Lekcie plávania pre deti: 7 jednoduchých tipov, ako naučiť deti plávať

  Kategórie: Výchova,
5 min
25. júl'23

Čas letných dovoleniek znamená šantenie pri vode, ale aj vo vode. Tam deťom podajú pomocnú ruku rôzne nafukovačky, rukávniky a kolesá, ale plávaniu bez pomoci sa nič nevyrovná. Chcete, aby aj vaše deti vedeli plávať? Máme pre vás 7 jednoduchých tipov, vďaka ktorým to zvládnete.

Odpovede na otázku, kedy by sa dieťatko malo naučiť plávať, sú rôzne. Niektorí odborníci hovoria o tom, že ideálny vek je 4 či 5 rokov, iní odporúčajú začať až v období 7 rokov. Samozrejme, v súčasnosti existujú aj kurzy plávania s bábätkami, no odborníci ich nepovažujú za regulárny plavecký výcvik.

Na druhej strane im nemožno uprieť, že podporujú zdravý vývin dieťatka a pomáhajú mu vytvoriť si pozitívny vzťah k vode. Tu sa už dostávame k prvému bodu, či skôr predpokladu, ako naučiť svoju ratolesť plávať. Dieťatko musí mať z pobytu vo vode radosť. To neskôr odblokuje aj prípadný strach z ponorenia sa do väčšej hĺbky.

Začiatky neodkladajte

Hovorí sa, že aj ten najlepší plavec môže byť nevhodným trénerom, a to platí najmä o rodičoch. Ak si neviete so svojou ratolesťou rady, zverte ju do rúk profesionálovi. V plaveckom kurze s viacerými deťmi to navyše môže byť pre drobca ešte väčšia zábava i motivácia, keďže váš poklad bude svedkom pokrokov ďalších rovesníkov. V každom prípade je však dobré budovať vzťah detí k vode už odmalička, doslova od vaničky, napríklad s pomocou rozličných hračiek.

Lekcie plávania s bábätkom

Zdroj foto: Freepik

Voda nie je nepriateľ

Ideálne je začať v plytkej vode. Tu sa môže dieťatko venovať zábavným hrám, pri ktorých sa dá špliechať alebo zľahka ponárať do vody. Poslúžia mu k tomu mnohé hračky k vode, napríklad loďky a člnky či vodné pištoľky. Postupne však detičky zoznamujte s hlbšou vodou a ukážte im, že tam zažijú ešte viac zábavy. Mnohé diskusie sa vedú o plávacích kolesách a rukávnikoch, ktoré – ak to neustriehnete – spomalia priebeh výcviku vo vode.

Nafukovacie kolesá a lopty používajte výlučne na hru. Rukávniky môžu byť skvelou pomocou najmä pri prvom kontakte s hlbšou vodou – najmenším detičkám dodajú odvahu vojsť do „bazéna pre veľkých“ aj bez pomoci rodičov či starších súrodencov. Samozrejme to neznamená, že ich môžete nechať bez dozoru.

Správna technika dýchania

Mnoho rodičov robí veľkú chybu v tom, že túto etapu plaveckého výcviku jednoducho preskočí. Pritom správne dýchanie vo vode je alfou a omegou dobrej techniky plávania. Odporúčame zaobstarať deťom aj vodotesné plávacie okuliare, aby im do nich nenatiekla voda, pretože práve tento nepríjemný pocit drobcov odrádza ponoriť sa do nej úplne. Najprv dieťatko naveďte, aby sa postavilo do vody tak, aby mu siahala až po krk.

Nechajte ho fúkať do vody, akoby si fúkalo horúci čaj. Potom dieťatku povedzte, aby sa zhlboka nadýchlo, ponorilo tvár (čiže nos aj ústa) do vody a pokúsilo sa vydychovať vzduch priamo pod hladinou – najprv ústami, potom nosom, ale tak, aby doň nevošla voda a aby dokázalo vydýchnuť celý obsah pľúc. Vtedy robí cvik správne.

Ideme sa ponárať

Potom prejdite k okraju bazéna, povedzte dieťatku, aby sa ho chytilo a ponorilo sa celým telom do vody, kde bude opakovať cvik s vydychovaním vody. Spočiatku to možno pôjde ťažko, ale nedajte sa odradiť. Nechajte dieťatko, nech si nájde svoj spôsob. Myslite však na to, že hlava musí byť celá ponorená pod vodou. Keď sa mu to podarí, môžete postupne zapojiť aj nohy, ktorými kope do vody.

Naučte deti splývať

Dieťatko chyťte zdola na bruchu rukou a povedzte mu, aby si ľahlo na hladinu tvárou nadol. Malo by sa ponoriť a znova dýchať do vody. Keď si budete istí, že dieťatko dokáže samo „splývať“, môžete dať ruku preč. Potom ho otočte na chrbát a postup zopakujte. To je prvý krok k tomu, aby urobilo vo vode prvý pohyb. Dajte mu do rúk predmet, ktorý ho bude nadnášať, napríklad plávaciu dosku, a nasmerujte ho k tomu, aby sa nohami odrazilo od steny bazéna tak, aby si ľahlo bruchom na vodu. Takto môže vyskúšať krátky pohyb vo vode na prvých 5 metrov. Je dôležité, aby malo hlavu úplne ponorenú a ruky vystreté pred sebou.

Lekcie plávania s deťmi

Zdroj foto: Freepik

Zapojte nohy

Keď sa vie dieťatko bez problémov pohybovať na pár metrov, naučte ho správne používať nohy, najprv opäť na okraji bazéna alebo na plávacej doske, neskôr už bez podpory. Ubezpečte sa, že robí krátke kopy vo vode podobné nožničkám, pričom nohy aj špičky zostávajú vystreté a kolená mierne pokrčené.

Nezabúdajte na pohyby rúk

Vyzvite dieťatko, aby začalo robiť oblúčiky vo vode. Ideálne bude, ak mu štýl kraul rukami najskôr ukážete. Prsty na rukách musia byť vždy spojené. Zároveň ho naučte správne sa pri plávaní nadychovať. Potom ho znova položte na dosku, aby si nový cvik vyskúšalo na dlhšiu vzdialenosť. Podstatné je, aby držalo pri plávaní hlavu pod vodou a správne dýchalo.

Neboli ste s plaveckým výcvikom úspešní počas tejto sezóny? Nevadí, mimo nej môžete pokračovať na plavárni a na ďalšej dovolenke už vaše detičky budú šantiť vo vode bez vašej pomoci.