Zima nekončí! Užite si ju športovo aj s deťmi

  Kategórie: Výchova, Zdravie dieťaťa,
5 min
21. feb'19

Február sa síce blíži ku koncu a hoci väčšina z nás už túžobne očakáva jar, niektorí si ešte túžia užiť trochu snehu. Jarné prázdniny, ktoré sú už v plnom prúde, sú k tomu ako stvorené! Vytiahnite deti na hory a užite si s nimi možno posledné tohtosezónne momenty plné zimných športov. Vieme, ktoré budú baviť najviac práve vaše deti!

Na zimnú lyžovačku počas jarných prázdnin? Prečo nie! Je to ideálny čas na to, aby deti pred dlhými mesiacmi, ktoré ešte strávia v škole, načerpali novú energiu a chuť do učenia. Motivujte ich výletom v horách a uvidíte, že za tú radosť a čas strávený v kruhu rodiny to určite stojí. A nezabúdajte, že hory nie sú iba o lyžovačke. Tu sú tie najlepšie tipy na to, kam s deťmi vyraziť počas jarných prázdnin.

Tradičná zábava na lyžiach

Pri slovnom spojení zimný šport sa snáď každému v hlave vybaví lyžovanie, a to bez ohľadu na to, či patríte k aktívnym lyžiarom, alebo si tento krásny šport užívate iba na televíznych obrazovkách. Ak sami tomuto športu príliš neholdujete, nevadí! Lyžiarske strediská ponúkajú lyžiarske školy aj pre tých najmenších, kde sa ich ujme skúsený inštruktor. Ten deťom krok za krokom vysvetlí princíp lyžovania a postupne ich dokonale pripraví na väčší svah. Samozrejme, motiváciou pre deti bude aj to, že na svahu uvidia svojich rodičov. Začať sa dá predsa v každom veku a aj na to sú lyžiarske školy na svahu pripravené. Nemusíte sa obávať, ani zďaleka nebudete v lyžiarskej škole patriť medzi jediných dospelákov.

Alternatívou k lyžiam je nepochybne snowboard, ktorý asi netreba predstavovať. Je však dobré, ak majú deti pred prvou jazdou na snowboarde aspoň aké-také základy na lyžiach. Predsa len majú obe nohy upevnené na jednej doske, čím sa sťažuje manévrovanie. Mnohé deti však po prvej jazde na snowboarde nedajú na tento šport dopustiť - je rýchlejší, adrenalínovejší a pre väčšinu aj príťažlivejší. Neučaroval vašim deťom ani snowboard, ani lyže? Ešte stále sú tu bežky! Tie sa síce veľmi nápadne podobajú na lyže, no vychutnať si ich môžete aj na zasneženom poli za domom. Nenechajte sa však oklamať tým, ako jednoducho beh na bežkách vyzerá - už po pár metroch sa všetci poriadne zapotíte.

Zima snowboard

Parádne sánkovanie

Najobľúbenejšou detskou aktivitou je v zime bez debaty sánkovanie. To si nevyžaduje žiadne špeciálne schopnosti, samozrejme v prípade, že sa vaše deti neplánujú sánkovaniu venovať profesionálne. Všetko, čo k tomu potrebujete, je zasnežený kopec, teplé vrstvy oblečenia a sánky. Ak nemáte v blízkosti svojho domova poriadny kopec na sánkovanie, využite možnosti lyžiarskych stredísk, ktoré mysleli aj na sánkarov. Medzi najpopulárnejšie patrí na Slovensku sánkovanie na Hrebienku v Starom Smokovci. S rodinou si tam užijete nielen denné, ale aj večerné sánkovanie pod hviezdami. Čaká na vás až 2,5 km dlhá trať a nezabudnuteľný zážitok nielen zo samotného sánkovania, ale aj z jazdy lanovkou.

Nezabudnuteľné psie záprahy

Z úplne iného súdka ako lyže, bežky či snowboard sú psie záprahy. Áno, aj také niečo si môžu vaše deti užiť počas dovolenky na Slovensku. Môžu pritom patriť nielen medzi pozorovateľov psích záprahov, ale zároveň si môžu takúto jazdu vyskúšať na vlastnej koži. Každoročne sa u nás usporadúvajú viaceré preteky v tejto disciplíne a aj keď o tom vie iba málokto, psie záprahy majú v našej krajine dlhú históriu. Jedna jazda na saniach poháňaných rozkošnými psíkmi plnými energie trvá približne 10-15 minút, no zážitok z nej si vaše deti v sebe ponesú do konca života.

Zima psie zaprahy

Adrenalín na korčuliach

V neposlednom rade patrí medzi populárne zimné športy aj korčuľovanie. To si môžete s deťmi počas celého roka užívať v krytých halách a dokonca v niektorých nákupných centrách, no najväčšie čaro má určite v zime. S blížiacou sa jarou však dávajte pozor na hrúbku ľadu na prírodných jazerách - tá by mohla byť s pribúdajúcimi teplotami tenšia a ľad by sa tak mohol ľahko prepadnúť. Radšej stavte na verejné klziská, kde vám navyše v prípade potreby korčule aj požičajú. Ak vaše deti samotné korčuľovanie nechytilo za srdce, vyskúšajte hokej! Vytvorte dva rodinné tímy, napríklad rodičia proti deťom alebo otec so synom proti matke s dcérou. Vôbec nevadí, ak ste hokej nikdy nehrali, prvoradou úlohou je poriadne sa zabaviť a užiť si čo najviac času v kruhu rodiny.

Dátum v kalendári síce naznačuje, že zima sa chýli ku koncu, no ešte stále vám ostáva pár dní na to, aby ste si jej čaro a možnosti naplno vychutnali. Aké zimné aktivity si s deťmi najradšej užívate vy?