5 vecí, ktoré by ste nemali očakávať od dvojročného dieťaťa

  Kategórie: Výchova,
5 min
02. feb'24

Rodičia kladú na svoje deti vysoké nároky a iné to nie je ani v prípade tých najmenších. Často sa stáva, že už dvojročné deti sú karhané za správanie, ktoré je pre ich vek príznačné. Čo (ne)očakávať od dvojročných detí a ako sa zmieriť s tým, že niektoré prejavy sú jednoducho súčasťou vývinovej fázy?

Zdravé deti sa počas vývinu správajú v súlade s vývojovými štádiami, v ktorých sa práve nachádzajú. Vo veku dvoch rokov sa ešte len učia žiť v tomto veľkom svete plnom pravidiel a často nekonajú podľa predstáv rodičov. Mnohé z vecí, ktoré v tomto období robia a s ktorými rodičia márne bojujú, sú pritom úplne normálne. Tu je 5 vecí, ktoré by ste od dvojročných detí mali prestať očakávať.

1. Prestaňte očakávať, že sa bude deliť

Zdieľanie nie je pre deti prirodzené. Či už ide o hračky, jedlo, oblečenie alebo čokoľvek iné, je to niečo, čo sa musia deti naučiť. Štúdie ukazujú, že deti sa síce môžu naučiť základy zdieľania približne vo veku troch rokov, ale celý koncept delenia sa pochopia až vo veku sedem rokov a viac. Pre dvojročné deti je náročné, priam až nemožné, pochopiť pojem vlastníctva.

Nerozumejú, že to, čo vlastnia, je ich a že to dostanú späť. Jednoducho si myslia, že keď rovesníkovi požičajú hračku, už ju nikdy neuvidia. Dajte im čas a ukážte im, že aj vy sa o veci delíte. Môže ísť aj o také maličkosti, ako požičanie knihy partnerovi, ponúknutie sladkosti iným deťom a podobne. Buďte príkladom a deti vás postupom času začnú kopírovať.

Dvojročné dieťa a záchvaty hnevu

Zdroj foto: Freepik

2. Prestaňte očakávať, že nebude mať záchvaty hnevu

Deti vo veku dvoch rokov ešte nemajú dostatočnú slovnú zásobu na to, aby vyjadrili svoje pocity. Nedokážu spracovať svoje silné emócie, ktoré ich občas prevalcujú, takže reagujú tak, ako to vedia - záchvatom hnevu. Čo môžete ako rodič urobiť? Byť dôsledný a nevzdať sa. Zároveň sa musíte naučiť rozlíšiť, čo sa týmito záchvatmi snaží dieťa vyjadriť.

Ide iba o záchvat z trucu a najlepšou reakciou je ignorácia? Alebo potrebuje vaše dieťa vedieť, že je v bezpečí a najlepšie bude pevné objatie? Práve objatia často pomáhajú deťom zvládať negatívne emócie a upokojujú ich. Keď sa vaše dieťa naučí, že objatie pomáha, je pravdepodobné, že pri najbližšej príležitosti namiesto záchvatu hnevu vyhľadá vašu náruč. Vyhýbajte sa však situáciám, ktoré tieto záchvaty spúšťajú.

3. Prestaňte očakávať, že bude trpezlivé

Dvojročné deti chcú všetko a chcú to hneď. Rovnako ako pojem vlastníctva je im cudzí aj koncept trpezlivosti. Až deti od piatich rokov sa dokážu počas čakania rozptýliť, čím si vlastne budujú trpezlivosť, ale od drobcov vo veku dvoch rokov to jednoducho očakávať nemôžete. Príliš dlhé čakanie v deťoch môže vyvolať frustráciu, preto ich nenechávajte čakať dlhšie, ako je to potrebné. Dobrou správou je, že detská pozornosť sa v tomto období sústredí na konkrétnu vec iba krátko, takže sa môžete drobca pokúsiť rozptýliť iným spôsobom. Myslite však na to, že dvojročné deti hľadajú okamžité uspokojenie, preto im nesľubujte niečo, čo im nedokážete dať v danom okamihu, keď zároveň nemáte pripravené náhradné riešenie.

Čo nečakať od malých detí

Zdroj foto: Freepik

4. Prestaňte očakávať, že sa bude hrať s inými deťmi

Deti vo veku dvoch rokov sa iba zriedka hrajú s ostatnými deťmi. Áno, hrajú sa v ich blízkosti, ale hra nie je spoločná. Ide o tzv. paralelnú hru, počas ktorej sa deti hrajú vedľa seba, no bez toho, aby zasahovali do herného procesu toho druhého. Nenúťte svoje deti, aby sa cielene hrali s rovesníkmi, či dokonca súrodencami, keď im vyhovuje hra osamote. Deti sa vyvíjajú už len tým, že trávia čas v spoločnosti iných detí, pozerajú na seba, sledujú sa navzájom a nadobúdajú dôležité sociálne a komunikačné zručnosti.

5. Prestaňte očakávať, že vždy potrebuje vašu pomoc

Medzi rodičmi koluje všeobecná mylná predstava, že dvojročné deti sú bezmocné a nezaobídu sa bez pomoci rodičov. Kým v mnohých oblastiach je toto tvrdenie pravdivé, neplatí vždy a všade. V tomto veku deti začínajú experimentovať s nezávislosťou a začínajú takisto napodobňovať rodičov. Získavajú sebadôveru, ktorú nadobúdajú práve vtedy, keď ich necháte poradiť si s niektorými situáciami bez vašej pomoci.

Dovoľte deťom, aby vám pomáhalo s prácami v domácnosti, samozrejme tými, ktoré sú primerané veku. Dvojročné deti môžu upratať hračky, vyhodiť plienku do koša či napiť sa z pohára bez vašej asistencie. Doprajte deťom trochu voľnosti a budete prekvapení, koľko toho dokážu, keď majú k dispozícii správne prostredie, nástroje, ale aj vašu dôveru.