Ako sa dostať po pôrode do formy

  Kategórie: Fit mama,
3 min
02. máj'17

Pôrod je v živote ženy nielen veľkou psychosociálnou zmenou, ale nesporne aj fyzickou. A to mamička ani nemusí  pribrať desiatky kilogramov. Tehotenstvo je pre organizmus mimoriadne ťažké obdobie. Ten potrebuje istý čas na regeneráciu a zvykanie si na spustenie nových procesov. Napríklad na tvorbu materského mlieka a dojčenie bábätka.

Aktívna mama

Väčšine mamičiek, samozrejme, záleží na tom, aby boli čo najskôr po pôrode zase vo forme.  Všetko však závisí aj od toho, v akej forme bola žena pred tehotenstvom, ako tehotenstvo prebiehalo. úlohu hrá aj to, či mala nejaké komplikácie. Priveľká nadváha, ako prebiehal pôrod, či bol fyziologický, alebo rodila sekciou. Iste sa nájdu mamičky, ktoré boli aj po pôrode sekciou rýchlo fit a naopak mamičky, ktoré mali dlhšiu regeneráciu po komplikáciách pri klasickom pôrode. V zásade platí pre oba prípady, doprajte si šestonedelie a regeneráciu počas neho!

Šestonedelie je tu na to, aby ste sa ako rodina čo najviac zosúladili s novým členom, aby ten malý uzlíček šťastia cítil, že je milovaný a že ste tu len a len pre neho.

Cvičenie s mierou

Príval energie, ktorý zabezpečujú popôrodné hormóny, je teda vhodnejšie investovať do starostlivosti o bábätko, venovať sa mu naplno, počúvať a odpovedať na jeho potreby. To však neznamená, že ak sa cítite dobre, nemôžete sa 6 týždňov pohnúť z postele. Pohyb si môžete dopriať či už v spoločnosti bábätka – v šatke, či ergonomickom nosiči, ale aj v klasickom kočíku. Príjemná prechádzka v parku či v lese, je skvelou voľbou. 

Neskôr môžete začať viac zaťažovať svoj organizmus, ale opatrne, aj keď sa budete cítiť fantasticky, radšej začnite pomaly. Počítajte s tým, že ak dojčíte, váš organizmus potrebuje aj spotrebuje oveľa viac energie, ako si myslíte. Preto mnoho žien počas dojčenia rýchlo schudne. Iné, naopak, priberajú, čo súvisí s nastavením metabolizmu a tvorby materského mlieka.  Pozor, pri pôrode sekciou sa neodporúča začať posilňovať brucho skôr ako štyri mesiace po pôrode.

Vo forme s drobčekom na srdci

Špeciálnym popôrodným cvičením možno nazvať cvičenie pre mamičky s bábätkami v šatkách alebo nosičoch.  Takéto cvičenia ponúkajú dnes už azda všetky materské centrá a detské pohybové kluby.  Zväčša zahŕňa komplex prvkov cvičenia pilates, tanca, popôrodnej jogy, kardio cvičení  a cvikov posilňujúcich chrbát a brucho.

Špeciálne vybrané cviky so záťažou v podobe dieťatka v šatke, pomáhajú spevňovať tehotenstvom a pôrodom uvoľnené svaly panvového dna. Pomáhajú zlepšiť aj držanie tela, prekrvenie, správne dýchanie a úpravu diastázy (rozostúpenie brušných svalov). 

Ich neoceniteľnou výhodou je podporovanie upevňovania vzťahovej väzby medzi matkou a dieťatkom. Pri cvičení dochádza k vyplavovaniu endorfínov a oxytocínu, čo pomáha utužovať rodičovské kompetencie matky.

Cvičiť sa dá aj s dieťatkom v kočíku.

Strollering – dajte si do tela s kočíkom v parku

Na podobnom princípe ako cvičenie s bábätkom v šatke, funguje aj strollering.  Drobček sa však vezie v kočíku. Cvičí sa teda vonku, na čerstvom vzduchu, okrem chôdze a behu sa využívajú pri ňom aj rôzne cvičebné pomôcky, ako švihadlá, gumy na cvičenie, overbally. Tak čo, vybrali ste si to správne cvičenie pre vás?