Zimné aktivity pre deti

4 min
28. nov'15

Zima, mráz či sneh nie sú ani najmenším dôvodom na zaháľanie a vysedávanie doma. Odjakživa chodili maminky s deťmi aj v treskúcej zime na prechádzky. I detičky v škôlke chodievajú na čarovné zimné prechádzky, kde sa vyzimia a unavia, čoho výsledkom je posilnená imunita, väčší apetít a lepší spánok. Pripravili sme pre vás zoznam niekoľkých zimných aktivít, ktoré posilnia zdravie vášho dieťatka v chladných mesiacoch.

Kým napadne sneh

Ak máte pre svoje dieťa kamoša, s ktorým bežne chodieva von, zima nemôže byť žiadnou prekážkou v hrách a jašení. Pokým nepríde sneh, po suchých chodníkoch možno usporiadať preteky rovnako ako v lete. Či už vytiahnete odrážadlo alebo sa pretekárskym strojom stane trojkolka, deti sa vyjašia a vybijú množstvo energie. Zvlášť vhodné sú hračky s gumenými kolieskami, ktoré na chodníkoch nehrkocú a perfektne sedia na. Z trojkoliek si pre tieto prípady určite vyberte značku smarTrike.

Keď krajinu prikryje perina

Sneh a mráz vytvárajú nebezpečné podmienky pre samostatné vozenie sa dieťaťa na odrážadle či trojkolke. Nastáva však jedinečný čas, kedy sa deti môžu sánkovať alebo bobovať. Výbere hračiek do snehu si všímajte maximálnu nosnosť, aby sa nezlomili, ak si na ne sadne viac detí, či rodič s dieťaťom. Sánky, prípadne boby, by mali byť vyrobené z kvalitných materiálov, dreva alebo mrazuvzdorného plastu, aby ste sa mohli s deťmi spúšťať po svahu aj v tuhej zime.

Boby big

Hračky na rekreačný šport

Tradičné hry s novými možnosťami

Pokiaľ budeme mať šťastie a napadne nám sneh, o zábavu nebude núdza. Pre viac detí môžete usporiadať súťaž v najrýchlejšie postavenom snehuliakovi. Guľovačková vojna je stávka na istotu, rovnako ako ľadový hokej.

Zimné hry:

  • Aby ste deti zabavili viacerými hrami súčasne, môžete im vytvoriť terč, do ktorého budú triafať snehové gule.
  • Asi neexistuje v našich končinách človek, ktorý by nevidel film S tebou mně baví svět. Môžete nechať sánky doma a vytiahnite so skríň nafukovacie kolesá. Usporiadajte na svahu fantastické preteky, na ktoré budete roky spomínať.
  • Milujú vaše deti kreslenie? Zarobte im do fľašiek vodu s potravinárskymi farbičkami a vypustite ich von, aby sa mohli umelecky vyžiť na obrovskom bielom snehovom plátne.
  • Vytvorte s deťmi fantastické ľadové dekorácie. Na prechádzke s deťmi pozbierajte čo najviac farebných prírodných plodov – šípky, jarabinu, modré plody tují a pod. Vezmite plastový tanier, ktorý vám zostal z letnej grilovačky a s deťmi naaranžujte plody podľa fantázie, následne opatrne zalejte vodou a dajte na mráz stuhnúť.

Hry do interiéru

Aj keď hranie v zimnej prírode má svoje nezameniteľné čaro, nie vždy je možné tráviť čas vonku. Niekedy je to príliš silný mráz, mrznúci dážď, snehová fujavica alebo jednoducho choroba, ktorá vás prinúti zostať doma s dieťaťom. V takýchto chvíľach je skvelé mať po ruke niekoľko alternatívnych hier, s ktorými zabavíte deti aj vo vnútri.

Spoločenské hry pre deti

  • Jedna z najobľúbenejších spoločenských či samostatných aktivít na zasnežené popoludnia je skladanie puzzle. U nás nájdete prvotriedne výrobky so širokou ponukou krásnych obrázkov, rôznej veľkosti a náročnosti. Pozrite si ponuku kvalitných puzzle od európskych výrobcov.
  • Spoločenské hry rozvíjajú sociálne vzťahy, prebúdzajú v deťoch nové emócie, cibria logiku a podporujú celkový kognitívny rozvoj. Pre najmenšie detičky sú vhodné jednoduché hry ako pexeso či domino. Neskôr môžete pridať aj Klobúčik hop, Človeče nehnevaj sa či Dostihy. Cudzojazyčné hry sú vhodné približne od šiestich rokov a nenásilným spôsobom učia deti iným jazykom. Kliknite a zobrazia sa vám tradičné aj nové spoločenské hry, ktoré vám vyplnia zimné večery s deťmi.
  • Ak potrebujete zabaviť najmenšie deti, najlepšou formou sú stavebnice. Nielenže sa dieťa dokáže zahrať samo, ale stavebnice prebúdzajú jemnú motoriku v jeho prstoch. Logika a koncentrácia ožíva a dieťa sa prirodzene rozvíja. Vyberte si špičkové stavebnice pre deti.

Stavebnice pre deti