Nie, nechcem, nebudem: Ako zvládnuť obdobie vzdoru?

  Kategórie: Výchova,
4 min
04. mar'24

Obdobie vzdoru. Vek, ktorého sa rodičia tak trochu desia už pred pôrodom a s ktorým si niekedy nevedia dať rady. Zmenil sa váš malý anjelik zo dňa na deň na osôbku so záchvatmi hnevu a zúrivosti a jeho jedinou odpoveďou na všetko je nie? Zrejme ste práve vstúpili do toľko obávaného obdobia vzdoru. Ako zvládnuť túto skúšku trpezlivosti a vyjsť z tohto obdobia víťazne?

Spomínate si na časy, keď ste ešte nemali deti a pozastavovali ste sa nad kričiacimi a trucujúcimi drobcami v plných nákupných centrách? Dnes ste na opačnom brehu a to malé slniečko, ktoré záchvat zúrivosti zmenil na nepoznanie a ktoré na seba strhlo pozornosť okoloidúcich, je vaše. Obliekanie, kŕmenie, uspávanie – z banálnych aktivít sa v období vzdoru stáva doslova boj.

Obľúbenou odpoveďou detí je „nie“, trucujú, trieskajú hračkami, nereagujú na slová rodičov, kopú, hádžu sa o zem... Prejdú si ním takmer všetky deti v období od dvoch do štyroch rokov. Je dôležité vedieť, že takýto hnev nie je namierený voči rodičom, ale je prejavom narušenia zvyčajných pravidiel a rituálov, na ktoré je dieťa zvyknuté. Zároveň ide o dôležitú etapu vo vývoji samostatnosti dieťaťa a testovanie hraníc nezávislosti, ktorú drobec objavil.

Záchvaty zlosti a nezvládanie emócií

Malé deti nemajú vyvinutý zmysel pre sebakontrolu a záchvaty zlosti u nich majú rôzne prejavy. Ťažko ovládajú svoje emócie a spracovávajú negatívne pocity. Vo chvíľach hnevu mnoho rodičov nevie, ako reagovať, hlavne ak sa im nejaká scénka pritrafí na verejnosti. Zachovať si chladnú hlavu a odviesť dieťa inam, ignorovať ho a nechať ho vyplakať sa na zemi priamo v potravinách, alebo dať mu jednu po zadku? Na čom sa zhodujú detskí psychológovia?

Detský vzdor

Zdroj foto: Freepik

Predíďte amoku

Hnev často prichádza aj vtedy, keď sú deti unavené alebo hladné a nevedia tieto informácie spracovať ako dospelí. Vnímavý rodič pozná blížiaci sa výbuch hnevu a môže sa pokúsiť rozptýliť dieťa tým, že zaujme jeho pozornosť inou aktivitou. Ak sa vám to nepodarilo a dieťa je zlostné, nekričte naň. Snažte sa odstrániť pôvod vzdoru (napríklad hračku alebo sladkosť). Dieťa v amoku odveďte inam a vysvetlite mu, že sa správa nevhodne.

Nenechajte sa vyprovokovať

Vytrvalým plačom sa deti niekedy snažia vyprovokovať rodičov, aby dosiahli svoje. Tieto prejavy ignorujte a neustúpte, drobec s plačom prestane. Rýchlo zistí, že plačom a krikom si nič nevydobyje. Ak sa objaví kopanie, búchanie či hryzenie, reagujte na toto správanie a netolerujte, aby dieťa ubližovalo vám alebo iným. Po skončení hnevu sa s dieťaťom o celej situácii porozprávajte.

Spoločné pravidlá

Psychologička Anette Kast-Zahn, ktorá napísala niekoľko bestsellerov o detskej výchove, odporúča zaviesť v rodine pravidelné rituály a nepísané zákony, ktoré budú dodržiavať všetci. Vo Švédsku napríklad deti dostávajú sladkosti iba v sobotu. Nenájdete ich dokonca ani pri pokladniach v supermarketoch. Sobota je potom pre deti akýmsi sviatkom, počas ktorého dostanú „Lőrdagsgodis“, sobotné vrecúško sladkostí. V nedeľu vrecúško opäť zmizne a s ním až do ďalšieho víkendu aj téma sladkostí.

Detské obdobie vzdoru

Zdroj foto: Freepik

10 tipov ako zvládať obdobie vzdoru

  1. Deti sa učia pravidlám už ako bábätká, vedia si zapamätať reakcie rodičov a vyvodiť dôsledky svojho správania. Dodržiavajte pravidlá už pri najmenších deťoch.
  2. Vyhýbajte sa situáciám, ktoré by dieťa mohli rozladiť – nezačínajte aktivity, ak je dieťa hladné alebo unavené.
  3. Ak je rozrušené, nechajte ho nech pomenuje svoje pocity.
  4. Ponúknite mu alternatívu, napríklad v jedle alebo obliekaní, aby si mohlo vybrať samo.
  5. Nesprávajte sa direktívne, jednajte s dieťaťom ako s partnerom.
  6. Neodmeňujte nevhodné správanie, či už zvýšenou pozornosťou alebo sladkosťou na upokojenie.
  7. V prípade amoku zabudnite na diskusiu a použite metódu obohranej platne – zopakujte viackrát, čo má dieťa urobiť.
  8. Netrestajte ho dodatočne, ale uplatnite logický dôsledok – trest musí prísť okamžite, aby si ho vedelo spojiť so správaním. Ak napríklad neposlúcha na prechádzke, odveďte dieťa ihneď domov.
  9. Reagujte rovnakým spôsobom na akomkoľvek mieste, či už doma alebo vonku.
  10. Nastavte drobcom hranice správne a včas, aby z nich nevyrástli egocentrici.