Klamem, teda som rodič: Prečo deťom klameme a ako ich to ovplyvňuje?

  Kategórie: Výchova,
4 min
30. apr'24

Nebudeme klamať a povieme to hneď na začiatku. Klameme všetci. Z rôznych dôvodov, v rôznych situáciách, často s dobrým zámerom a klameme aj deťom. Ako klamstvá rodičov vplývajú na deti, ich celkové psychické zdravie a aký majú dopad na ich socializáciu? Pozreli sme sa klamstvám na zúbok a máme pre vás odpovede.

Klameme o Ježiškovi či zúbkovej víle, klameme, keď chceme do detí dostať zeleninu alebo ich odhovoriť od konzumácie sladkostí. Milosrdné lži nám prichádzajú na pomoc aj pri strate členov rodiny alebo domácich miláčikov. Vyzerá to tak, že klamstvá sa stali súčasťou výchovných metód mnohých rodičov. Podľa portálu Psychology Today klame deťom až 78 % amerických rodičov a ku klamstvu sa priznali všetci opýtaní rodičia z Číny. Uchyľujete sa ku klamstvám aj vy? Po prečítaní nasledujúcich riadkov možno zmeníte názor.

Klamstvo ako bumerang

Všetci vieme, že deti sa učia napodobňovaním, rodičov a starších súrodencov sledujú pri každej činnosti a či sa nám to páči, alebo nie, kopírujú dobré aj zlé správanie. Klamstvá nevynímajúc. Každá lož, ktorú dieťa odhalí, môže viesť k presvedčeniu, že klamstvo je v poriadku. Táto metóda sa navyše môže obrátiť proti vám. Klamete svojim deťom? Mali by ste očakávať, že aj ony budú v budúcnosti klamať vám. Veď čo je na tom zlé, keď to robia aj rodičia?

Klamaním môžete navyše negatívne ovplyvniť psychosociálne prispôsobenie dieťaťa a nepriaznivý dopad to môže mať aj na puto medzi rodičom a dieťaťom. Treba tiež myslieť na to, že naučené správanie si deti prenesú do škôlky, školy a do vzťahov, ktoré si vybudujú. Milosrdné lži sú niekedy nevyhnutné, klamstvá na dennom poriadku už zaváňajú prúserom. V extrémnych prípadoch môže výchova s prítomnosťou lží viesť dokonca k antisociálnemu správaniu a rôznym psychickým poruchám.

Klamstvo ako súčasť výchovy

Zdroj foto: Freepik

Lož má krátke nohy…

… a skôr či neskôr vás dostihne. Deti prídu na to, že darčeky nenosí Ježiško. Dozvedia sa, že ich milovaný psík neodišiel na farmu, kde má viac priestoru na radostné naháňanie s ostatnými psíkmi. Tieto klamstvá sú však z kategórie milosrdné a chceme nimi deti uchrániť od bolesti, na ktorú podľa nás nie sú pripravené. Deti nemusia vôbec zasiahnuť, ale aj opak môže byť pravdou. Citlivejšie deti sa môžu po odhalení skutočnej pravdy cítiť podvedené rovno dvakrát, čo môže narušiť váš doteraz harmonický vzťah.

Dôležitý je podľa odborníkov počet klamstiev a takisto ich veľkosť. Príležitostné klamstvo nebude mať s najväčšou pravdepodobnosťou na ich vývin negatívny vplyv. Pozor si treba dávať na klamstvo na dennom poriadku. Snažte sa týmto lžiam vyhnúť a skúste namiesto toho zahrnúť do vzťahu úprimnosť. Rozprávajte sa s deťmi o tom, prečo je dôležité hovoriť pravdu a ako klamstvá ovplyvňujú medziľudské vzťahy. Vytvárajte si s nimi modelové situácie a pýtajte sa ich na emócie a pocity, ktoré pri prípadnom klamstve zažívajú.

Nepodceňujte ani rodičovský štýl. Výskumy naznačujú, že klamstvá sa najčastejšie spájajú s autoritatívnym výchovným štýlom. Autoritatívni rodičia sa takýmto spôsobom snažia držať deti “na krátko” a aj prostredníctvom lží určujú pravidlá domácnosti. Snažte sa deti vychovávať iným, citlivejším štýlom, aby ste si nemuseli na pomoc volať klamstvá.

Za zváženie stoja aj alternatívy lží. Hrá vaše dieťa na hudobný nástroj, no výsledky vám trhajú uši? Pravdepodobne ho budete chcieť podporiť a poviete, že hrá krásne. Uchýlite sa k lži, ale budete mať dobrý pocit z toho, že ste sa svojho hudobného génia nedotkli. Skúste na to ísť z inej strany. Nemusíte mu okamžite vyhodiť na oči, že jeho hra je príšerná a že sa to nedá počúvať. Dá sa to aj inak, napríklad: “Hra na hudobný nástroj si vyžaduje tréning. Časom sa určite zlepšíš.” Uvidíte, že takúto podporu si dieťa bude v konečnom dôsledku vážiť viac ako klamstvá.

Klameme, aby sme neranili city detí. Klameme, aby sme z ich životov nevymazali všetko čaro. Klamstvami sa snažíme pozdvihnúť ich sebavedomie a vieru v dobro ľudstva. Nie všetky lži sú zlé, ale všetkého veľa škodí. Snažte sa klamstvá obmedziť na minimum. Budete sa cítiť lepšie nielen vy, ale aj deti.