Stres zo školy v dôsledku pandémie: Ako pred ním ochránite svoje deti?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
24. sep'21

Pandémia pretrváva a hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že sme sa naučili žiť po jej boku, deti túto situáciu môžu vnímať inak. Školské povinnosti, očakávania rodičov a učiteľov a neustále sa meniace opatrenia môžu u detí vyvolať stres, aký si dospelí len ťažko vedia predstaviť. Ako deti pred týmto stresom v dôsledku pandémie ochrániť?

Návrat do školských lavíc po dlhých mesiacoch online vyučovania môže niektoré deti poznačiť, pričom sa to neodrazí iba na študijných výsledkoch. Izolácia detí v domácom prostredí sa u mnohých žiakov prejavila strachom zo spoločnosti kamarátov, učiteľov, ale aj z verejnosti všeobecne. Zistite, ako u detí odhaliť strach vypestovaný počas lockdownu a ako s ním bojovať.

Signály stresu u detí

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) deti na stres reagujú rôzne. Môžu byť úzkostlivé, nahnevané, agresívne, túžiace po pozornosti, rozrušené, utiahnuté… stres sa dokonca môže prejaviť aj nočným pomočovaním. Toto sú najčastejšie príznaky stresu u detí:

  • podráždenosť a predvádzanie sa (najmä u tínedžerov)
  • vyhýbanie sa škole a zhoršené študijné výsledky
  • problémy s koncentráciou a pozornosťou
  • nadmerný plač a podráždenosť (u menších detí)
  • nadmerné starosti, smútok a strach
  • známky dospelého správania
  • zhoršený spánok
  • nevysvetliteľné bolesti hlavy, brucha, žalúdka a iných častí tela
  • nezdravé stravovanie
  • užívanie drog, cigariet a alkoholu (u tínedžerov)

Stres pandemia skola

Prvá pomoc

Deti hľadajú pomoc u rodičov a túžia v nich nájsť emocionálne aj fyzické bezpečie. V mnohých prípadoch však deti nevedia požiadať o pomoc a je preto na rodičoch, aby si všimli, že sa s ich dieťaťom niečo deje, uistili ho, že sú tu vždy pre neho a že všetko bude v poriadku.

  1. Priznajte pocity svojich detí. Je úplne normálne, že vaše deti pociťujú zmeny a obmedzenia spojené s pandémiou a sú v dôsledku nich rozrušené. Prvé, čo môžete ako rodič urobiť, že uznať tieto pocity a nezľahčovať ich. Následne deťom vysvetlite, prečo sú opatrenia stále prítomné.
  2. Buďte úprimný. Má vaše dieťa otázky ohľadom pandémie a chce vedieť, kedy sa všetko vráti do normálu? Odpovedajte jednoducho a úprimne. Povedzte deťom, že stále sa objavujú nové prípady nákazy, ale vedci vyvinuli vakcíny, ktoré toto šírenie pomáhajú zmierniť. Nezahmlievajte pred deťmi pravdu a rozprávajte sa otvorene o tom, čo počujú v škole alebo správach.
  3. Objímajte ich. Možno máte pocit, že objatie nepomôže znížiť hladinu stresu, ale opak je pravdou. Deti sa vďaka fyzickému kontaktu s rodičmi cítia milované a v bezpečí. Uisťujte ich, že aj napriek stresu, ktorý prežívajú, sú stále obklopené láskou a vo vašej náruči stále nájdu pokoj a porozumenie.

8 stratégií na zníženie pretrvávajúceho stresu

Strach, neistota a stres môžu deti výrazne ovplyvniť aj do budúcnosti. Ukázalo sa, že chronický stres v detstve zvyšuje riziko vzniku depresií, rakoviny, astmy a kardiovaskulárnych ochorení v dospelosti. Preto je veľmi dôležité, aby ste ako rodičia dokázali odhaliť príčinu stresu vašich detí a pomohli im vyrovnať sa s touto situáciou.

Dodržiavajte rutinu

Vytvorenie a dodržiavanie rutín je podľa vedcov krokom k sociálnemu aj akademickému úspechu. Dodržiavaním denného režimu sa tiež buduje odolnosť voči stresu, pretože deti (ale aj dospelí) presne vedia, čo kedy nasleduje, a to im prináša pocit istoty. Ak má vaše dieťa rutinu, držte sa jej, ak nie, spoločnými silami si ju vytvorte.

Stanovte si realistické ciele

Najmä čo sa týka školy a úspechov v nej. Deti boli do online vyučovania doslova hodené, a to bez akejkoľvek prípravy. Je iba prirodzené, že ich študijné výsledky sa počas uplynulých mesiacov v rámci dištančného vzdelávania zhoršili. Po návrate do školských lavíc na svoje deti príliš netlačte a nechcite od nich, aby okamžite dosiahli rovnakú úroveň úspechu ako pred pandémiou. Je to práve level stresu, ktorý môže naštrbiť ich cestu za úspechom a motiváciu.

Vezmite ich von

A berte ich do prírody často. Nedávna štúdia Medzinárodného žurnálu o výskume životného prostredia a verejného zdravia naznačuje, že deti, ktoré sa počas pandémie častejšie pohybovali na čerstvom vzduchu, oveľa lepšie zvládali stresové situácie a zaznamenali menší pokles pohody. Na to, aby ste deti rozhýbali, nepotrebujete veľa. Vystačíte si s prechádzkami, výletmi na bicykloch, turistikou, ale aj hraním futbalu v parku.

Spojte sa s ostatnými

Dodržiavanie obmedzení a dištancovanie sa od priateľov a rodiny môže byť pre deti a mladých ľudí veľmi stresujúce. Vďaka technike a sociálnym sieťam však môžu byť vaši potomkovia v spojení s kamarátmi aj inak, ako osobne. Samozrejme, osobný kontakt nič nenahradí a vďaka dostupnému očkovaniu je stále reálnejší.

Stres pandemia blog

Buďte príkladom

Deti sa učia napodobňovaním, o tom niet pochýb. Buďte im aj v tejto situácii príkladom a naučte sa zvládať stres aj vy. Zdravé stravovanie, dychové cvičenia, fyzická aktivita či meditácia sú len malým zlomkom toho, ako sa naučiť zvládať stres. Vedzte, že deti vás neustále sledujú a učia sa od vás, preto sú dôležité aj také maličkosti, ako zareagujete na nečakanú návštevu či na rozbitý tanier.

Dovoľte im prevziať kontrolu

Koronavírus vzal kontrolu z rúk nielen dospelým, ale aj deťom. Objavte veci, ktoré môže vaše dieťa kontrolovať aj v týchto neľahkých časoch. Môže ísť o na prvý pohľad banality, ako usporiadanie nábytku v izbe, spísanie jedálneho lístka, výber miesta na víkendový výlet a podobne. Dajte svojim deťom šancu rozhodovať o niečom. Táto dôvera v nich zaseje silu a chuť prevziať zodpovednosť.

Podporujte pozitívne myslenie

Pandémia priniesla do našich životov mnoho výziev, s ktorými sme sa museli popasovať a ktoré neboli ani zďaleka príjemné. To však neznamená, že musíme žiť v sklamaní a že tieto pocity musia prežívať aj deti. Povzbudzujte ich v tom, aby si aj v súvislosti s pandémiou vybudovali pozitívne myslenie a aby hľadali v živote veci, ktoré im pomáhajú rásť.

Obráťte sa na odborníka

Môže sa stať, že vaša pomoc a podpora deťom nebude stačiť. Nejde pritom vôbec o vaše zlyhanie. Ak vidíte, že vaše dieťa zažíva veľký stres, má problémy s jeho zvládaním alebo dokonca prejavuje známky depresie, kontaktuje odborníka, ktorý vám s tým pomôže. Čím skôr vyhľadáte profesionálnu pomoc, tým je menšia pravdepodobnosť, že stav vášho dieťaťa sa zhorší.