Tehotenstvo týždeň po týždni: 41. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
20. jan'23

Cítite sa ako časovaná bomba? Máte na to plné právo. Nie každá mamička sa v tehotenstve dostane až takto ďaleko, ale prenášanie je bežné, a to najmä u prvorodičiek. Čo všetko vás čaká a neminie na úplnej cieľovej rovinke tehotenstva?

Bábätko si vo vašom vnútri užíva v 41. týždni tehotenstva akýsi extra čas a zrejme vám to dáva pocítiť. Na svet sa môže vypýtať každú chvíľu, preto si pozorne všímajte každú zmenu a nezabúdajte počítať kopance, ktoré vám uštedrí. Drobček vo veľkosti melóna meria v tomto vysokom štádiu gravidity približne 51,8 cm a váži asi 3,6 kg. Najvyšší čas na pôrod, že?

Príznaky štyridsiateho prvého týždňa

Prenášate? Tieto príznaky nie sú vo vašom prípade ničím zvláštnym, avšak platí, že pri každom neistom signále tela sa ohláste u svojho lekára alebo priamo v pôrodnici:

  • Panvový diskomfort. Aj keď sa to nezdá, dieťatko môže ešte stále klesnúť nižšie, takže na váš močový mechúr a krčok maternice vyvíja ešte väčší tlak, čo spôsobuje bolesti.
  • Hemoroidy. So spomínaným tlakom sú spojené aj opuchnuté kŕčové žily v konečníku, ktoré môžu viesť až k hemoroidom. Tie sa môžu na chvíľu zhoršiť, a to aj po pôrode, ale nakoniec opuch ustúpi a všetko sa postupne vráti do normálu.
  • Problémy so spánkom. Žiadna novinka pod slnkom, však? Hormóny, nervy, veľké tehotenské bruško (či skôr brušisko) a najmä očakávanie vám v týchto dňoch veľmi nedajú spať. Preto sa snažte oddychovať aj cez deň.
  • Časté močenie. Bábo v 41. týždni v podstate sedí na vašom močovom mechúre a spôsobuje asi až príliš časté návštevy toalety. Vydržte, už iba chvíľu!
  • Kontrakcie. S blížiacim sa termínom pôrodu sú sťahy maternice čoraz častejšie a zreteľnejšie. Taška do pôrodnice by už mala byť zbalená a pripravená pri dverách, možno dokonca aj v kufri auta. Každá ďalšia kontrakcia môže byť tá pravá.

Štyridsiaty prvý týždeň tehotenstva

Najčastejšie otázky a odpovede

Veľa voľných chvíľ spojených s čakaním na pôrodné kontrakcie u mnohých budúcich mamičiek spustí lavínu otázok a pochybností. Tu sú odpovede na najčastejšie z nich:

Aké sú znaky pôrodu v 41. týždni tehotenstva?

Signály toho, že pôrod je na spadnutie, už zrejme viete sypať z rukáva. V prípade, že zaúčinkuje tehotenský mozog, vám ich sem opäť zhrnieme. Zavolajte lekára, ak máte neustály únik moču (môže ísť o plodovú vodu), časté a bolestivé kontrakcie, ktoré pri zmene polohy neprestávajú a na pôrodníka sa obráťte aj pri každom nezvyčajnom príznaku, napríklad bolesti brucha alebo krvácaní.

Je normálne byť tehotná 41 týždňov?

Áno! Akokoľvek neuveriteľne to znie, váš stav je úplne normálny. Pamätajte na to, že termín pôrodu nikto nedokáže určiť na deň presne, keďže ho určuje celý rad faktorov. Dva týždne pred termínom a dva týždne po ňom predstavujú akési okno tolerancie.

Prečo prenášam?

Na túto otázku, žiaľ, neexistuje jedna uspokojivá odpoveď. Prenášanie je často podmienené genetikou. Opýtajte sa svojej maminy, starkej alebo sestry, či takisto prenášali. Ak je toto vaše druhé a ďalšie tehotenstvo a tie predchádzajúce trvali taktiež dlho, niet sa čomu čudovať. Nemusíte sa však ničoho obávať, takýto dlhý a pohodlný pobyt bábätka vo vašej maternici ešte nie je na škodu.

Môžem sa objednať na vyvolanie pôrodu?

Ako sme už spomínali, 41. týždeň tehotenstva nie je nezvyčajný a ak sa cítite v poriadku, nie je dôvod na umelé vyvolanie pôrodu. Je však možné, že už je toho na vás priveľa a každá ďalšia nevinná otázka typu “Ty si ešte stále tehotná?” vám iba zvyšuje tlak. Vyskúšajte najprv domáce babské (ale bezpečné!) recepty na vyvolanie pôrodu - pikantné jedlo, prechádzky, sex či akupunktúru.

Vyvolať pôrod môže aj lekár, ku ktorému v tejto fáze tehotenstva chodíte častejšie ako do potravín. Existuje viacero spôsobov, napríklad špeciálne lieky alebo tzv. Hamiltonov hmat, ktorý sa vykonáva ambulantne. Lekár ručne oddelí vak plodových obalov od krčka maternice, čím by sa mal naštartovať pôrod. Tento hmat nie je dvakrát príjemný, ale je veľká pravdepodobnosť, že vás priblíži k vytúženému cieľu.