Bolesť brucha v tehotenstve: Kedy jej venovať zvýšenú pozornosť?

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
01. mar'24

Tehotenstvo so sebou prináša slasti, ale aj strasti. Tešíte sa z každého centimetra na brušku navyše, každé kopnutie bábätka vám vyčarí úsmev na tvári a o nákupe rozkošného oblečenie pre bábätko ani nehovoríme. Vytriezvenie však príde v momente, keď budúcu mamičku zabolí niečo, čo nemá. Ako interpretovať bolesť brucha v tehotenstve a kedy zvýšiť pozornosť?

Bolesť brucha v tehotenstve môže byť rôzna a je iba prirodzené, že najmä počas prvého tehotenstva sú tieto bolesti veľmi nepríjemné a stresujúce. V tomto vytúženom období sa budúce mamičky kontrolujú omnoho častejšie a sú citlivejšie na nezvyčajné telesné prejavy.

Niektoré mamičky zvyknú po pôrode žartovať, že ak ste počas tehotenstva neboli minimálne raz na pohotovosti s bolesťou brucha, akoby ste ani neboli tehotná. Ako však rozlíšiť nevinnú bolesť brucha od tej, ktorá si už vyžaduje lekársku starostlivosť? Spísali sme pre vás najčastejšie typy bolestí brucha u tehotných žien a pridali pár rád prvej pomoci.

"Menštruačné" bolesti

Medzi prvé skoré príznaky tehotenstva patria bolesti brucha, ktoré si ženy často pomýlia s blížiacou sa menštruáciou. Aj preto sa veľa žien v prvom trimestri sťažuje na bolesť v podbrušku, či dokonca kŕče, ktoré pripomínajú tie menštruačné. V tele budúcej mamičky sa už od prvého momentu dejú obrovské zmeny a bolesti sú často spôsobené rastom maternice. Ako sme už spomínali, tieto bolesti môžu byť aj kŕčovité. Nepanikárte, ak vás ich intenzita prebudí zo sna. Pokiaľ nekrvácate (hoci niektoré ženy navštevuje menštruácia aj počas prvých mesiacov gravidity) a bolesti po čase ustúpia, nie je potrebná návšteva lekára.

Nepríjemná plynatosť

Vyprevádzala vás z urgentu lekárka so slovami, že máte “iba” zastavené vetry? Necíťte sa trápne, nie ste prvá ani posledná tehuľka, ktorá skončila na pohotovosti práve z tohto dôvodu. Zápcha alebo nahromadené plyny potrápia počas tehotenstva takmer každú ženu a hoci spôsobujú nepríjemné bolesti, neohrozujú život ani bábätka, ani mamičky. Čo ich však spôsobuje?

Maternica sa presúva, rastie a svojim pohybom stláča črevá, ktoré majú stále menej miesta. Ich činnosť sa spomaľuje a problémy začínajú. Prejavujú sa nevoľnosťou, pocitom plnosti a bolesťou v brušnej oblasti. Pri viacdňovej zápche bolesť dokonca vystreľuje až do chrbta. Zápche môžete predchádzať ľahkým cvičením, zvýšeným príjmom vody a stravou bohatou na vlákninu. Niekedy však pomôže iba jediné - čakať, kým to prejde.

Tehotenstvo a bolesti brucha

Zdroj foto: Freepik

Bolesť pri vstávaní

Oblý maternicový väz fixuje maternicu po oboch stranách. Keď maternica rastie, väz sa napína a spôsobuje náhlu bolesť, ktorá sa ozve hlavne pri vstávaní alebo zmene polohy. Vstávajte preto pomaly a vyvarujte sa prudkým pohybom. Bolesti môžu byť tupé aj ostré a cítiť ich na jednej alebo oboch stranách podbruška či v slabinách. Tento typ bolesti sa objavuje hlavne v druhom trimestri.

Pálenie záhy

Pálenie záhy je častý problém tehotných žien - dokonca aj tých, ktoré pred otehotnením poznali pálenie záhy len z rozprávania. Tento stav spôsobujú žalúdočné kyseliny, ktoré sa zo žalúdka dostávajú späť do pažeráka. Príčinou môže byť hormón progesterón, ale aj tlak maternice na žalúdok. Niekedy sa tento príznak objaví aj po jedle alebo po cvičení.

Pálenie záhy môže sprevádzať bolesť žalúdka aj bolesť hrdla. Existuje niekoľko babských receptov ako bojovať s týmito nepríjemnými príznakmi. Vyskúšajte pohár mlieka, biely jogurt alebo si zajedzte z bieleho pečiva. Základom je však správna poloha pri spaní. Z chrbta sa presuňte na bok a hlavu podložte vankúšom.

Neslávne slávni poslíčkovia

Braxton-Hicksove kontrakcie, ľudovo povedané "poslíčkovia", sa objavujú 2-3 týždne pred pôrodom. Ide o akési "cvičné" kontrakcie, ktorými sa vaše telo pripravuje na samotný pôrod - a vás drží v strehu. Poslíčkov môže sprevádzať aj mierna bolesť a tvrdnutie brucha. Tieto falošné kontrakcie však na rozdiel od tých pôrodných netrvajú dlho, ich intenzita sa nezvyšuje a pri zmene polohy by mali odoznieť.

Ak si nie ste istá, či už ide do tuhého alebo vás navštívili poslíčkovia, skúste sa poprechádzať a dať si teplú sprchu. Ak kontrakcie a bolesť neustúpia, naopak, naberú na intenzite, kontaktujte lekára alebo zájdite na pohotovosť. Platí to isté, čo v prípade plynov - nebudete prvá, ani posledná žena, ktorá s poslíčkami skončila na urgente.

Aj keď väčšina bolestí je v tehotenstve normálna, netreba ich podceňovať. Stavte aj v tomto prípade na ženskú intuíciu a keď máte pocit, že niečo naozaj nie je v poriadku, vyhľadajte lekára. Strach v tehotenstve je prirodzený a vďaka vyšetreniu budete mať istotu, že všetko je tak, ako má byť a vy môžete pokojne pokračovať v nakupovaní výbavičky pre bábätko.