11 zručností, ktoré by ste deti mali naučiť už v ranom veku

  Kategórie: Výchova,
8 min
14. máj'21

Čo sa v mladosti naučíš, v dospelosti akoby si našiel. Tak znie staré príslovie a my jedným dychom dodávame, že niektoré veci je ešte lepšie naučiť sa už v detstve. Nasledujúce zručnosti deťom dodajú sebavedomie, naučia ich samostatnosti a pripravia ich na život, ktorý bude vďaka ich osvojeniu jednoduchší.

1. Zručnosť rozhodovania

Robiť dobré rozhodnutia je zručnosť, ktorú by sa každé dieťa malo naučiť už v ranom veku. Začnite úplne základnými a na prvý pohľad možno zbytočnými rozhodnutiami, napríklad či si dať vanilkovú alebo čokoládovú zmrzlinu, či sa hrať s autíčkami alebo s loptou a podobne. Keď deti dosiahnu mladší školský vek, môžete prejsť na vyšší level - učiť deti o výhodách dobrých rozhodnutí a dôsledkoch tých zlých.

Súčasťou nadobudnutia tejto zručnosti je aj vaša “asistencia”. Prejdite si s deťmi krok za krokom, ako také rozhodovanie vyzerá. Pomôžte im zvážiť rôzne možnosti, výhody a nevýhody toho-ktorého rozhodnutia a nakoniec ich nechajte, aby sa rozhodli samy. Na základe vlastného konečného rozhodnutia uvidia dôsledky a naučia sa, že nie vždy sa možno rozhodnú správne.

Zrucnosti vychova dievcata

2. Zdravie a hygiena

Tento bod zrejme netreba rozoberať detailnejšie, ale predsa. Vaše deti nie sú nikdy príliš malé na to, aby sa začali učiť o dôležitosti hygieny a zdravia. Deťom neustále pripomíname, aby si po použití toalety a pred jedlom umyli ruky, aby si čistili zuby, prezliekali sa… ale málokedy im vysvetlíme, prečo sú tieto činnosti dôležité.

Vysvetlite deťom, že zdravie a hygiena sú veľmi dôležité, pretože vďaka tejto starostlivosti sa cítime dobre, sme zdraví a nemusíme tak často navštevovať lekára. Ak vaše deti dodržiavanie hygieny príliš neláka alebo na to zabúdajú, vytvorte im tabuľku, kde budú zaznamenávať vykonanie jednotlivých úkonov. Po čase si deti tieto návyky osvoja a budú ich robiť automaticky aj bez pohľadu na tabuľku.

3. Časový harmonogram

Každý rodič vie, aký je časový manažment dôležitý - bez správne nastaveného časového harmonogramu totiž rodina nemôže dobre fungovať. Naučte deti, ako sa stať pánmi a paniami času a vysvetlite im, prečo je dôležité dodržiavať rôzne časy od vstávania v rovnakú hodinu cez odchod do školy až po čas večernej rutiny. Vďaka dodržiavaniu časového harmonogramu sú naše dni pokojné, vieme, čo nás kedy čaká a máme stanovený režim dňa, ktorý je dôležitý pre každého človeka, nielen pre deti.

4. Príprava jedla

Nemáme na mysli päťchodovú večeru pre dvanásť hostí, ale aj predškoláci môžu vedieť, ako si pripraviť napríklad jednoduché raňajky. Natrieť maslo na chlieb, položiť naň plátok šunky a syra, vybrať z chladničky jogurt a nájsť k nemu lyžičku alebo ohriať jedlo v mikrovlnke - aj takto môže vyzerať prvý krok k príprave jedla u malých detí.

Neskôr môžete stavať na tomto základe a pridať ďalšie zručnosti. Keď budete cítiť, že vaše dieťa je dostatočne samostatné a v kuchyni mu nehrozí nebezpečenstvo, môže samo pripraviť jednoduchý obed, samozrejme, s vaším dohľadom. Naučiť deti samostatnosti v kuchyni je obrovská výhoda, ktorá sa im v živote bezpochýb zíde. Verte nám, neschopnosť vysokoškoláka uvariť cestoviny nie je veľmi dobrou vizitkou.

Zrucnosti vychova varenie

5. Hospodárenie s peniazmi

Deti učíme peniaze najmä počítať, no hospodárenie s nimi už odsúvame na vedľajšiu koľaj. Pravdou je, že so zaobchádzaním s rodinným rozpočtom má problém aj mnoho dospelých ľudí. Ako šetriť? Ako zbytočne neutrácať peniaze na niečo, čo nepotrebujem, iba chcem? Ako míňať s rozumom? Ako si dávať pozor na správny výdavok? Ako investovať? Naučte deti zaobchádzať s hotovosťou, no nezabúdajte ani na kreditné a debetné karty - to, že tie peniaze nevidíme, ešte neznamená, že nie sú naše a nemíňame ich.

6. Upratovanie

Mnohí rodičia majú v upratovaní svoj systém a, pravdupovediac, nechce sa im strácať čas vysvetľovaním toho, ako sa v domácnosti udržiava čistota, čo slúži na čo a podobne. Niektoré deti sa naučia upratovať len tak, že svojich rodičov sledujú a nakoniec po nich všetko opakujú, no sú aj deti, ktoré nikdy nesledovali matku pri umývaní riadu a nevedia, ako vyzerá povysávaný koberec.

Aj pri upratovaní platí, že treba začať od “maličkostí” a neskôr pridávať zložitejšie činnosti. Naučte deti ustlať si posteľ, upratať hračky, neskôr vyprázdniť umývačku riadu, poutierať prach, povysávať… Vysvetlite deťom, že domácnosť bude fungovať len vtedy, ak všetci priložíte ruku k dielu. Vyskúšať môžete aj osvedčený trik - povedzte deťom, že na nich budete mať oveľa viac času, ak s domácimi prácami pomôžu aj ony. Ak máte pocit, že to pomôže, vypracujte harmonogram domácich prác a dajte ho na viditeľné miesto, napríklad na chladničku.

7. Pranie

Pranie je činnosť, ktorá sa vo väčšine domácností považuje za čisto ženskú záležitosť. Preto nie je prekvapením, že dospelý muž, ktorý sa od rodičov presťahoval priamo k manželke, netuší, ako naplniť a zapnúť práčku. S praním vám môžu pomôcť už batoľatá, ktoré naučíte triediť bielizeň podľa farieb alebo materiálu, vkladať oblečenie do práčky a následne ho aj vyberať a vešať na šnúru. Nezabudnite im tiež ukázať, ako oblečenie poskladať a odložiť ho do skrine. V neskoršom veku deťom odhaľte tajomstvo samotného fungovania práčky - ako vybrať vhodný program, ako nastaviť žmýkanie, koľko pracieho prášku použiť a podobne.

Zrucnosti vychova pranie

8. Rozumné nakupovanie

“Chcem to! Mami, ja to chcem, kúp mi to!” Koľkokrát ste od svojich detí počuli túto vetu? V dospelosti chápeme o niečo lepšie hodnotu peňazí a uvedomujeme si, že je rozdiel medzi tým niečo potrebovať a niečo chcieť. Vieme sa lepšie rozhodnúť, ktorá voľba je pre nás výhodnejšia a čím skôr deti naučíte nakupovať s rozumom, tým lepšie.

Túži vaše dieťa po drahých teniskách, no vám sa pri pohľade na mastnú cenovku zatočila hlava? Poobzerajte sa po lacnejších alternatívach a vysvetlite deťom, že vysoká cena automaticky neznamená kvalitu. Áno, deti často túžia po materiálnych veciach iba kvôli značke a neuvedomujú si, že tá nemusí automaticky znamenať kvalitu. Naučte deti nakupovať múdro a vysvetlite im, že za túto vysokú sumu môžu mať viac vecí, nie iba jedny tenisky či jeden drahý mobil.

9. Objednávanie jedla

Áno, aj takú vec, akou je objednávanie jedla v reštaurácii, sa treba naučiť. Vďaka tomu, že si vaše deti budú môcť objednať v reštaurácii samy, sa budú cítiť dôležito a budujú si vďaka tomu sebavedomie. Mnoho reštaurácií má aj detské menu, ktoré je obohatené o fotky jedál, takže deti môžu prstom ukázať, čo si chcú objednať. Staršie deti si môžu menu samy prečítať, rozhodnúť sa, čo chcú a svoju voľbu oznámiť čašníkovi.

10. Ranná rutina

Zobudiť sa, vstať, vykonať rannú hygienu, naraňajkovať sa, vybrať si oblečenie, obliecť sa… Je veľmi pravdepodobné, že s väčšinou týchto ranných činností ste doteraz deťom pomáhali aj vy. Vložte do rúk detí trochu dôvery a povedzte im, že prišiel čas na to, aby sa začali do školy chystať aj bez vás. Kúpte synovi či dcére budík, ktorý ich každé ráno zobudí, dovoľte im vybrať si oblečenie, nechajte ich, nech si zuby vyčistia aj bez vašej prítomnosti.

Pochybujete o tom, že to vaše dieťa zvládne? Vytvorte mu malú vizuálnu pomôcku a položte na nočný stolík fotografie či ilustrácie jednotlivých činností, ktoré ho po prebudení čakajú. Obrázok toalety, zubnej kefky, raňajok a oblečenia deťom určite pripomenie, čo majú ráno robiť a ako sa vychystajú do školy celkom samy.

11. Pomocné práce v dome

Deti sa učia napodobňovaním a milujú hry na profesie. Dovoľte im občas vymeniť hračkárske náradie za to skutočné a poproste ich o pomoc s drobnými prácami v dome. Dieťa určite dokáže vymeniť prázdnu rolku toaletného papiera za nový a zvládne vyniesť smeti. Staršie deti vám môžu pomôcť s výmenou žiarovky, upchatým odtokom či plným vreckom vo vysávači.

Pripravte deti na život, ktorý ich raz po vyletení z rodinného hniezda čaká a vychovajte z nich samostatných ľudí, ktorí budú schopní zvládať rôzne životné rozhodnutia a popasujú sa s každou výzvou. Nebojte sa, vždy budú pamätať na to, kto ich toto všetko naučil a domov sa vždy vrátia s radosťou.