Ako bojovať s tehotenskou nevoľnosťou?

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
17. júl'17

Nevoľnosť a vracanie v tehotenstve patria medzi najčastejšie tehotenské problémy. Podľa štatistík nimi trpí až 80 percent žien v prvom trimestri. Mierna až stredne ťažká nevoľnosť vaše bábätko neohrozí, niektoré maminky s ňou však bojovali až natoľko, že skončili na infúziách. Ako bojovať s tehotenskou nevoľnosťou, aby vás nepriviedla až do nemocnice?

Nadmerné dávenie má aj svoj poetickejší latinský názov a to Hyperemesis Gravidarum. Tehotenská nevoľnosť sa môže objaviť ráno, počas celého dňa, ale aj večer. Niektoré ženy ju zase pociťujú od rána do večera až do takej miery, že im znemožňuje pracovať či normálne fungovať. Nevoľnosť v tehotenstve postihuje častejšie ženy, ktoré trpia kinetózou a migrénou a svoju rolu hrá aj dedičnosť či viacplodové tehotenstvo. Zaujímavosťou je, že tento problém je typický pre našu vyspelú spoločnosť, primitívne kmene v Amazónii tieto ťažkosti nepoznajú.

Tehotenská nevoľnosť

Nevoľnosť v tehotenstve je dobrým signálom

Príčinou tehotenskej nevoľnosti môže byť podľa lekárov tvorenie HCG hormónu v tele mamičky, ktorého hodnota prudko stúpa po 10. dni tehotenstva. Zároveň je znakom toho, že tehotenstvo prebieha v poriadku. Štúdia prebiehajúca na univerzite v Severnej Karolíne ukázala, že pokiaľ žena trpí tehotenskými nevoľnosťami, klesá u nej riziko potratu v rannom štádiu tehotenstva. Ak sa placenta alebo plod nevyvíjajú správne, organizmus obsahuje menej hormónov. A čím viac hormónov, tým je väčšia pravdepodobnosť nevoľnosti. Ďalším dôvodom vracania či nevoľností môže byť aj zlepšujúci sa čuch mamičky a citlivosť na pachy a intenzívne vône. Iné výskumy zase z tehotenskej nevoľnosti podozrievajú stres.

S tehotenskou nevoľnosťou až do nemocnice

Tieto nepríjemnosti spojené s tehotenstvom sa zvyčajne objavujú okolo 6. týždňa. Zlomový je potom 13. týždeň, kedy tehotenská nevoľnosť zvykne ustať. Niekoľkomesačný boj s nevoľnosťou a vracaním však dokáže občas ženy vyčerpať natoľko, že dehydrované skončia v nemocnici. Kedy je teda vhodné vyhľadať pomoc? Ak v sebe nie ste schopná udržať jedlo ani tekutiny. S podobným problémom skončila na infúziách aj Mirka, ktorej bolo zle až do 16. týždňa, od rána do večera. „Schudla som za ten čas 10 kíl. Trikrát si ma nechali v nemocnici. Nemohla som nič jesť ani piť a bola som z toho zúfalá. Nepomáhalo mi nič, iba infúzie. Dokonca mi injekčne podávali antiemetiká (lieky potláčajúce vracanie), ktoré mi priniesli trocha oddychu. Bolo to moje prvé tehotenstvo a podľa mňa celkom vysoká daň, ktorú som musela zaplatiť za krásnu a šikovnú dcéru. Druhé tehotenstvo so synom už prebiehalo pokojnejšie,“ spomína dnes už s úsmevom.

Nevoľnosť v tehotenstve

Posila z lekárne

V prípade tehotenskej nevoľnosti smerujú prvé kroky budúcej mamičky väčšinou najskôr do lekárne. Mnohým mamičkám sa osvedčili lízanky GraviPop s vitamínom C, vápnikom a zázvorom. Práve zázvor zvyšuje tvorbu tráviacich štiav a neutralizuje kyseliny. Dostanete ich v príchutiach pomaranč, citrón, jablko a višňa. Pri nevoľnosti v tehotenstve pomáha aj Emesin, doplnok stravy so zázvorovou silicou a vitamínom B6. Prispieva k zlepšeniu trávenia a potláča nevoľnosť. Proti nevoľnosti môžete bojovať aj vitamínmi, konkrétne Pyridoxínom – vitamín B6 a Tiamínom – vitamín B1.

Úľavu od tráviacich ťažkostí prinesú aj žuvacie tablety Gaviscon, sirup Gastrotuss, tabletky Ginger či výživový doplnok MamaGood so zázvorovou a anízovou silicou, ktorý tlmí pocit na zvracanie. Ak chcete namiesto klasických liečiv vyskúšať homeopatiká, potom sú pre vás vhodné Gastrocynesine či Cocculine. V lekárni dokonca dostane kúpiť hodinky Primabella, ktoré by mali svojimi elektrickými impulzmi potláčať nevoľnosť a viesť signály cez blúdivý nerv. Či skutočne fungujú, to nevieme, pretože v našom okolí s nimi nemal nikto skúsenosti.

Stravovanie v tehotenstve

Babské rady na tehotenskú nevoľnosť

Proti tehotenskej nevoľnosti sa však dá bojovať aj babskými radami. Jednou z najčastejších je pitie Coca-Coly. S tou však opatrne, pretože jej vysoké dávky môžu z tela vyplavovať vápnik dôležitý pre kosti. Kolové nápoje môžete nahradiť minerálkou Vincentkou alebo zásaditou Fatrou. Niektorým budúcim maminám pomáha balíček piškót na nočnom stolíku. Ešte pred tým, ako vstanú z postele, pochrúmu pár kúskov. Piškóty zastúpi aj suchý rožok alebo sušienka. Základom je nezostať hladná, jesť malé porcie a teda jesť často. Niečo drobné si dajte aj v noci, napríklad po návrate z toalety. Hlavne sa nespoliehajte na chuť do jedla, v tehotenstve ju môžete stratiť.

Veľkou záchranou je v prípade tehotenských nevoľností zázvor (ďumbier), ktorý má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, špeciálne na trávenie. Môžete ho prijať v spomínaných lízankách, alebo si spraviť čaj z trochy strúhaného zázvoru a pochlipkávať ho po dúškoch. Vhodné sú aj zázvorové sušienky a koláčiky. Pozor však na jeho časté užívanie či príliš silný odvar. V malom množstve (1 g sušeného alebo 4 g čerstvého zázvoru denne) pomáha, vo väčšom množstve môže uškodiť plodu, alebo dokonca spôsobiť potrat!

Aromaterapia v tehotenstve

Tehotenská nevoľnosť je úzko spojená s vôňami. Z vône uvareného jedla alebo parfumu, ktorý bol kedysi váš obľúbený, vám môže prísť zle. Vhodné sú preto prechádzky na čerstvom vzduchu. V interiéri môžete skúsiť nežiadúcu vôňu „prebiť“ inou, príjemnejšou. Napríklad vôňou citróna, mandarínky či osviežujúcou mätovou vôňou. Nájdite si svoju obľúbenú vôňu, pri ktorej sa vám uľaví a v rámci aromaterapie ju noste so sebou vo fľaštičke. Keď vám príde nevoľno, kvapnite pár kvapiek na vreckovku a vôňu vdychujte.

Trpeli ste nevoľnosťami v tehotenstve aj vy? Ako ste s nimi bojovali?