas pôrodu nastanú nečakané komplikácie a od podania epidurálky bude musieť lekár upustiť. Zavedenie epidurálky môže skomplikovať ešte jeden fakt - neprítomnosť anesteziológa v nemocnici, a to najmä v nočných hodinách.

Aké sú jej riziká?

Mýtus, že podanie epidurálky počas pôrodu škodí bábätku, je dosiaľ nepotvrdený a ostáva iba mýtom. Účinok látky, ktorej množstvo je oproti podaniu počas cisárskeho rezu minimálne, nemá na bábätko žiadne negatívne vplyvy, práve naopak - predpokladá sa, že ho ovplyvní skôr pozitívne, a to isté platí aj o mamičke. Samozrejme, miesto vpichu môže po pôrode pobolievať a môžu sa objaviť aj nepríjemné bolesti hlavy. Nie je však možné, aby rodička po správnom zavedení epidurálky ochrnula (áno, aj takéto reči kolujú medzi mamičkami), pretože pôsobí na panvu a pošvu, nie na končatiny.

Prečo mám zvážiť epidurálku?

Epidurálku by mali zvážiť ženy, ktoré majú nízky prah bolesti, bolí ich napríklad aj obyčajný odber krvi a bez liekov nezvládajú ani menštruačné bolesti či bolesť hlavy. Určite by ju nemali tvrdohlavo odmietať ženy, ktoré majú z pôrodu panický strach a nevedia si predstaviť, že bábätko musia vytlačiť “tadiaľto”. Epidurálka v tomto prípade naozaj zmierni bolesti a najmä rodičku upokojí a dostane ju do väčšej pohody, vďaka čomu bude mať z pôrodu pekný zážitok namiesto hrôzostrašného.

Epidurálka sa odporúča aj v prípade, že pôrod trvá veľmi dlho. Žena je z tohto zdĺhavého pôrodného procesu vyčerpaná a vystresovaná, a práve zavedenie epidurálnej analgézie jej pomôže načerpať nové sily a urýchli tak celý pôrod. EDA by mala byť vašou voľbou aj vtedy, ak vás čaká pôrod dvojičiek. Pri dvojičkách je totiž zvýšené riziko sekcie, teda cisárskeho rezu, ktorý môže byť vďaka skorému zavedeniu epidurálky vykonaný ihneď a nie je potrebné čakať, kým začne epidurálka účinkovať.

Porod babatko

Aké mám ešte možnosti?

Bojíte sa pôrodu a bolestí, ktoré s ním bezprostredne súvisia, no epidurálku aj napriek tomu odmietate? Bolesť sa dá stlmiť aj inak, a to farmakologicky, ale aj nefarmakologicky, bez podania liekov. Ak túžite po maximálne prirodzenom pôrode bez chémie, máte na výber tieto spôsoby úľavy od bolesti:

  • Hydroanalgézia - využitie kúpeľa, relaxačnej sprchy, pôrodnej či masážnej vane alebo termoforu.
  • Elektroanalgézia - ide o elektrickú nervovú stimuláciu, ktorá sa využíva najmä pri bolestiach v oblasti krížov. Jej účinky sa však dostavia až po 40 minútach.
  • Audioanalgézia - táto metóda potláča bolesti tzv. bielym šumom, teda zmesou všetkých počuteľných frekvencií rovnakej intenzity. Podobné zvuky vydáva napríklad vysávač či fén.
  • Akupunktúra a akupresúra - patrí medzi alternatívne metódy, uvoľňuje endorfíny a reguluje bolesť.
  • Predpôrodná príprava - pravidelná predpôrodná príprava pripraví telo ženy na pôrod, a to nielen špeciálnymi cvikmi, ale aj správnym dýchaním a bylinkami.
  • Hypnopôrod - vyžaduje si prípravu takmer počas celého tehotenstva a v skratke ide o zvládnutie dýchacích techník a zbavenie sa stresu.

Je pravda, že telo ženy je prirodzene stavané na tehotenstvo a pôrod, no ten už vďaka modernej medicíne nemusí byť neznesiteľne bolestivý, ale krásny. Konečné rozhodnutie je však vždy na mamičke a ak viete, že pôrodné bolesti vám znepríjemnia ten najkrajší okamih v živote, nedajte sa od epidurálky odhovoriť.