Úžitok z jogy sa dostaví aj počas pôrodu, hovorí lektorka gravid jogy

  Kategórie: Fit mama,
6 min
25. máj'17

Tehotenstvo je obdobím zmien, fyzických aj psychických. Ani v období radostného očakávania sa nemusíte vzdať športových aktivít, len ich musíte prispôsobiť svojmu aktuálnemu stavu. Ak ste cvičili jogu aj pred otehotnením, môžete v nej pokračovať aj naďalej, pokiaľ nemáte rizikové tehotenstvo. Ak ste doteraz nenavštívili jedinú hodinu jogy, možno práve nastal čas zoznámiť sa s jej pozitívnymi účinkami na telo aj dušu.

Jednou z možností, ako sa vyrovnať s tehotenskými ťažkosťami, je začať cvičiť gravid jogu. Tento špeciálny druh jogy maximálne vyhovuje tehotným ženám. „Joga pre tehotné pomáha držať rastúce bruško, zafixovať si správne držanie tela a je prevenciou tehotenskej zápchy, kŕčových žíl a bolestí bedrovej chrbtice. Budúcim mamičkám pomáha vedome ovládať svaly panvového dna, koncentrovať sa na správne dýchanie, teda ovplyvniť svoju myseľ tak, aby zostala mamička pri pôrode pokojná a neprepadala panike. Joga nám pomáha účinne relaxovať. Úžitok z relaxácie sa dostaví aj počas pôrodu,“ vymenovala pozitíva cvičenia jogy v tehotenstve lektorka Alexandra Zimanová.

Cvičenie v tehotenstve

Joga ako poslanie

Alexandra Zimanová, alebo Saška, ako ju všetci familiárne volajú, precvičuje v Martine gravid jogu a power jogu. Joga je podľa nej tá najkrajšia cesta, na akú sa v živote vydala. Dala jej neskutočne veľa a neustále dáva, keďže sa stále vzdeláva a študuje. „Denne ďakujem, že ma sprevádza, Neberiem to ako prácu, ale ako poslanie. Joge sa venujem už veľa rokov, ako lektorka pôsobím skoro 7 rokov, gravid jogu robím 6 rokov,“ opísala svoju cestu k precvičovaniu.

Mamičky na rizikovom môžu na jogu zabudnúť

Joga sa podľa nej v tehotenstve môže cvičiť aj pri rôznych diagnózach, správne vyškolený lektor s nimi však musí vedieť pracovať. Lektor pre tehotenské cvičenia vie presne určiť, čo je a čo nie je vhodné pre danú ženu. Preto je samozrejmosťou, že ho budúce mamičky oboznámia o svojom zdravotnom stave. Absolútne neprípustné je navštevovať hodiny gravid jogy, ak má budúca mamička rizikové tehotenstvo. Gravid joga je vhodná pre ženy po 15. týždni tehotenstva a cvičiť sa dá až do samotného pôrodu, pokiaľ sa žena cíti dobre. Aj v joge pre tehotné sa dá veľmi veľa variovať a prispôsobovať cvičeniu aktuálnemu stavu.

Joga pomáha vedome ovládať svaly panvového dna a koncentrovať sa na správne dýchanie, teda ovplyvniť svoju myseľ tak, aby zostala mamička pri pôrode pokojná a neprepadala panike.

Gravid joga

Cvičenie pre telo aj myseľ

To, ako sú hodiny vedené, záleží od samotného lektora. „Moje hodiny sú obohatené o široké množstvo informácií o pôrode. Máme relaxácie aj meditácie, pri ktorých sa budúca mamička spája so svojim dieťatkom. Cvičenie je zamerané na celé telo, rovnako aj uvoľňovanie tela aj mysle, ktorú majú dnešné tehotné ženy preplnenú množstvom informácií, a žiaľ, aj dezinformácií. Ja sa ich snažím v tomto zmätku nejako usmerniť smerom vyhovujúcim práve im. Každá žena ma inú predstavu o tehotenstve a aj pôrode. Preto sú moje kurzy uzavreté a komorné, aby som mala bližšie ku každej jednej žienke ktorá prejde mojim kurzom,“ popisuje svoj jedinečný prístup.

Nemusíte byť skúsenou jogínkou

Ak ste sa joge pred otehotnením nevenovali a bojíte sa, že nebudete ostatným stíhať, zabudnite na prvotný strach. Ako nám Saška prezradila, na jej hodinách nájdeme približne 90 percent mamičiek, ktoré sa nikdy predtým s jogou nestretli. Pred prvou hodinou gravid jogy nemusíte byť skúsenou jogínkou, aj keď by vám to pomohlo okamžite sa naladiť na cvičenie. „Samozrejmosťou sú modifikácie, aby si každá žena zacvičila podľa jej stavu. Bežne ženám pomáham aj v pozíciach, čiže jemne a správne ich napravujem, aby pre ne bolo cvičenie príjemné a užili si ho. Čiže ja veľmi na hodinách necvičím, ale vediem mamičky slovom a dotykom. Hodiny zostavujem aj na posilňovanie nôh, rúk, cvičíme s overballmi či na fit loptách. Žiadna hodina nie je navlas rovnaká,“ upresnila Saška.

Joga a jednotlivé trimestre

  • Prvý trimester – je vysoko potratový, jogínky počas neho môžu cvičiť, ale s pokorou k telu, vhodné sú pozície na posilnenie dolných končatín a panvového dna.
  • Druhý trimester – zaradenie pozícií na posilnenie chrbtového svalstva, hrudnej oblasti a bedier, obmedzenie pozícií v ľahu na chrbte kvôli tlaku na dolnú dutú žilu (môže spôsobiť mdloby). Pozície v ľahu na bruchu treba vynechať.
  • Tretí trimester – medzi jednotlivými cvikmi treba zaradiť väčšie množstvo upokojujúcich asán kvôli prílišnej záťaži. Veľký priestor dostáva relaxácia.

Joga tehotenstvo

Čo si vziať na prvú hodinu gravid jogy?

Ak sme vás našim článkom inšpirovali a chystáte sa na svoju prvú hodinu gravid jogy, budete potrebovať pohodlné oblečenie, aby ste sa cítili v pozíciách príjemne – čiže oblečenie, v ktorom si viete bez problémov drepnúť a nebudete vás tlačiť ani ťahať. Cvičí sa naboso, lektorka gravid jogy odporúča aj fľašku s vodou a hlavne dobrú náladu. Dĺžku hodiny si určuje každý lektor individuálne, u Sašky trvá napríklad 75 minút, z toho 60 minút zaberá samotné cvičenie spolu s dychovými technikami a záverečných 15 minút patrí relaxácii v ľahu pod dekou.

Tehotenstvo v pohybe

Okrem toho, že Alexandra Zimanová (na fotke nižšie) gravid jogu precvičuje a pomáha tak tehotným ženám, odskúšala ju aj sama na sebe počas svojich dvoch tehotenstiev. „Pomáhala mi hlavne s bolesťami krížov pri rastúcom brušku a spojila ma so ženami, ktoré sú na rovnakej vlne ako ja. Na hodinách gravid jogy sa utvárajú aj silné priateľstvá, ktoré pretrvávajú roky. Ženy majú možnosť vypnúť a v tejto veľmi uponáhľanej dobe sa spojiť s bábätkom v brušku a napojiť na svoje ženstvo. Prežiť tehotenstvo v pohybe je naozaj veľmi príjemné a vie to pomôcť pripraviť si telo aj myseľ na pôrod,“ popísala certifikovaná lektorka jogy, ktorej klientky vnukli myšlienku sprevádzať ich pôrodom ako dula, a tak pokračuje vo svojom štúdiu. Okrem toho je aj lektorkou v nosení detičiek a organizuje workshopy na tému nosenia detí.

Lektorka jogy

Joga pripraví nielen na pôrod, ale aj materstvo

Ako hovorí skúsená jogínka, joga nie je len prax na podložke, je to celkové myslenie, naladenie sa, pochopenie, precítenie ľudí, aj seba samého. „Joga je filozofia, je to nádherný nástroj, ako si udržať silné a flexibilné telo a nájsť pokoj aj vo veľmi rozvírených a náročných situáciach. Takých teda materstvo prináša denne kvantum,“ dodala s úsmevom Saška.

Joga slovníček pre začiatočníčky:

  • Asána – pozícia tela, jogová poloha tela
  • Bolster – valcovitý vankúš, pomôcka pri niektorých pozíciách
  • Jógamatka – podložka na cvičenie jogy
  • Jóni – lono, ženské pohlavné orgány
  • Namasté – pozdrav, v doslovnom preklade „Skláňam sa pred tebou“
  • Pránajáma – dýchacie techniky zvyšujúce prítomnosť životnej energie (prány) v tele
  • Vinyása – plynulé prechody medzi pozíciami v rytme dychu