Pomóc, padajú mi vlasy!

  Kategórie: Fit mama,
5 min
13. nov'16

Ak sa po pôrode začala vaša koruna krásy podozrivo prerieďovať, nemusíte hneď zúfať. Ide o bežný  jav, ktorý súvisí s hormonálnymi zmenami v materskom tele. To však neznamená, že vlasom netreba trochu pomôcť. Poradíme vám, ako sa o ne starať tak, aby sa rýchlo dostali do normálu.

Vypadávanie vlasov po pôrode

Približne 90 percent vlasov rastie nepretržite, zatiaľ čo zvyšných 10 percent prechádza do takzvanej oddychovej fázy. Takéto vlasy následne každé dva až tri mesiace odumierajú a vypadávajú, aby tak vytvorili priestor pre rast nových. Priemernému človeku takto vypadne denne asi 50 až 100 vlasov v závislosti od ich hustoty.

Telogen effluvium, ako sa normálnemu zvýšenému úbytku vlasov po pôrode odborne hovorí, je vo väčšine prípadov iba dočasnou záležitosťou. Nezriedka postihnuje 40 až 50 percent žien, a to najmä v období tretieho mesiaca po pôrode. Ak zaregistrujete nezvyčajný úbytok vlasov už počas tehotenstva, obyčajne je príčinou nedostatok vitamínov alebo minerálov.

Tehotenstvu vďačíme za krásnu hrivu

Počas tehotenstva pracujú ženské hormóny odlišne. Toto obdobie sa totiž spája so zvýšenou tvorbou estrogénu, ktorý spôsobuje, že vlasový cyklus sa „zamrazí“ a vlasy zostávajú dlhšie v spomenutej oddychovej fáze, takže vypadávajú neskôr, no zároveň sa stimuluje rast nových. Aj z toho dôvodu má mnoho žien počas tehotenstva odrazu oveľa krajšie a bohatšie pramene.

Prečo vlasy odrazu po pôrode padajú?

Po pôrode sa vlasový cyklus, naopak, zrýchľuje, akoby chcel organizmus „dobehnúť zameškané“, čo sa prejavuje náhlou stratou väčšieho množstva vlasov. Niekdy padajú v menšom množstve, inokedy sa v celých chumáčoch zachytávajú na hrebeni alebo v sprchovom odtoku. To sa však zvyčajne upraví v období od 6 do 12 mesiacov, keď sa vlasové folikuly kompletne zregenerujú.

Pomoc zvnútra

Pôrod predstavuje pre ženský organizmus zvýšenú fyzickú i psychickú záťaž, každá mamička preto potrebuje dodať svojmu telu dostatok živín. Základom je pestrá a vyvážená strava s dostatočným obsahom flavonoidov a antioxidantov, ktoré poskytujú ochranu vlasovým folikulom a zároveň podporujú rast vlasov. K najdôležitejším látkam patria:

  • B komplex – zlepšuje nielen rast, ale aj kvalitu (hrúbku a lesk) vlasov. Nájdete ho napríklad v listovej zelenine, celozrnných obilninách, rybách, vajciach či mlieku. Zaujímavý je najmä biotín, prezývaný aj „vlasový vitamín“, ktorý sa okrem správnej premeny cukru na energiu či premenu tukov v tele, no pomáha tiež vyvažovať negatívne účinky stresu.
  • Vitamín C (kyselina askorbová) – plní dôležitú funkciu pri tvorbe kolagénu, ktorý je základnou stavebnou hmotou podporných tkanív. Takisto chráni vlasové folikuly pred voľnými radikálmi.
  • Vitamín E – je zodpovedný za vytváranie nových ciev a zvyšovanie krvného obehu pokožky hlavy. Okrem toho však posilňuje aj imunitný systém mamičky.
  • Zinok – stopový prvok, ktorý bráni rednutiu a predčasnému vypadávaniu vlasov. Hrá významnú rolu pri bunkovej reprodukcii, udržiavaní hormonálnej rovnováhy či správnom vstrebávaní vitamínov a syntéze bielkovín. Pozor však, aby ste to so zinkom neprehnali, čo platí najmä pre dojčiace mamičky.

Starostlivosť o vlasy

Starajte sa o vlasy správne

V období bezprostredne po pôrode sú vlasy obzvlášť citlivé, preto s nimi zaobchádzajte čo možno najšetrnejšie, a to nielen v období šestonedelia, ale aj počas samotného tehotenstva. Pripravíte tak svoje vlasy na náročné obdobie prechodnej fázy po pôrode:

  • Snažte sa čo najviac obmedziť procedúry, pri ktorých na vlasy pôsobia vysoké teploty, teda rôzne žehličky, kulmy či fény. Ak si potrebujete vlasy rýchlo vysušiť, zvoľte radšej režim chladného fúkania.
  • Nepoužívajte príliš husté hrebene, do ktorých sa môžu jemné pramienky ľahko zamotať.
  • Vyhnite sa rozličným vrkôčikom, klasickým gumičkám či iným doplnkom, ktoré silno sťahujú vlasy.
  • Stylingové prípravky, ako sú tužidlá a laky, zbytočne vlasy zaťažujú. Namiesto toho im doprajte šampóny a kondicionéry obsahujúce biotín a silicu. Vynikajúce účinky majú aj aloe vera či výťažky z byliny nimba, ktorá pôsobí antibakteriálne (v predaji je napríklad vo forme púdru).
  • Z času na čas, ideálne dvakrát do týždňa, ošetrite pokožku hlavy vlažným prírodným olejom, ktorý vlasovým korienkom dodá potrebnú výživu. Skvelé sú napríklad kokosový, jojobový, mandľový, olivový či horčicový olej.
  • Ak vlasy vyzerajú byť príliš riedke, skúste svet oklamať novým, ideálne kratším strihom, ktorý účesu dodá plnší objem.
  • Niekedy však stačí zmeniť spôsob úpravy vlasov. Ak ste doteraz napríklad nosili „cestičku“ v strede, skúste pramene pre zmenu sčesať nabok, zamaskujete tak zrednuté vlasy v spánkovej časti.
  • Hoci pomôcky na zopnutie vlasov sa veľmi neodporúčajú, doplnky, ako rozličné šatky či šetrné čelenky, sú vítaným a veľmi šikovným prostriedkom, ako zakryť prípadné nedostatky.

Kozmetická taštička pre deti Little Miss Janod

Detská kozmetická taštička Janod

Ako správna mamička môžete svojej malej parádnici ukázať, ako sa správne starať nielen o vlásky, ale aj o celý svoj zovňajšok. Kozmetický kufríček v ružovej farbe obsahuje 9 prepracovaných drevených doplnkov, ktoré vyzerajú ako skutočné produkty a skrášľovacie pomôcky – parfum, laky na nechty, rúže, očné tiene, zrkadlo i hrebeň.

Detské kozmetické stolíky