Ako si nepokaziť pobyt na horách s deťmi

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa,
5 min
18. jan'17

Zimná dovolenka je synonymom pohody a oddychu. A môže taká byť aj s deťmi. Aby vás na nič neprekvapilo, pripravte sa na kufre oblečenia, usoplené detské nošteky, popraskané pery od zimy, pančušky mokré od snehu či problémy so zaspávaním v novom prostredí.

Zimná dovolenka v horách

Ako zbaliť na zimnú dovolenku celú rodinu? Ak si pamätáte naše rady pri balení kufra na letnú dovolenku, pokojne ich aplikujte aj teraz. Dobrou pomôckou je zoznam vecí, ktoré musíte zbaliť. Tentokrát by v ňom mala byť navyše aj dostatočná zásoba vreckoviek, deka na cestu, baterka, termoska na čaj a samozrejme, výbava na zimné športy. Pri balení zimného oblečenia nezabudnite na čiapky, rukavice a šály či nákrčníky, ideálne jedny na seba a jedny náhradné do batožiny.

Detský kufor Janod na kolieskach

Janod kufrík na kolieskach

Nechajte deti, nech sa na cesty zbalia do vlastného kufra. Kufrík sa vďaka teleskopickej rúčke prispôsobí výške každého dieťaťa a plastové kolieska uľahčia prenos detskej batožiny a hladkú jazdu.

Detské batohy

Baby friendly ubytovanie

Pri hľadaní ubytovania na zimnú dovolenku máte na výber z viacerých možností. Vybrať si môžete hotel so všetkými dostupnými službami, vrátane bazéna a wellnessu, romantickú chatu či chalupu, rodinný penzión alebo ubytovanie na priváte. Každý typ má svoje čaro. Pri výbere vám pomôžu aj referencie na internete. Zistite si vopred, aké služby ponúka stredisko, jeho vybavenosť (lekáreň, zdravotné stredisko, bankomaty), vzdialenosť vlekov a svahov, možnosti zimných športov, program pre deti a možnosti trávenia voľného času v prípade nepriaznivého počasia.

Ak budete ubytovaní v apartmáne s vlastnou kuchyňou a jedlo si budete pripravovať sami, dôležitá je dostupnosť potravín. Ak chcete byť ušetrení starostí s varením a zvolíte radšej hotel, vyberajte taký, ktorý má certifikát „Baby friendly“. Slovenským hotelom ho udeľuje Únia materských centier Slovenska.

Certifikát „Zariadenie priateľské k deťom a rodinám“ má aktuálne 83 slovenských hotelov, penziónov a apartmánových domov. Získané hviezdičky sú zárukou toho, že do priestorov zariadenia možno vstúpiť s kočíkom, v reštaurácii nechýbajú detské stoličky, v hoteli je aj bazén či sauna pre deti a môžete si požičať športové potreby pre rôzne rodinné aktivity.

Zimné športy pre deti

Zimné hry na snehu

So zimou dovolenkou sa spája najmä lyžovačka. Ak aktívne lyžujú obaja rodičia, je prirodzené, že k tomuto športu budú viesť aj svoje deti. Sneh a mráz však prinášajú aj iné podoby zimných radovánok. S deťmi si môžete stavať snehuliakov, snežné bytosti alebo iglu. Obľúbenými aktivitami sú sánkovanie a bobovanie, v ktorých môžu deti súťažiť.

Mnohé zimné strediská majú vlastné kryté alebo nekryté korčuliarske plochy, snowtubingové dráhy a ponúkajú aj večerné sánkovanie. Vhodným športom pre deti je bežkovanie. Dobrou predprípravou k tejto zimnej aktivite sú korčuľovanie alebo jazda na bicykli počas roka, ktoré spevnia členky. Nezabudnite aj na oddych. Niekedy však stačí poprechádzať sa s deťmi zasneženou prírodou, rozpútať guľovačku a prechádzku zakončiť odtlačkami anjelika do snehu.

Boby pre deti Snow Carver BIG s carvingovým profilom a brzdou

Carvingové boby BIG

Detské boby Snow Carver sú zimná hračka vhodná pre deti od 5 rokov. Boby majú čiernu farbu, ktorá sa v snehu určite nestratí. Carvingový profil zaručuje ľahké kĺzanie a rýchlu jazdu po zasnežených kopcoch. Vďaka robustnej konštrukcii majú nosnosť až do 60 kg.

Rekreačný šport

Starostlivosť o pokožku v zime

Zima je pre pokožku kritickým obdobím. Vyžaduje si zvýšenú starostlivosť kvôli častému striedaniu teplôt a prechodu z interiéru do exteriéru. Rovnako by ste nemali podceňovať silu horského slnka. Pôsobenie ultrafialového žiarenia stúpa spolu s nadmorskou výškou. Odraz zo snehu tiež zvyšuje intenzitu slnečného žiarenia. Natierajte preto seba aj deti mastnejšími krémami a nezabúdajte na balzam na pery, prípadne jelení loj. Opaľovací krém nanášajte najneskôr 15 minút pred odchodom na zjazdovku a vrstvu krému pravidelne obnovujte. Na tento účel poslúžia malé cestovné balenia kozmetiky, ktoré si vložíte do vrecka bundy.

Dieťa zabaľte ako cibuľku

Deti sa veľa hýbu a počas hier na snehu sa rýchlo zahrejú. Oblečenie na hory by malo byť v prvom rade pohodlné a funkčné. Dieťatko oblečte ako malú cibuľu – spodnú vrstvu bude tvoriť funkčná termo bielizeň, ktorá odvedie pot. Menším deťom dajte pančušky, aby ste mali istotu, že nebudú mať holé členky. Druhú vrstvu tvorí tričko z flísu, ktoré udrží telesnú teplotu. Tretia vrstva ochráni pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi a môže mať podobu kombinézy, zimnej bundy či zateplených nohavíc.

Ako obliekať deti v zime

Spoločné aktivity

Dovolenka je ideálnym obdobím na večerné spoločné hry. Pribaľte si do batožiny cudzojazyčné spoločenské hry, ktoré vytiahnete aj v prípade nepriaznivého počasia. Deti si tak hravou formou precvičia svoje znalosti a zároveň sa naučia niečo nové. Oceníte aj zdanlivo nepotrebné veci – pribaľte deťom knižku, farbičky či obľúbenú hračku. Naopak, skúste nechať doma tablety a obmedzte používanie mobilov na minimum.

Dôkladná príprava na zmenu prostredia je dôležitá hlavne pri menších deťoch. Ukážte im fotky hotela, vysvetlite ako budete tráviť čas a vypočujte si ich obavy. Zabaľte deťom ešte doma malý darček v podobe hračky alebo sladkosti. Neskôr vám poslúži na rozptýlenie alebo pri odohnaní slzičiek. Obľúbený plyšiak zase pomôže rýchlejšie zaspať v novom prostredí.

Spoločenská hra pre deti Conector Encyclopedic Educa s 352 otázkami v angličtine

Spoločenská hra Conector Educa

Podstatou hry Conector je hravé učenie sa. Deti spájajú jednotlivé otázky s odpoveďami na hracej doske. Hlavnú časť tejto hračky tvoria hracie dosky s obrázkami slávnych ľudí, historických zvierat, ľudského tela, slávnych stavieb a podobne.

Spoločenské hry