Mamičky, máme pre vás top 10 domácich pleťových masiek

  Kategórie: Fit mama,
7 min
13. mar'17

Každá tehotná žena aj čerstvá mamička chce vyzerať pekne. Čo však robiť, keď na vás zo zrkadla pozerá unavená a poblednutá tvár, neraz s vyrážkami a červenými fľakmi? Riešenie je, napodiv, celkom jednoduché. Stačí zájsť do komôrky či chladničky a kadečo z nich vydolovať. Ukážeme vám, aké úžasné a účinné domáce pleťové masky sa dajú stvoriť z ľahko dostupných ingrediencií.

Je tak trochu hračkou prírody, že ženy v očakávaní vlastne vôbec netušia, čo čakať. Vplyvom hormonálnych zmien  niektoré priam rozkvitnú do krásy, iné sa zasa trápia so začervenaním, opuchmi či vyrážkami.

Domáce pleťové masky pre mamičky

Čo vtedy robiť?

Make-upom síce rýchlo zakryjete nedostatky, riešiť však všetko nanesením „tapety“ môže vaše kozmetické problémy z dlhodobého hľadiska iba zhoršiť. Ako sa hovorí v medicíne, nemali by sme iba potláčať príznaky, liečiť treba v prvom rade príčinu choroby.

Ak teda trpíte vysušenou alebo, naopak, mastnou pokožkou so sklonom k akné, musíte v prvom rade venovať čas jej správnemu odlíčeniu, čisteniu, ošetrovaniu a vyživovaniu.

Rýchla záchrana

Optimálne sú prírodné produkty alebo prípravky vytvorené vlastnoručne zo spoľahlivých domácich surovín, vďaka čomu na skrášlenie neminiete „majland“. Takto si môžete pripraviť aj vlastnú pleťovú masku – či už je čistiacu, vyživujúcu alebo exfoliačnú, určenú na odstránenie odumretých buniek.

Stačí nechať pôsobiť 10 až 30 minút a potom opláchnuť vodou – v zásade by ste mali používať vlažnú vodu, pretože teplá či horúca by mohla stimulovať tvorbu nadbytočného mazu. Po zmytí masky sa odporúča ovlažiť tvár ešte raz studenou vodou, vďaka čomu sa pleť pekne vypne.

Aké masky si teda môžete vyrobiť v domácich podmienkach? Tu je naša top desiatka.

Banánová bomba

Zmiešajte 1 roztlačený zrelý banán s 1 polievkou lyžicou medu a 1 polievkou lyžicou citrónovej šťavy a túto zmes aplikujte na tvár a oblasť krku. Keď maska zaschne, zmyte ju vodou. V prípade potreby môžete pridať aj šťavu z pomaranča alebo iných citrusových plodov, napríklad grapefruitu, pretože obsahujú kyseliny regulujúce tvorbu mazu v tukových žľazách.

TIP: Do banánovej masy vmiešajte pár kvapiek mandľového oleja a vznikne maska, ktorá podporí tvorbu kolagénu v pleti a zároveň ju doplní o vitamíny C a B12.

Avokádo plné železa

Z tejto ingrediencie pripravíte skvelú vyživujúcu masku, ktorá dodá pleti žiarivý nádych a zdravý vzhľad. Avokádo je bohaté na vitamíny E, C, B1 či draslík. Navyše obsahuje železo – vo forme, v ktorej ho telo ľahšie strávi, preto sa odporúča aj tehotným ženám.

Ako postupovať? 1 stredne veľké zrelé avokádo zmiešate s 1 čajovou lyžičkou jogurtu a pár kvapkami šťavy z citróna a masku máte hotovú. Naneste zmes na tvár a nechajte 20 minút pôsobiť, potom umyte.

Domáca maska z avokáda

Uhorka a červený melón

Táto netradičná maska krásne rozžiari vašu pleť. Vodný melón v podstate pôsobí ako prírodný toner, má schopnosť rozjasniť pokožku a „vytiahnuť“  z nej škvrny. Uhorka zasa veľmi dobre účinkuje na začervenanie a opuchy.

2 čajové lyžičky odšťavenej uhorky, 2 čajové lyžičky šťavy z červeného (vodného) melóna, 1 čajovú lyžičku jogurtu a 1 lyžičku sušeného mlieka dobre zmiešajte, naneste na tvár a nechajte pôsobiť asi 15 minút, potom odstráňte pomocou vody.

TIP: Červený melón môžete nahradiť aj paradajkami, ktoré obsahujú veľa lykopénu, prírodného karotenoidu a antioxidantu. Navyše, majú dlhšiu sezónu a sú tak ľahšie dostupné. 

Zemiaky nielen na kašu

Iste sa nejaké nájdu aj vo vašej špajzke. Zemiaková maska pomáha zjemniť napnutú pokožku a v kombinácii s citrónom jej dodá vitamín C. Stačí zmiešať pol pohára odšťavených zemiakov  s polkou čajovej lyžičky citrónovej šťavy.

Milujete čokoládu?

Aj my! Ale ešte lepší je samotný kakaový prášok obsahujúci flavonoidy – ďalšie super látky, ktoré účinne bojujú proti zápalom a opuchom. V primeranom množstve vám teda kakao môže slušne prospievať. Svoju masku si pripravíte zmiešaním 2 polievkových lyžíc kakaového prášku s medom, jogurtom a pomletými ovsenými vločkami. Optimálna doba pôsobenia je 15 minút.

Zázračný jogurt

Jogurt obsahuje kyselinu mliečnu a baktérie, ktoré dobre prospievajú pokožke, takže pleť zjemní a zároveň zjednotí jej tón. Používa sa v nespočetných kombináciách s rôznymi ingredienciami. Alternatívne môžete použiť aj kyslú smotanu.

Neuveriteľne jednoduchú masku vytvoríte napríklad zmiešaním polovičky téglika bieleho neochuteného a nesladeného jogurtu (ideálne gréckeho typu) s pár kvapkami citrónovej alebo pomarančovej šťavy. Počas pôsobenia (približne 15 minút) môžete jogurtovú masu jemne vmasírovať do pokožky , čo pomôže odstrániť odumreté bunky na povrchu. Následne ju opláchnite.

Alebo skombinujte téglik jogurtu s rozomletými ovsenými vločkami v pomere 1:1 a doplňte pár kvapkami medu. Takáto maska odstraňuje nečistoty a odumreté bunky a zároveň pôsobí ako ochrana pred akné a vyrážkami.

Pleťová maska z jogurtu

Čarujte s kurkumou

Kurkuma ma skvelé protizápalové účinky, no je to pomerne silná korenina, preto s ňou v tehotenstve narábajte opatrne. Maska z tejto vzácnej ingrediencie však vašej pleti len prospeje.

Prvou alternatívou je ošetrenie, ktoré pripravíte z 2 polievkových lyžíc cícerovej múky (môžete si ju vyrobiť aj doma tak, že rozomeliete a preosejete cícerové bôby) a štipky kurkumového prášku, ktoré zmiešate s ružovou vodou na pastu.

TIP: Nám sa tiež osvedčila aj vynikajúca maska z 3 polievkových lyžíc pomletých ovsených vločiek a polievkovej lyžičky medu, do ktorých vmiešate pol čajovej lyžičky kurkumy a pár kvapiek citróna. 

Pomarančový peeling

Trochu prácnejšia, avšak veľmi efektívna maska vašu pleť vyčistí a rozžiari bez toho, aby ju vysušovala. Nechajte najprv klasickým spôsobom vysušiť šupku z pomaranča (alebo si jej pripravte viac do zásoby). V tomto prípade je podstatné, aby nebola chemicky ošetrená. Po vysušení rozomeľte kôru na prášok, z ktorého odoberiete 1 čajovú lyžičku a zmiešate ju s mliekom tak, aby sa vytvorila pasta. Zmes aplikujte na tvár a nechajte stvrdnúť, následne odstráňte ružovou vodičkou.

Iný variant vznikne v kombinácii 2 polievkových lyžíc mletej pomarančovej kôry s 1 čajovou lyžičkou prírodného prášku zo santalového dreva. Tentoraz pridajte ružovú vodu už priamo do zmesi a vypracujte hladkú hmotu.

Jahodový koktail

K menej tradičným patrí aj kombinácia mlieka s jahodami, ktoré obsahujú veľa kyseliny listovej a vitamínu C, takže pomôžu pleť dokonale zregenerovať.  Masku pripravíte tak, že poriadne premiešate 3 až 4 rozpučené jahody s 2 polievkovými lyžicami mlieka. Do zmesi môžete pridať aj trošku kyslej smotany. Nechajte pôsobiť približne 10 minút.

Koniec strašidelnej pleti

Voňavej tekvicovej polievke sa jednoducho nedá odolať. Lenže s tekvicou sa okrem varenia a vytvárania haloweenskych strašidielok dá podniknúť kadečo iné, napríklad môže pomôcť pri ozdravovaní pleti. Najprv si tekvicu uvarte v hrnci domäkka a nechajte vychladnúť. V mise ju roztlačte a zmixujte s bielym jogurtom a medom.

Domáca sheet maska

Extra tip na záver: famózna domáca sheet maska

Najnovšia vychytávka kozmetického priemyslu pricestovala do západnej Európy a Ameriky z Kórey. Sú to vlastne bavlnené obrúsky s otvormi na oči a ústa, napustenej rozličnými prírodnými látkami. Nanesiete ich, necháte pôsobiť a jednoducho stiahnete. Takúto masku si ľahko vyrobíte aj doma.

Pripravte si 2 kúsky ryžového papiera (dostanete ho v predajniach s ázijskými potravinami, menšie balenie stojí približne 1 €) a 4 vrecúška kvalitného zeleného čaju, ktorý vylúhujete v približne 2 dcl vody. Vklepte si do pokožky jemnú vrstvu pleťového séra a postupne naň prikladajte kúsky papiera namočené do zeleného čaju, pričom vynecháte okolie úst a očí. Nechajte 10 minút pôsobiť a stiahnite.

Nebojte sa vyskúšať aj viac masiek, aby ste zistili, ktoré vo vašom prípade fungujú najlepšie. Určite sa s nami podeľte o svoju obľúbenú receptúru :-)