Ako tehotenstvo a pôrod zmení vaše telo?

  Kategórie: Tehotenstvo, Fit mama,
5 min
18. mar'22

Tehotenstvo navždy zmení telo ženy, o tom niet najmenších pochýb. Hoci sa po pôrode mamička opäť dostane do formy, jej telo nebude nikdy také ako predtým, a to aj z jedného dôvodu - priviedlo na svet nový život. Na aké zmeny sa treba po pôrode pripraviť?

Narastú ti nohy, vypadajú ti vlasy (alebo, naopak, budú rásť rýchlo a všade), úplne stratíš záujem o partnera… Ženy pred otehotnením a počas tehotenstva počúvajú najrôznejšie “zaručené fakty” a už vopred sa pripravujú na to, ako to bude s nimi vyzerať po pôrode. Akými zmenami môže prejsť po narodení bábätka vaše telo a ktoré z nich už nezmeníte späť?

Stane sa z vás mama medvedica

Ešte ste nikdy nepočuli o tzv. režime mamy medvedice? Vedci sa zhodujú v tom, že tento režim je skutočný, a to najmä z hľadiska chémie. Po pôrode sa neurónová sieť ženy prepne do ochranného režimu zameraného na rodičovstvo a výchovu. To v skratke znamená, že potreby intimity a sexu sa odsúvajú na vedľajšiu koľaj a sexuálna túžba po partnerovi sa znižuje. Dôvodom je aj nízka hladina estrogénu, ktorá nastáva bezprostredne po pôrode a pretrváva aj počas dojčenia.

Väčšie číslo topánok nie je mýtus

Medzi budúcimi mamičkami sa niekedy šušká o tom, že ženám počas tehotenstva narastú chodidlá. Nejde o mýtus, ale fakt, ktorý sa však netýka všetkých tehotných žien. V dôsledku priberania na váhe počas gravidity môže vaša noha narásť o pol čísla, o čo sa postará hormón nazývaný relaxín. Ten pomáha uvoľňovať väzy, v dôsledku čoho sa nohy akoby roztiahnu. Tento jav si však netreba mýliť s opuchom chodidiel, ktorý je počas tehotenstva veľmi častý.

Tehotenstvo a pôrod zmenyZdroj foto: Freepik

Zväčší sa aj niečo iné

A to konkrétne maternica, vagína a dokonca boky. Je len prirodzené, že ženské telo sa prispôsobuje rastúcemu bábätku a vytvára mu priestor. Zároveň sa pripravuje na veľký deň D - to dieťatko predsa musíte vytlačit “odtiaľ”. Hoci väčšina vecí sa po pôrode vráti do normálu, vagína vo väčšine prípadov ostane trochu širšia, zväčší sa aj maternica a niektoré ženy po pôrode hlásia aj väčšie boky.

Neslávne slávna diastáza

Diastáza, teda oddelenie priamych brušných svalov, trápi až 60% žien a ide zrejme o najtrvalejšiu popôrodnú zmenu. Oddelenie brušných svalov je spôsobené postupným napínaním svalov maternice v bruchu, ktoré sa prispôsobuje rastúcemu bábätku. V niektorých prípadoch je diastáza menej viditeľná a mamička ju po pôrode dokáže rôznymi cvikmi zmierniť. Diastáza predstavuje najmä kozmetický problém, ale môže spôsobovať aj bolesti. V tom prípade je riešením aj chirurgický zákrok.

Matka a chiméra v jednom

Pôrod vás premení na mamu, ale môže sa z vás stať aj chiméra. Neľakajte sa, nestane sa z vás žiadna mytologická príšera. Pomenovaním chiméra sa označujú bunky z rastúceho bábätka, ktoré sa počas tehotenstva pochopiteľne nachádzajú vo vašom tele. Tieto “cudzie” bunky opúšťajú telo matky počas pôrodu spolu s bábätkom, ale existujú prípady, kedy ostanú v tele mamičky po zvyšok jej života. Vedci ešte neprišli na to, či majú tieto bunky pozitívny alebo negatívny vplyv na telo matky, ale neúnavne na tom pracujú.

Postrach zvaný kŕčové žily

Tešili ste sa z toho, že sa vám kŕčové žily úspešne vyhýbali? Nuž, v tehotenstve je šanca vzniku prvých kŕčových žíl o niečo vyššia. Vyskytujú sa totiž v dôsledku oslabených žilových stien a zvýšenému tlaku, čo je pre tehotenstvo typické. Krv zároveň prúdi do nôh o niečo menej, pretože panva klesá a vaše telo jednoducho pumpuje krv za dvoch. Tehotenské kŕčové žily zvyknú zmiznúť v priebehu 6-12 týždňov po pôrode, ale nie je to pravidlom. Ak pretrvávajú, sú bolestivé alebo vám prekážajú z estetického hľadiska, vyhľadajte lekára, on vám s týmto problémom pomôže.

Cvičenie s bábätkomZdroj foto: Freepik

Tehotenstvo sa vám pozrie na zúbok

Podľa štúdie Univerzity v New Yorku z roku 2008 sa pravdepodobnosť zubného kazu zvyšuje s počtom tehotenstiev. Okrem kazov sa počas tehotenstva častejšie objavujú opuchnuté, zväčšené ďasná a krvácanie, a to v dôsledku zvýšeného prietoku krvi. Hormonálne zmeny môžu ovplyvniť aj mikrobióm v ústnej dutine, preto je dôležité v tomto období obzvlášť dbať na dentálnu hygienu, pravidelné čistenie zubov a netreba zanedbávať ani preventívne prehliadky u zubára.

Močový mechúr sa vymkne kontrole

A to po vaginálnom pôrode, ktorý môže výrazne oslabiť vnútorné svalstvo potrebné na ovládanie močového mechúra. S inkontinenciou sa možno stretnete už počas tehotenstva, ale po vaginálnom pôrode vás potrápi ešte viac. Pokles panvového dna zvyšuje riziko vzniku inkontinencie, ale existujú účinné cviky, ktoré vám pomôžu zbaviť sa tohto problému, alebo ho aspoň minimalizovať. Vyskúšajte Kegelove cviky na panvové dno, tie sa postarajú o posilnenie potrebných svalov.

Niektoré ženy sa so zmenami svojho tela vyrovnávajú ťažšie, iným na vzhľade až tak nezáleží. Uvedomte si, že vaše telo dokázalo vytvoriť a priviesť na svet novú ľudskú bytosť, ktorá vás bude potrebovať a milovať bez ohľadu na veľkosť vašich topánok alebo pevnosť brušných svalov.