Čo sa s vami deje v 3. trimestri?

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
04. mar'17

Blížime sa do finále. Tretí trimester začína v 28. týždni a končí pôrodom, ideálne v 40. týždni. Váš drobček sa v brušku zdokonaľuje a chystá sa na svet. Prečítajte si, čo sa deje v 3. trimestri s vaším telom a s bábätkom.

Príroda to zariadila dobre. Kým v prvých dvoch trimestroch majú mamičky zvyčajne paniku a stres z pôrodu, ku koncu tehotenstva sa naň už tešia. Nieže by milovali bolesť, ale nevedia sa už dočkať svojho uzlíčka šťastia. Navyše posledný trimester sa cítia veľmi nemotorne. Bruško je už poriadne veľké, bolesti chrbta sú na dennom poriadku a šnúrovanie topánok či holenie nôh už takmer neprichádza do úvahy.

Tehotenstvo posledné mesiace

K tretiemu trimestru patria aj iné ťažkosti, celkom časté sú zápchy, hemoroidy aj pálenie záhy. Bábätko je stále väčšie a tlačí na váš mechúr. Močenie je stále častejšie a nevyhnete sa mu ani v noci. Žiaľ niektorých ťažkostí sa len tak nezbavíte, no môžete ich aspoň zmierniť. Týchto pár návykov vám uľahčí prechod posledným obdobím tehotenstva:

  • jedzte viac menších a výživných jedál s vysokým obsahom vlákniny, teda veľa zeleniny a ovocia,
  • usilujte sa sedieť a stáť vystretá,
  • nosťe pohodlné topánky bez opätkov,
  • spite radšej na boku s vankúšom medzi nohami, bude vám pohodlnejšie.
  • noste kvalitnú podprsenku, zväčšujúce prsia sú totiž záťažou pre chrbticu.

V posledných mesiacoch tehotenstva môžete pociťovať tzv. Braxton Hicks kontrakcie. Sú o čosi menej intenzívne než tie skutočné a ich intenzita sa nezvyšuje. Nemajte preto stres, tieto kontrakcie sú úplne normálne. Ak však začnú byť silnejšie v zmenšujúcich sa časových intervaloch, namierte si to do pôrodnice.

Výtoky z pošvy sú hustejšie a prehliadné, môžu obsahovať aj trochu krvi. Ak však krvácate, vyhľadajte lekára. Normálnou je aj žltkastá tekutina z bradaviek, ide o tzv. kolostrum, prvá výživa vášho bábätka po narodení.

Počas posledných troch mesiacov sa pripravte na častejšie tehotenské poradne. Lekári vám budú robiť niekoľko vyšetrení. Kontroluje sa dĺžka a pevnosť maternice, poloha bábätka, rast bábätka a maternice, hladiny cukru v krvi aj krvný tlak.

Balenie do pôrodnice

7. mesiac tehotenstva

V 7. mesiaci už máte v brušku takmer hotového mini-človiečika. V tomto mesiaci už má otvorené očká, cíti chute a o všetko sa zaujíma. Bábätko je citlivé na svetlo aj na zvuk. Podľa vedeckých výskumov bábätko v brušku dokonca rozozná hlas matky a vie rozpoznať materinský jazyk od cudzích jazykov. Počas tretieho trimestra sa drobčekovi prihovárajte a hladkajte si bruško. Bábätká to ľúbia už aj v brušku.

Bábätko má pod kožou len tenkú vrstvu tuku, ten tvorí len 1 % celkovej hmotnosti tela. To sa v nasledujúcich týždňoch však mení. Rozvíja sa mu chrbtica, kosti a z orgánov najmä pľúca. Na konci 7. mesiaca bude mať váš drobček približne 1500 g a 39 cm.

8. mesiac tehotenstva

Približne vo 8. mesiaci sa začínajú objavovať predpôrodné kontrakcie. Pľúca vášho drobčeka sa už plne pripravujú na prvý nádych a jeho mozog sa vďaka obrovskému množstvu nových nervových buniek zdokonaľuje. Bábätko je v brušku aktívne, pije plodovú vodu a občas sa mu z nej aj čká. Denne vyciká až pol litra plodovej vody. Nebojte sa, naše telá sú vymyslené dokonale, a tak sa plodová voda sama pravidelne prečisťuje.

Tehotenstvo osmy mesiac

9. mesiac tehotenstva

Blížime sa do konca. Tašku do pôrodnice už máte dávno zbalenú a neviete sa dočkať vášho anjelika. Bábätko je už nachystané na svet. V 9. mesiaci už veľmi nepriberá a je otočené hlavičkou nadol, smerom do pôrodného kanála. Jeho pokožka sa vyhladzuje. Posledný orgán, ktorý sa stále zdokonaluje, sú pľúca. Pupočná šnúra je dlhá približne 50 cm a bábätko už má približne 3 kg. Tabuľkový čas pôrodu je v 40. týždni, nie je dôvod na stres, ak sa bábätko narodí o trochu skôr alebo neskôr. Podstatné je, aby boli drobček aj maminka zdraví.