7 tvrdení o tehotenstve – pravda či mýtus?

  Kategórie: Tehotenstvo,
6 min
18. aug'17

Existuje množstvo mýtov o tehotenstve, určení pohlavia bábätka či o tom, čo všetko tehotenstvo zapríčiňuje. Určite ste sa s nimi už stretli pri dobre mienených radách od príbuzných či na internetových fórach. Pozreli sme sa bližšie na 7 výrokov súvisiacich s tehotenstvom. Ktoré z nich sú pravdivé a na ktorých sa môžeme spoločne zasmiať?

Každé tehotenstvo stojí mamu jeden zub

Mýtus

Je pravda, že v tehotenstve sa zuby môžu viac kaziť, ale netreba z toho viniť dieťatko v brušku. Zubný kaz je následkom nedostatočnej ústnej hygieny. Zuby sú náchylnejšie na vznik kazov v čase tehotenských nevoľností, keď žalúdočné kyseliny narúšajú sklovinu, prípadne pri zvýšenej chuti na sladké alebo príliš kyslé potraviny. V prípade tehotenskej nevoľnosti a zvracania si hneď vypláchnete ústa čistou vodou, kefku použite približne po 30 minútach. Sklovine narušenej kyselinami by okamžité umývanie zubov len uškodilo.

Rovnako sa môžete stretnúť s mýtom, že vápnik zo zubov odchádza do materského mlieka. U tretiny tehotných žien dochádza k tzv. tehotenskej gingivitíde – zápalu a krvácaniu ďasien. Môžu zaň hormonálne zmeny, nedostatočná hygiena a znížená slinivosť. Pokiaľ vám krvácajú ďasná, nepoľavujte v starostlivosti o svoj chrup a radšej navštívte svojho zubára. Počas tehotenstva máte nárok až na dve preventívne stomatologické prehliadky.

Tehotenstvo a vlasy

Vaše vlasy budú počas tehotenstva silnejšie

Pravda

Pozitívnym prínosom tehotenstva sú hustejšie, pevnejšie a rýchlejšie rastúce vlasy. Rovnaké zmeny však čaká aj ostatné ochlpenie na tele :) Za zlepšenú kvalitu vlasov môže hormón estrogén. Jeho zvýšená hladina predlžuje štádium rastu vlasov a odďaľuje ich vypadávanie. Po pôrode však o tento benefit tehotenstva prídete, pretože hormóny sa vrátia na normálnu úroveň a vlasy začnú nadmerne vypadávať. Vypadávanie vlasov vrcholí tri až mesiace po pôrode a vlasové folikuly sa po čase obnovia samy. Okrem kategórie „šťastných mamičiek“ sú tu však aj také, ktorým vlasy vypadávajú už v tehotenstve. Zdravý organizmus si s touto situáciou poradí sám a problém vyrieši najneskôr do roka.

Podľa tvaru bruška sa dá určiť pohlavie dieťaťa

Mýtus

Kto v tehotenstve nepočul o tom, že okrúhle bruško znamená dievčatko a špicaté bruško zase chlapčeka, ruku hore. Podľa povery okrúhle bruško mávajú mamičky, ktoré čakajú dievčatká, pretože tie sú posadené vyššie. Toto tvrdenie však nie je nijako vedecky potvrdené. Tvar bruška závisí od polohy plodu a pohlavie bábätka ho nijako neovplyvňuje. Zabudnite preto na tvar bruška a a pri hádaní pohlavia sa sústreďte radšej na veľkosť prsníkov. Ženy, ktoré nosia dievčatá, mávajú spravidla väčšie prsia (zväčšenie až o 8 cm) v porovnaní s mamičkami chlapcov (zväčšenie o 6,3 cm).

Tehotenstvo a tvar brucha

V tehotenstve sa vám zväčší srdce a máte v tele viac krvi

Pravda

Tehotenstvo je sprevádzané anatomickými a fyziologickými zmenami, ktoré žene umožňujú adaptovať sa na rastúci plod. Jedna z množstva zmien sa týka aj krvi. Počas tehotenstva sa zvýši objem krvi v tele ženy až o 50 % oproti normálnemu stavu, a to kvôli zvýšeniu objemu krvnej plazmy. Zväčšený objem krvi umožní telu tolerovať krvné straty pri pôrode. Po pôrode sa objem krvi zase rapídne zníži a dosiahne normálnu hodnotu do 8 týždňov. Rovnako sa v tehotenstve zväčšuje samotné srdce, aby zvládlo prečerpať vyšší objem krvi. Aj preto majú tehotné ženy vyššiu tepovú frekvenciu a tlkot ich srdca je hlasnejší. Srdcový sval môže byť pri pôrode zväčšení až o polovicu.

Chlapci budúcim mamičkám pridávajú na kráse

Mýtus

Jedna z najčastejších povier hovorí, že chlapci tehotným pridávajú na kráse, zatiaľ čo dievčatá im ju berú. Pravdou je, že niektoré tehotné ženy doslova žiaria a zlepší sa im pleť. Iné, naopak, bojujú s nadmerne mastnou pleťou, suchou či šupinatou pokožkou, vyrážkami, pigmentovými škvrnami či dokonca nadmerným ochlpením. Môžu za to tehotenské hormóny, a nie pohlavie dieťaťa. Podľa akého kľúča príroda rozdáva tieto „vedľajšie účinky tehotenstva“ nevieme. Vieme však, že ak patríte medzi krásne ženy aj pred otehotnením, máte väčšiu šancu, že porodíte dievčatko. Aspoň tak to tvrdí psychológ Satoshi Kanazawa, ktorý prišiel s týmto kontroverzným tvrdením na základe výskumu 17 tisíc Britov. Dievčatá, ktoré boli v detstve hodnotené ako atraktívne, mali viac dcér ako synov.

Tehotenstvo a ultrazvuk

Ultrazvukové vyšetrenia sú v tehotenstve nebezpečné

Mýtus

Ultrazvuk bol do gynekologickej praxi zavedený pred približne 40 rokmi a už vtedy sa objavili otázky ohľadne jeho bezpečnosti a vplyvu na vývoj plodu. Ultrazvuk síce dokáže poškodiť živé bunky, ale nie v dávkach, ktoré sú bežné pri gynekologickom vyšetrení. Tie sú sto- až tisícnásobne nižšie ako dávky nebezpečného ultrazvukovho žiarenia.

Pri ultrazvukovom vyšetrení sa aplikuje princíp ALARA (As Low As Reasonably Achievable), teda doba vyšetrovania by nemala byť dlhšia a intenzita ultrazvuku vyššia, ako je nevyhnutné na získanie požadovanej informácie. To však závisí aj od skúseností a zručností vyšetrujúceho lekára. Ultrazvukové vyšetrenie podstupujú častejšie napríklad ženy po potratoch. Každý ultrazvuk v tehotenstve má svoje dôvody (zisťovanie uloženia plodu, jeho veľkosti, typu placenty, množstva plodovej vody...). Ak máte na začiatku tehotenstva bolesti, krvácate alebo ste v minulosti potratili, prvé vyšetrenie ultrazvukom vás čaká medzi 6. a 10. týždňom tehotenstva.

Tehotenstvo a stres

Stres v tehotenstve negatívne ovplyvní bábätko

Pravda

Psychika tehotnej ženy je zo zdravotného hľadiska veľmi dôležitá. Stres v tehotenstve zvyšuje podľa štúdie Kolumbijskej univerzity v New Yorku riziko astmy. Najčastejším stresovým faktorom bývajú rodinné problémy či finančné ťažkosti. Zástancovia prenatálnej psychológie veria, že dieťatko aj v maternici vníma matkinu lásku, strach, radosť ale aj stres. Tieto stavy dokáže dešifrovať na biochemickej úrovni – v úzkostnom stave sa zvyšuje vylučovanie neurohormonálnych látok, ktoré môžu vyvolať preťaženie autonómneho nervového systému nenarodeného bábätka. Zjednodušene povedané, silný stres mamičky môže vyvolať fyzické zmeny u nenarodeného bábätka.

Prečítajte si aj ďalších 13 mýtov o tehotenstve, ktoré môžete pokojne hodiť za hlavu.