Štvrtý trimester tehotenstva: Už ste o ňom počuli?

  Kategórie: Tehotenstvo, Bábätko a batoľa,
6 min
05. apr'24

280 dní, 40 týždňov, 9 mesiacov. Presne tri trimestre trvá, kým sa v tele ženy vytvorí nový život a vypýta sa na svet. Pôrodom sa však nič nekončí, práve naopak. Začína sa nielen starostlivosť o čerstvo narodené bábätko, ale taktiež štvrtý trimester, ktorý so sebou prináša rovnako veľa zmien ako samotné tehotenstvo. Pripútajte sa, práve vstupujete do štvrtého trimestra!

S termínom štvrtý trimester prišiel po prvýkrát americký pediater Harvey Karp, podľa ktorého sa toto obdobie vzťahuje na prvé tri mesiace po narodení bábätka. Podľa jeho teórie prichádzajú na svet deti príliš skoro a ak by sa mohli rozhodnúť inak, v tele matky by si ešte chvíľu pobudli. A to konkrétne tri mesiace. Práve preto je podľa doktora Karpa dôležité vnímať prvé tri mesiace po pôrode ako ďalší trimester, počas ktorého sa stále vyvíja nielen dieťatko, ale vplyvom hormónov sa mení aj telo matky.

Čo štvrtý trimester prináša?

Deväť mesiacov sa žena teší na svoje dieťatko a nevie sa dočkať momentu, kedy ho po prvýkrát uvidí. Zo všetkých strán počúva, že na bolesť z pôrodu zabudne vo chvíli, keď bude konečne držať svoje bábätko v náručí. Iba málokto však budúcej mamičke povie aj odvrátenú stránku prvých týždňov po pôrode. Faktom je, že príval hormónov môže spôsobiť poriadne divokú horskú dráhu pocitov. Mnohé mamičky sú najmä počas šestonedelia zúfalé, úzkostlivé a majú pocit, že o bábätko sa nedokážu postarať. Obrovská zmena a hlavne zodpovednosť za živého človiečika si môže vypýtať svoju daň v podobe popôrodnej depresie, ktorú ešte vždy mnohí (lekári, rodina ale aj matky) berú na ľahkú váhu.

Popôrodné zmeny sa však netýkajú iba hormonálnych výkyvov a psychického stavu. Trpí aj telo ženy, ktoré na svet priviedlo dieťa. Mnohé mamičky trpia neznesiteľnými bolesťami spôsobenými natrhnutím a zošívaním, niektoré trápi zlatá žila, inkontinencia, krvácanie a netreba zabúdať ani na bolestivé dojčenie. Samozrejme, nie je také jednoduché vyrovnať sa ani s tým, ako vyzerá telo čerstvej mamičky pár týždňov po pôrode. Fyzický stav mamičiek môže byť ovplyvnený aj kolísaním hladiny hormónov, čo môže u niektorých žien spôsobovať príznaky podobné tým počas tehotenstva.

Štvrtý trimester a materstvo

A čo bábätko?

Pred narodením si bábätko užívalo pohodlie mamičkinho bruška. Počúvalo hučanie krvi, ktorá pulzovala žilami maternice a bolo zvyknuté na svoje stiesnené tmavé priestory. Práve preto je krátko po narodení veľmi dôležité vytvoriť toto prostredie, ktoré je bábätku dôverne známe. Bábätko treba viazať do zavinovačiek alebo do detskej perinky, kolísať ho a v prípade potreby púšťať tzv. biely šum, ktorý imituje zvuk maternice. Pomáha tiež pevné objatie bábätka a matky telo na telo. Mnohé bábätká, ktoré majú po narodení problémy so spánkom, je vhodné uložiť do špeciálnych hniezd na spanie, ktoré svojím tvarom pripomínajú polohu bábätka v brušku a spúšťajú tzv. upokojujúci reflex.

Novorodeniatko si podobne ako matka zvyká na niečo nové, nepoznané a je úplne odkázané na starostlivosť rodičov. Na rozdiel od mnohých iných cicavcov nedokáže hneď po narodení chodiť a jeho vývin je oveľa pomalší. Bábätko sa rodí iba s reflexmi a inštinktami, ktorými na seba púta pozornosť a dáva rodičom najavo, že potrebuje ich pomoc. Počas prvých troch mesiacov treba bábätku “podsúvať” čo najviac podnetov, ktoré pomáhajú zdokonaľovať zmysly a adaptovať sa na nový svet. Mozog dieťatka je v tomto období ako špongia a “nasáva” všetky nové informácie.

Treba sa pripraviť na to, že počas štvrtého trimestra bude bábätko plakať oveľa viac, ako v nasledujúcich mesiacoch. V týchto mesiacoch je potrebné bábätku dopriať lásku, dotyky a opateru vždy, keď si to bude plačom “vynucovať”. Nemusíte sa vôbec báť, že týmto správaním bábätko rozmaznáte. Prvé týždne po narodení sú nestále a dieťatko ešte nemá vytvorený denný režim. Veľa spí, papá a plače a to v hociktorú dennú či nočnú hodinu.

Štvrtý trimester s bábätkom

Zdroj foto: Freepik

Nezabúdajte, že…

  • … vám to ide skvele. Bez ohľadu na to, koľkokrát vaše bábätko plače a vy plačete s ním, uvedomte si, že ste na svet dokázali priviesť nový život a už len to niečo znamená. Štvrtý trimester má svoj koniec a po ňom budete s bábätkom skvelá, zohratá partia.
  • … nie každá minúta bude dokonalá, a to je v poriadku. Seriály, filmy, knihy a najmä sociálne siete opisujú materstvo ako prechádzku ružovou záhradou. Starostlivosť o bábätko je krásna a plná lásky, ale je zároveň náročná, stresujúca a niekedy jednotvárna. Ak máte pocit, že negatívnych pocitov je oveľa viac ako tých pekných, nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc.
  • … bábätká nie sú dobré alebo zlé. Sú to jednoducho bábätká, živé bytosti so svojou vlastnou osobnosťou. Niektoré spia lepšie ako iné, papajú viac, menej plačú, napredujú rýchlejšie, no to ešte neznamená, že vaše bábätko je “zlé”.
  • … vaše telo je krásne a silné. Mení sa, to áno a už nikdy nebude vyzerať tak ako predtým, ale počas deviatich mesiacov a jedného pôrodu odviedlo skvelú prácu a pokračuje v nej aj po pôrode. Dokáže predsa vytvoriť materské mlieko, hojdať dieťatko na rukách a spievať mu uspávanky, a to je presne to, po čom váš malý uzlíček túži.
  • … nie ste sama. Prvé mesiace po pôrode môžu v niektorých matkách vyvolať pocit izolácie. Väčšinu dňa ste s bábätkom sama doma, nemáte čas na priateľky a ledva si nájdete chvíľku na partnera a na seba. Ak vás prepadáva pocit, že táto samota vás pohlcuje, ozvite sa. Pediater, gynekológ, partner, ale aj rodičia a blízki vám určite poskytnú potrebnú oporu.

Štvrtý trimester je obdobím, počas ktorého sa matka s dieťatkom spoznávajú a zvykajú si na seba i na svoje nové úlohy. Nebojte sa s partnerom a blízkymi otvorene rozprávať o tom, čo prežívate, či už sú tieto pocity pozitívne alebo negatívne. A myslite na to, že tak ako všetko, aj štvrtý trimester raz skončí a nakoniec bude materstvo naozaj krásne.