Tehotenstvo týždeň po týždni: 39. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
09. sep'22

Tento týždeň tehotenstva je veľkým míľnikom! Bábätká narodené v 39. týždni sú totiž považované za úplne donosené, takže strach z predčasného pôrodu môžete pokojne hodiť za hlavu. Na čo všetko sa treba pripraviť iba pár dní pred termínom pôrodu?

Bábätko, ktoré sa môže vypýtať na svet v podstate kedykoľvek, už dosahuje miery novorodenca. Je dlhé približne 50,8 cm a váži asi 3300 gramov. Keďže termín pôrodu máte zrejme stanovený na 40. týždeň, drobček ešte môže vyrásť o niečo viac. Teraz ho už nemusíme prirovnávať k zelenine alebo ovociu. Stačí, ak si predstavíte bábätko skutočných rozmerov, ktoré vám do náručia vložia hneď po pôrode. Tak totiž teraz vyzerá váš vysnívaný uzlíček, ktorý nosíte pod srdcom.

Bábätko je už donosené a pripravené vypýtať sa kedykoľvek na svet. Stále však nezaháľa a každým dňom je múdrejšie - jeho mozog sa totiž vyvíja raketovou rýchlosťou. Okrem toho už bábätko dokáže hýbať končatinami, takže vám možno občas uštedrí úder lakťom priamo pod rebrá. A rastú mu aj nechtíky, ktoré už môžu svojou dĺžkou presahovať končeky prstov.

Príznaky tridsiateho deviateho týždňa

To, čo pociťujete v tejto záverečnej fáze tehotenstva, sa v mnohom podobá na predchádzajúce týždne. Pribudnú však znaky, ktoré budú naznačovať, že pôrod sa blíži:

  • Braxton-Hicksove kontrakcie. S blížiacim sa termínom pôrodu budú tieto falošné kontrakcie stále častejšie. Braxton-Hicksove kontrakcie zvyčajne začínajú kdesi v prednej časti tela, ako keby na bruchu a uľaví sa vám od nich pri zmene polohy. Na druhej strane, pôrodné kontrakcie sa spúšťajú nad maternicou a sú stále častejšie a silnejšie.
  • Panvový tlak. Bábätko sa v maternici “usádza” do pôrodnej polohy a môže sedieť až tak nízko, že spôsobuje špecifický tlak na panvu.
  • Bolesť v rozkroku. Tá súvisí takisto s polohou bábätka. Drobček môže tlačiť na isté nervy, čo spôsobuje nepríjemnú bolesť v panve a vagíne. Niektoré mamičky tieto bolesti opisujú ako údery blesku.
  • Hniezdenie. Tento pojem určite poznáte a ak sa vám doteraz hniezdenie vyhýbalo, možno budete mať práve v 39. týždni potrebu vyupratovať celý dom a pripraviť ho na príchod bábätka. Avšak nepreháňajte to, predsa len ste iba pár dní pred pôrodom.
  • Uvoľnenie hlienovej zátky a/alebo krvavý výtok. V 39. týždni môžete mať výtok, ktorý je veľmi hustý, pripomína hlien a môže červenú, krvavú farbu. Pravdepodobne sa vám uvoľnila hlienová zátka, ktorá niekedy (ale nie vždy) znamená, že pôrod je na spadnutie. Sledujte ďalšie signály pôrodu a neváhajte kontaktovať svojho lekára.

39. týždeň tehotenstva

Znaky pôrodu v 39. týždni

Každé nezvyčajné kopnutie, bolesť alebo výtok vás v 39. týždni postaví do pozoru. Čo ak práve začínam rodiť? Je tá chvíľa konečne tu? Nie je skoro? Je to normálne? Niektoré budúce mamičky, ktoré čaká prvý pôrod, sa boja, že začnú rodiť bez toho, aby o tom vedeli. Toho sa naozaj nemusíte báť - pôrodné bolesti a všetky príznaky s nimi spojené sú niečo úplne iné a určite budete vedieť, že TÁ chvíľa práve nastala. Zavolajte svojmu lekárovi ak:

  • vám praskla plodová voda. Zrejme to nebude ako vo filme a vy zrazu nebudete stáť v kaluži vody. Stačí, ak je výtok zrazu častejší a už nie je taký hustý ako doteraz. Pravdepodobne to znamená, že vak s amniotickou tekutinou praskol a v priebehu niekoľkých hodín sa začne pôrod.
  • máte pravidelné kontrakcie. Bolestivé a pravidelné kontrakcie, ktorých intenzita sa zvyšuje, sú druhým najčastejším znakom pôrodu. Stopnite si ich dĺžku a časový rozostup medzi nimi a v prípade neistoty kontaktuje svojho pôrodníka.

Spolu s rozšíreným krčkom maternice sú toto najčastejšie znaky blížiaceho sa pôrodu. Ten však môže nastať aj niekoľko dní po pravidelných kontrakciách a/alebo odtečení plodovej vody. Nestresujte ani v prípade, že v 39. týždni nepozorujete žiadne znaky pôrodu. Najmä väčšina prvorodičiek prenáša a prvé znaky toho, že bábätko sa pýta na svet, prídu až v 41. týždni.

Čo vás v 39. týždni čaká?

Čo vás čaká? Nuž… čakanie. Ale skrátiť si ho môžete rôznymi (najmä nenáročnými) aktivitami. Mnohé mamičky v tomto týždni varia do zásoby, pretože s novorodencom v domácnosti bude zrazu času o niečo menej. Ak máte energiu, pripravte aj vy jedlá, ktoré môžete zmraziť a v prípade núdze iba zohriať.

Nezabudnite tiež na drobnosti, ako napríklad upevnenie autosedačky v aute, pranie detského oblečenia, posledné úpravy v detskej izbičke (alebo v spálni) a podobne. Ak je to čo i len trochu možné, doprajte si čo najviac oddychu a spánku, pretože bábätko možno nebude také tolerantné a určite si bude vyžadovať vašu plnú pozornosť.

A malý tip na záver, pokiaľ už naozaj nevládzete nosiť extra váhu - choďte si zaplávať alebo sa iba na chvíľu ponorte do vody (samozrejme v prípade, že vám to váš zdravotný stav dovoľuje a odobril to aj pôrodník). Vo vode sa budete aspoň na chvíľu cítiť úžasne beztiažovo.