Tehotenstvo týždeň po týždni: 42. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
17. mar'23

Vitajte v poslednom týždni tehotenstva! Ak ste to dotiahli až sem, pravdepodobne máte pocit, že tehotenstvo trvá celú večnosť, ale sľubujeme vám, že svoje vytúžené bábätko budete v rukách držať už onedlho. Na svet sa vypýta každým dňom, alebo mu v tom lekári trochu pomôžu. Nemôžete byť predsa tehotná navždy, no nie?

Ak ste sa v čítaní nášho seriálu o týždňoch tehotenstva dostali až sem, patríte k jedinečným mamičkám, ktoré to dotiahli až do 42. týždňa tehotenstva. Poklad, ktorý nosíte pod srdcom, je v tomto štádiu gravidity veľký ako poriadny melón. Meria asi 51,5 cm a váži približne 3670 gramov. Tieto miery však predstavujú ideálny prípad, preto sa nezľaknite, keď vám lekár na prehliadke povie, že váš “drobec” váži o kilo viac.

Príznaky štyridsiateho druhého týždňa

Hovoriť o príznakoch tehotenstva v jeho štyridsiatom druhom týždni asi nie je veľmi na mieste. Momentálne ste tehotná 10 mesiacov a 2 týždne (áno, stáva sa to aj u ľudí) a všetky nepríjemné symptómy vysokého štádia tehotenstva poznáte naspamäť aj o polnoci. Kŕče v nohách, problémy so spánkom, bolesti chrbta, tlak v panve, hemoroidy, časté močenie a kontrakcie vás budú sprevádzať aj posledným týždňom zdanlivo nekonečného tehotenstva.

To, čo zvyknú mamičky pociťovať v absolútnom závere tehotenstva, je stres, nervozita a, pochopiteľne, aj frustrácia. Byť v tomto stave 42 týždňov by mali byť podľa mnohých mamičiek ilegálne, ale stáva sa to. Nebojte sa, bábätko sa už každým dňom prihlási o slovo, preto oddychujte, sledujte obľúbené filmy a seriály, nechajte sa obskakovať a vychutnávajte si ticho domova bez plačúceho bábätka.

Znaky pôrodu v 42. týždni

Pôrod sa môže v týchto dňoch spustiť naozaj kedykoľvek a tu sú znaky toho, že sa naozaj blíži:

  • Uvoľnenie hlienovej zátky, ktorá môže byť niekedy zafarbená krvou, je znakom toho, že krčok maternice sa pripravuje na pôrod. Nevieme síce predpovedať, ako skoro začnete na pôrodnej sále tlačiť, ale oddelenie hlienovej zátky je naozaj dobrým začiatkom.
  • Únik plodovej vody, jej prasknutie a následná záplava (alebo iba potôčik) naznačujú, že pôrod sa začne v priebehu niekoľkých hodín. Môže sa stať, že po odtečení plodovej vody vás lekár v pôrodnici otočí a pošle späť domov, kde budete čakať na pravidelné kontrakcie.
  • Práve tie sú ďalším znakom toho, že pôrod je na spadnutie. Pri skutočných pôrodných kontrakciách budete hneď vedieť, že to nie sú iba Braxton-Hicksove kontrakcie. Pôrodné kontrakcie sú pravidelné, silné, ich intenzita sa zvyšuje a čas medzi nimi sa skracuje.

Štyridsiaty druhý týždeň tehotenstva

Ako bezpečne vyvolať pôrod?

Dlhotrvajúce tehotenstvo vyvoláva mnoho otázok a k ním nepochybne patrí aj tá, ako vyvolať pôrod. Okrem prechádzok, pikantného jedla či sexu sa dá pôrod vyvolať aj lekárskymi metódami, ktoré vám gynekológ v tomto týždni zrejme navrhne:

  • Hamiltonov hmat, ktorý sa vykonáva ručne a lekár pri tomto zákroku oddelí vak plodových obalov od krčka maternice. Zákrok si nevyžaduje hospitalizáciu, vykonáva sa ambulantne a vo väčšine prípadov spustí kontrakcie do 48 hodín.
  • Prasknutie plodovej vody. Lekár pomocou špeciálneho háčika rozbije vak s plodovou vodou, čím urýchli príchod kontrakcií a pôrod sa začne v priebehu niekoľkých hodín.
  • Rozšírenie krčka maternice pomocou lieku s obsahom prostaglandínu takisto predstavuje spôsob na vyvolanie pôrodu. Hormón prostaglandín obsahujú aj spermie a ak sa cítite na naozaj last-minute sex, môžete ho vyskúšať na urýchlenie pôrodu.
  • Okrem prostaglandínu sa dá pôrod vyvolať aj oxytocínom, ktorý spôsobuje kontrakcie. Ten sa vyplavuje aj pri dráždení bradaviek, takže si na pomoc môžete opäť privolať partnera (alebo si pomôžte samy).

Ako si skrátiť 42. týždeň tehotenstva?

Zdá sa vám to ako celá večnosť? Bábätko tento týždeň príde na svet, či už tak, alebo onak. Spríjemnite si posledné hodiny bez neho tak, ako sa to len dá. Nestrachujte sa a oddychujte, pokúste sa utíšiť myseľ nenáročným pohybom, meditáciou alebo masážou. Precvičujte si dýchanie, ktoré sa vám pri pôrode určite zíde.

Nezabúdajte tiež sledovať pohyby bábätka a všetko podozrivé (najmä dlhšiu nečinnosť) hláste lekárovi. neváhajte ani pri zvláštnom vaginálnom výtoku, krvácaní či bolesti brucha. Štyridsiaty druhý týždeň so sebou prináša aj isté riziko a zvýšené pôrodné komplikácie, preto si pochybnosti nenechávajte pre seba.

Skontrolujte opäť tašku do pôrodnice. Zrejme tam už dlho máte všetko, čo potrebujete, ale opakovaná kontrola nikdy nezaškodí. A to najlepšie na koniec - rozmaznávajte sa. Za také dlho tehotenstvo si zaslúžite odmenu, preto si doprajte čokoľvek, po čom už dlho pokukujete. Môže to byť nová kabelka, rúž v krásnom odtieni, ale ja tie lákavo vyzerajúce mini tortičky z kaviarne na rohu.