Tehotenstvo týždeň po týždni: 40. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
28. okt'22

Vitajte v cieli! 40. týždeň tehotenstva je týždňom vášho prvého termínu pôrodu, no to automaticky neznamená, že bábätko sa vypýta na svet v rozmedzí týchto siedmich dní. Pôrod je však na spadnutie a tá dlho očakávaná chvíľa môže nastať naozaj kedykoľvek.

Bábätko v 40. týždni vnútromaternicového vývinu je pripravené na narodenie a je len otázkou času, kedy začnete pociťovať prvé príznaky blížiaceho sa pôrodu (možno ste už dokonca porodili a do štyridsiateho týždňa tehotenstva ste nestihli ani vstúpiť). V prípade, že sa vám to predsa len podarilo, je pravdepodobné, že bábätko váži plus-mínus 3450 gramov a je dlhé asi 51 cm. Miery sa však môžu líšiť - svoje zohráva genetika, zdravotný stav mamičky počas tehotenstva a aj iné faktory.

Príznaky štyridsiateho týždňa

Štyridsiaty týždeň tehotenstva dá zabrať najmä psychike. Zrejme budete striehnuť na každú zmenu a bábätko budete monitorovať častejšie než doteraz. V záverečnej fáze tehotenstva vás čaká toto:

  • Kŕče v nohách. Tie vás môžu prekvapiť, ale v takto vysokom štádiu tehotenstva nejde o nič nezvyčajné. Uľaviť môže strečing a dodržiavanie pitného režimu.
  • Tlak v panve. O tie sa postará samotné bábätko, ktoré môže zostúpiť ešte nižšie do panvy, na ktorú tlačí a spôsobuje tento diskomfort.
  • Problémy so spánkom. V bdelom stave vás bude držať nervozita a strach, ale aj veľké bruško, ktoré vám bráni v nájdení vhodnej polohy. Neprevaľujte sa zbytočne v posteli, to vás iba viac znervózni. Nájdite si pokojnú aktivitu, napríklad čítanie alebo písanie denníka. Na veľké práce ako umývanie kúpeľne alebo náročné fyzické cvičenie ani nepomyslite.
  • Únava. Tá ide ruka v ruke s nedostatkom spánku, v dôsledku čoho možno cez deň zaspávate aj postojačky. Poddajte sa tomu a oddychujte vždy, keď vás prepadne únava a vyčerpanie. Môžete si to predsa dovoliť.
  • Kontrakcie. Braxton-Hicksove kontrakcie sa zrejme v určitom bode zmenia na tie skutočné, preto si každý sťah maternice sledujte a zaznamenávajte si dĺžku aj intenzitu.
  • Úzkosť. Aj tá najpokojnejšia mamička sa môže tesne pred pôrodom pristihnúť pri poriadnom stresovaní, čo je úplne v poriadku. Nedržte to v sebe a rozprávajte sa o tom, čo práve prežívate.

Štyridsiaty týždeň tehotenstva

Najčastejšie otázky a odpovede

Počas štyridsiatich týždňov tehotenstva ste si určite stihli naštudovať všetko, čo sa len dalo. My pre vás máme zhrnutie otázok a odpovedí, ktoré s blížiacim sa pôrodom vyhľadávajú mamičky najčastejšie.

Je normálne byť tehotná 40 týždňov?

Áno! Aj keď sa vám môže zdať, že ste tehotná celú večnosť, priemerné tehotenstvo trvá práve 40 týždňov. Ak ste sa dostali až do tohto štádia, ste tehotná dlhšie ako deväť mesiacov, preto gynekológovia a pôrodníci uprednostňujú hovoriť o tehotenstve v týždňoch, nie v mesiacoch. Akokoľvek chaotické to pre vás môže byť, vydýchnite si - tehotenstvo trvajúce 40 týždňov nie je žiadna anomália.

Čo spôsobuje, že prenášam?

Na túto otázku neexistuje jedna jediná odpoveď. Prenášanie môže byť zapísané vo vašich génoch, možno dokonca aj vy ste boli narodení po termíne pôrodu. Štatistika v tomto nahráva napríklad aj prvorodičkám alebo mamičkám, ktoré prenášali v predchádzajúcich tehotenstvách. Dôvodom môže byť aj pohlavie bábätka - chlapci si vraj dávajú viac načas a s príchodom na svet sa neponáhľajú. Zmätky vie narobiť aj presné určenie dátumu vašej poslednej menštruácie, takže termín pôrodu nemusí byť stanovený celkom presne.

Som v 40. týždni, kedy porodím?

Kedykoľvek. Ak plánujete rodiť prirodzene a tým pádom nemáte stanovený termín cisárskeho rezu, bábätko sa môže na svet vypýtať v hociktorú dennú či nočnú hodinu. Ak je na lekárskych prehliadkach všetko v poriadku a bábätko aj mamička sa majú dobre, nie je dôvod tlačiť na pílu.

Ako vyvolám pôrod?

Máte už toho dosť a chcete mať pôrod čo najskôr za sebou? Existujú prirodzené spôsoby, ktoré môžu urýchliť pôrod. Najúčinnejšie sú dlhé prechádzky a sex, ktoré v tele spustia tie správne procesy. Niektoré mamičky odporúčajú štipľavé jedlo, ale to nemusí byť vôbec zárukou spustenia pôrodu. Naopak, určite neskúšajte bylinkové kúry alebo dráždenie bradaviek - druhé menované môže vyvolať veľmi silné kontrakcie, ktoré dieťatku skôr uškodia ako pomôžu. Ak je toho na vás v 40. týždni priveľa a naozaj sa už necítite dobre, lekár môže navrhnúť aj vyvolanie pôrodu lekárskymi metódami.