7 domácich prác, ktoré môžete zveriť do detských rúk

  Kategórie: Výchova,
5 min
19. apr'24

Cítite, že je ten správny čas zapojiť deti do domácich prác? Pomoc v domácnosti môže byť pre deti hrou, ale tiež cennou lekciou, počas ktorej nadobudnú nové zručnosti a budú sa cítiť dôležito a zodpovedne. Aké domáce práce sú vhodné už pre tie najmenšie deti a s akými úskaliami treba počítať?

Deti rady napodobňujú rodičov, čo dokazujú aj obľúbené hry na profesie. Ešte predtým, ako deti zapojíte do domácich prác, by ste sa mali zmieriť s dvomi vecami - všetko im bude trvať omnoho dlhšie a prevedenie jednotlivých úloh nebude dokonalé. Myslite však na to, že zapojenie vašich detí do starostlivosti o domácnosť má mnohé výhody, ktoré sa odzrkadlia aj v budúcnosti.

Domáce práce prispievajú už v ranom veku k budovaniu zdravých návykov, posilňujú vzťah rodič-dieťa (ak sú, samozrejme, vykonávané v rozumnej miere) a z detí pomáhajú “vykresať” nezávislých, sebavedomých a cieľavedomých dospelých, ktorí sa neboja prijať zodpovednosť. Čím sú deti staršie, tým náročnejšie úlohy im môžete zveriť, no v prípade detí vo veku 2-3 roky začnite s nasledujúcimi činnosťami.

1. Triedenie a odkladanie bielizne

Triedenie bielizne a jej následné ukladanie do skríň môže byť pre deti super zábavou. Podobne ako pri pexese, aj pri párovaní ponožiek musia nájsť dva rovnaké dieliky. Tam sa však triedenie bielizne nekončí. Deťom môžete zveriť do rúk čistú bielizeň všetkých členov rodiny, ktorú treba rozdeliť na kôpky a popracovať môžu aj na skladaní oblečenia. To dá zabrať nielen motorike, ale aj logickému mysleniu a odhalí aj rôzne povahové črty detí. Možno sa dozviete, že vaše dieťa je perfekcionista alebo že mu, na druhej strane, na úhľadne zloženom oblečení vôbec nezáleží.

Domáce práce pre deti

Zdroj foto: Freepik

2. Prestieranie stola

Je u vás každodenná večera alebo nedeľný obed rodinnou udalosťou? Dovoľte deťom, nech prestrú na stôl. Trojročné deti už dokážu rozložiť taniere a príbory, uložiť poháre a dokonca krásne vyzdobiť stôl. Prejaví sa ich fantázia a zmysel pre detail, no okrem toho sa naučia zásady správneho stolovania a budú sa vedieť slušne správať aj v reštaurácii alebo na oslave mimo domu. O pomoc ich môžete požiadať aj po jedle. Možno ešte nezvládnu uložiť použitý riad do umývačky, ale naskladať ho na kuchynskú linku by mali dokázať.

3. Plnenie fliaš vodou

Aj vy sa pred každou prechádzkou vyzbrojíte fľašami s vodou? Neprestávajte s tým, iba poverte naplnením fliaš deti. Udržateľné fľaše na vodu sú z nerozbitného materiálu, takže jediné, čoho sa treba obávať, je menšia potopa. Napustiť vodu z kohútika do fľaše by nemal byť problém. Ten môže nastať v prípade, že sa vaše dieťa rozhodne preliať si do vlastnej fľaše napríklad džús z krabice.

4. Utieranie prachu

Utieranie prachu na policiach považuje mnoho rodičov za nudnú a nezaujímavú prácu, ktorú však treba z času na čas vykonať. Zapojte do tejto aktivity deti - budú sa cítiť dôležito a zodpovedne. Zverte im do rúk police v detskej izbe, kde sa nenachádzajú nerozbitné predmety. Plyšové hračky a knihy určite dokážu zložiť a následne opäť položiť na miesto bez nehody. Nemusíte ich vyzbrojiť leštidlom v spreji, postačí aj suchá handrička, poprípade vlhčené utierky.

5. Upratovanie hračiek

Upratovanie hračiek po každej hre patrí medzi prvé domáce práce, s ktorými deti prídu do styku. Začať môžu už naozaj v ranom veku, veď uloženie plyšákov na svoje miesto nie je nič náročné. Upratovanie hračiek môžete rozdeliť na dve úrovne. Prvou bude jednoduché upratanie hračiek zo stredu izby, eventuálne presunutie hračiek napríklad z obývacej izby do detskej. Ďalšou úrovňou je uloženie hračiek na svoje miesta, teda tam, kam patria a odkiaľ ich deti povyťahovali. Preto je dobré upevniť police v detskej izbe do vhodnej výšky, aby na ne dosiahli aj deti.

Domáce práce vhodné pre deti

Zdroj foto: Freepik

6. Ustieľanie postele

Ustlať si posteľ trvá krátko, a predsa to mnohí dlho odkladajú. Spravte si z tejto činnosti rannú rutinu a zapojte do nej aj batoľa. Po rannej hygiene a obliekaní deti môžu ustlať svoju posteľ, no počítajte s tým, že chvíľu potrvá, kým bude posteľ upravená podľa vašich predstáv. Dokonalosť v tomto prípade vôbec nie je potrebná, dôležité je, že si deti vypestujú dobrý návyk.

7. Polievanie rastlín a záhrady

Polievanie izbových rastlín alebo starostlivosť o záhradu vaše deti nemôžu pokaziť. Netrúfate si zveriť im do rúk svoje milované rastliny? Ponúknite im aspoň úlohu nosiča vody. Napustiť vodu do krhličky určite zvládnu, však? Neskôr do nich vložte trochu dôvery a dovoľte im, aby sa o “izbovky” alebo záhradné kvety postarali samy. Budú sa cítiť hrdo, pretože ste im do rúk zverili starostlivosť o niečo živé. To ich určite inšpiruje k tomu, aby nabudúce samy ponúkli svoju pomoc.