17 vecí, ktoré vám pred pôrodom nikto nepovie

  Kategórie: Tehotenstvo,
6 min
03. feb'23

Na ten veľký deň D čakáte deväť mesiacov, neviete sa dočkať, kedy po prvýkrát uvidíte svoje bábätko, položíte si ho na hruď a privoniate k jeho hlavičke. V hodine H však udrie realita, pôrodný plán sa zosype a vy si poviete, že takto to teda nemalo byť. Čo vám o pôrode kamarátky nepovedia, pretože to sa jednoducho nehovorí?

Plodová voda, kontrakcie, tlačenie, plač bábätka… Takto v skratke by sa dal opísať každý pôrod, ale čo všetko je medzi tým? Narodenie dieťatka často sprevádzajú udalosti, ktoré mamičky veľmi prekvapia. Sú totiž veci, o ktorých sa nehovorí ani medzi štyrmi očami a gynekológ vám ich takisto nepovie. To, na čom sa však všetky mamičky po pôrode zhodnú, je jedno - za to všetko to naozaj stojí.

Prekvapivé fakty o pôrode

  1. Nie každej rodičke odtečie plodová voda, hoci vo filmoch nám to prezentujú úplne inak. Pôrodné kontrakcie môžu prísť aj bez prasknutia plodovej vody. Tú vám možno prepichnú až v pôrodnici. Na žiadny filmový okamih sa preto nespoliehajte, ale sledujte aj iné signály pôrodu.
  2. Na druhej strane, voda nemusí iba prasknúť, ale rovno tiecť. A to takmer potokom. Občas sa dokonca stáva, že vám dolu stehnami steká celú večnosť a nezastavia ju ani hrubé vložky. Na takýto zážitok spomína napríklad mamička Lenka: Posledné dni pred pôrodom mi už bolo ťažko, chcela som to mať čím skôr za sebou, takže som išla na prehliadku k lekárke a tá mi vykonala Hamiltonov hmat, ktorý by mal privolať pôrod. Nič sa nedialo ani po pár hodinách, akurát som sa cítila ešte horšie. Ráno o tretej som sa zobudila, išla na wécko a zrazu mi dolu nohami začala stekať nejaká tekutina. V prvom momente som nevedela, či cikám alebo mi naozaj odtiekla voda. Tak som sa obliekla, zobudila manžela a išli sme do pôrodnice. Voda mi odtekala aj po polhodine, aj po príchode do pôrodnice a vlastne ani neviem, kedy prestala.”
  3. V pôrodnici vás pripoja na rôzne monitory a všade navôkol to bude pípať. Až do pôrodu (a aj počas neho) budú kontrolovať vaše životné funkcie, ako aj funkcie bábätka. Aj napriek rôznym prístrojom sa budete môcť voľne pohybovať, samozrejme za predpokladu, že to váš zdravotný stav dovoľuje.
  4. Váš pôrodný plán môže zlyhať, a to poriadne. Nedržte sa ho zubami-nechtami, môže ohroziť vás aj bábätko. Ak je príliš neskoro na epidurál a vy ste ho chceli, nepanikárte. Ak je potrebné vykonať sekciu a vy ste si prisahali, že takto svoje bábätko na svet neprivediete, takisto nepanikárte. V tomto prípade je dôležitý jedine výsledok, nie proces.
  5. Nemusí to byť láska na prvý pohľad a je to úplne v poriadku. Bábätko, ktoré vám vložia bezprostredne po pôrode do náručia, je zvyčajne fialové, postískané a často aj s vrstvou zvláštnej tekutiny. Svoje o tom vie aj Diana, ktorá má pôrod svojho dvojmesačného synčeka ešte v čerstvej pamäti: Keď mi malého položili na hruď, hovorila som si, že je to cudzí človek. Vôbec som ho nepoznala a navyše bol nielen fialový a akýsi pokrčený, ale dokonca bol celý chlpatý!” Teraz je to už, samozrejme, najkrajšie bábätko na svete, ale určite to nebola láska na prvý pohľad.
  6. Rodiť budete v podstate dvakrát, pretože okrem bábätka musíte porodiť aj placentu.
  7. Možno budete mať pocit, že vás ide roztrhnúť. Najkrajší zážitok v živote zrejme nezažívate v momente, keď musíte tlačiť a v istom momente neviete, či vytlačíte bábätko alebo pôjde niečo von z druhej strany.

    Pôrod a fakty
  8. Po konečnom zatlačení a privedení bábätka na svet sa vám však uľaví. Pôrodníčka mi hovorila, že mám ešte raz zatlačiť a potom to všetko prestane. Vraj to prestane bolieť a bude mi dobre. Neverila som jej, chcela som, aby ma všetci nechali na pokoji, ale ešte raz som zatlačila, malý bol zrazu von a ja som naozaj nič necítila. Všetka bolesť sa zázrakom vyparila,” spomína Nikola.
  9. Môže vám byť zle, dokonca až na zvracanie. Aj toto je v poriadku a nie je to nič, za čo by ste sa mali cítiť trápne. Ak vás bude napínať na zvracanie, povedzte to personálu. Nič, čo sa s vami deje na pôrodnej sále, si nenechávajte pre seba.
  10. Bude vás obklopovať poriadny dav ľudí. V pôrodnej sále nečakajte iba partnera, lekára a zdravotnú sestru. Iný personál je tam zvyčajne “pre istotu”, aby podali v prípade potreby pomocnú ruku.
  11. Spoznáte novú stránku samej seba. Pôrod je náročný proces plný bolesti a môže vyplaviť na povrch stránku osobnosti, o ktorej ste ani netušili. Krik, zvláštne vzdychy, nadávky najrôznejšieho druhu, plač, ale aj smiech - emočné a fyzické vypätie spojené s pôrodom vás zmení na nepoznanie.
  12. Možno budete potrebovať nástrih… a následné zošívanie. Epiziotómia, teda nástrih hrádze, ktorým sa rozšíri vaginálny otvor, sa už nepraktizuje tak často a v niektorých zahraničných krajinách je dokonca zakázaná, ale u nás sa s ňou ešte môžete stretnúť.
  13. Bude to smrdieť. Pot, krv a možno aj výsledok veľkej potreby - to všetko sa v pôrodnej sále zmieša a nebudeme vám klamať, nevonia do práve ako Chanel no. 5. Možno to popri všetkej bolesti nebudete vnímať, ale možno áno.
  14. Krv bude prítomná nielen pri pôrode, ale aj po ňom, a to rovno niekoľko týždňov. Šestonedelie, teda šesť (alebo až 8) týždňov po pôrode, je obdobím, počas ktorého sa vaše telo bude postupne dostávať do stavu „pred tým”. Váš organizmus sa bude regenerovať po psychickej, ale aj fyziologickej stránke a s tým v mnohých prípadoch súvisí krvácanie. Nebola na to pripravená ani Martina, ktorá si obdobie po pôrode predstavovala ako krásne obdobie bez menštruácie: Keď som začala po pôrode krvácať, moja prvá myšlienka bola - len to nie! Gynekologička mi povedala, že krvácanie v tomto období je úplne bežné a môže v podstate bez prestávky trvať niekoľko týždňov. To máme asi za to, že sme si dali pauzu na krásnych deväť mesiacov.”
  15. Chystáte sa dojčiť a zároveň sa neplánujete vzdať intímneho života s partnerom? Pripravte sa na to, že počas sexu sa uvoľníte natoľko, že sa uvoľní aj materské mlieko.
  16. Ovládanie močového mechúra už nikdy nebude také ako predtým.
  17. Na všetko zlé postupom času zabudnete. A dobrovoľne si tým všetkým prejdete znovu a potom možno ešte niekoľko ráz.