Ako chrániť detskú pokožku v zime?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
27. jan'23

Teploty na nule či hlboko pod bodom mrazu nie sú pre najmenších nástrahou len kvôli nachladnutiu. Zaťažkávaciu sezónu momentálne zažíva aj najväčší orgán ľudského tela – pokožka. U detí, a najmä bábätiek, reaguje koža na teplotné výkyvy obzvlášť citlivo, preto jej treba venovať náležitú pozornosť.

Základom starostlivosti je chrániť pokožku najmenších pred chladom a udržiavať ju prirodzene vláčnu a jemnú. Drobcov treba pred odchodom z domu predovšetkým dobre obliecť. Čo to však v praxi znamená?

Určite ste sa neraz stretli s tým, že vaše bábätko sa v kočíku spotilo. Staršie detičky sa pri pobehovaní vonku takisto zvyknú vrátiť rozhorúčené a s prepoteným oblečením. Ak sa totiž zababušia príliš, telo sa prehreje a kvôli regulácii teploty sa následne snaží organizmus  ochladiť, v dôsledku čoho sa povrchom kože odparí ešte väčšie množstvo vody než zvyčajne.

Ideálne je preto nachystať niekoľko vrstviev oblečenia, ktoré v prípade potreby dieťatku ľahko vyzlečiete. Drobcov, samozrejme, treba častejšie kontrolovať. V zápale hry si sami často neuvedomujú, že je im príliš teplo. Ak si nie ste istá, koľko vrstviev oblečenia zvoliť, riaďte sa jednoduchým pravidlom – dieťatku vždy dajte o jednu vrstvu viac, než potrebujete vy sama, resp. dospelý človek.

Detská pokožka a zima

Zdroj foto: Freepik

A zasa tie zapareniny!

Spotenie v zime je pre deti nielen nepríjemné, ale môže viesť aj k vzniku známych potničiek, ktoré si väčšina ľudí spája hlavne s letným obdobím. Potné zľazy sa pri dlhodobom spotení upchávajú, v dôsledku čoho pokožka trpí zapareninami či dokonca drobnými červenými vyrážkami, ktoré nepríjemne svrbia a treba ich ošetrovať protizápalovými prípravkami.

Vyrážky sa neraz môžu objaviť dokonca v plienkovej oblasti, preto treba záhybom pokožky v týchto miestach venovať rovnako dôkladnú starostlivosť. Ak je plienka vlhká, vymeňte ju hneď, ako je to možné. Zároveň by mala byť pohodlná a priedušná, aby pokožku pod vrstvami ďalšieho oblečenia zbytočne „nedusila“ a nedráždila.

Keď ste doma, nechajte dieťatko chvíľu aj bez plienočky, aby sa k citlivej epiderme dostal vzduch. Namiesto púdrov voľte radšej krémy s obsahom oxidu zinočnatého, ktorý pomáha vytvoriť prirodzenú ochrannú bariéru epidermy. Zaparenie v plienkovej oblasti však často môže spôsobiť aj prílišné ošetrovanie vlhčenými utierkami, resp. používanie nevhodného typu utierok či nedostatočné vysušenie pokožky pred nanesením krému.

Čľapkanie a bublinky vynechajte

Ochrana pokožky nevyhnutne súvisí so správnym ošetrovaním, predovšetkým pri kúpaní a po ňom. Napriek tomu, že vás mínusové teploty zvádzajú k tomu, aby ste svojim ratolestiam dopriali večerné čľapkanie v horúcom kúpeli s bublinkami, radšej sa tejto myšlienky vzdajte. Voda by nemala byť príliš teplá, pokožku totiž vysušuje.

Samotnú očistu obmedzte na 5 až 10 minút. Takisto sa zrieknite peny do kúpeľa a všetkých kozmetických prípravkov obsahujúcich výrazné parfumy či alkohol, ktoré kožu dráždia. Namiesto nich používajte radšej oleje do kúpeľa obsahujúce lipidy.

Keď pokožka ochorie

Čoraz častejším problémom je atopická pokožka, tzv. atopická dermatitída, ktorou trpí oveľa viac detí (10 až 20 percent z celkovej populácie) než dospelých. Ide o chronické ochorenie spojené s citlivou suchou a olupujúcou sa pokožkou, nezriedka vedúce k vytvoreniu ekzému. Dôvodom je narušená ochraná funkcia kožnej bariéry, v dôsledku čoho spodné vrstvy epidermy nedokážu dobre udržiavať vlhkosť, rozrušujú sa, a teda sú náchylnejšie na zápaly a infekcie.

Detská pokožka a starostlivosť

Zdroj foto: Freepik

Čo pomáha?

  • Pravidelne zvlhčujte detskú pokožku vhodným krémom bez parfumovaných prímesí – pri väčších kožných problémoch je dobré zvoliť aj telový olej, napríklad s obsahom rumančeka či nechtíka.
  • Prípravky je dobré nanášať, kým je pokožka ešte trošku vlhká. Pred oblečením dieťatka sa však presvedčte, či sa krém alebo olej dobre vsiakol a pokožka je znova pekne suchá, predovšetkým v záhyboch.
  • Kozmetiku na ošetrovanie atopickej pokožky skladujte v chladničke, aplikovanie chladného krému totiž lepšie uľaví od svrbenia.
  • Starajte sa o to, aby miestnosti v dome či byte neboli prekúrené a nespôsobovali tak deťom nadmerné potenie.
  • Uprednostňujte oblečenie z jemných a priedušných materiálov, ako je bavlna.
  • V detskej izbe či miestnosti, kde dieťatko spí, využívajte zvlhčovač vzduchu. Centrálne kúrenie, ktoré je v zime neraz nastavené na maximum, totiž vzduch vysušuje a môže tak predstavovať jednu z príčin suchej kože a nepríjemných zápalov.
  • Ak je problém vypuklejší, môžete kožu dieťatka ošteriť jemnou vrstvou krému s obsahom hydrokortizónu, ktorý pomáha utíšiť zápal a nepríjemne svrbenie. S jeho používaním však opatrne – obsahuje steroidy, ktoré pri nadmernej aplikácii môžu stenčiť beztak jemnú pokožku najmenších.

Nezabúdajte ani na pery

Detské ústočká sú takisto citlivým miestom a môžu sa ľahko vysušiť, predovšetkým pri slinení, olizovaní pier a kvapkajúcom nošteku. V zime to platí dvojnásobne, pretože chladný vzduch neobsahuje toľko vlhkosti ako teplý vzduch. V tomto období preto častejšie utierajte sliny aj noštek a dávajte pozor na to, aby sa žiadna časť oblečenia zbytočne neobtierala o tváričku. Prípadne dieťatku jemne natrite ústa balzamom na pery, ktorý je určený špeciálne pre najmenších.

Ochrana pred slnkom

Aj vás vonku aj napriek mínusovým teplotám vyláka slnko? Hoci by sa mohlo zdať, že v zime hreje slabo a nepredstavuje tak žiadne nebezpečenstvo spálenia, nedajte sa zmýliť. Detičkám, hrajúcim sa na vonku na snehu, malým lyžiarom alebo drobcom posedávajúcim v športovom kočiariku natrite tvár aj krémom s ochranným faktorom, pretože škodlivé ultrafialové žiarenie sa dobre odráža od veľkých svetlých plôch, ako je snehová prikrývka. Nezabúdajte ani na slnečné okuliare, ktoré chránia citlivý zrak a jemnú, tenkú pokožku očného okolia.

Pitný režim aj v zime

Pokožka potrebuje na udržanie svojej funkcie vlhkosť nielen zvonka, ale aj zvnútra. Nezabúdajte sa preto starať o to, aby vaše ratolestí prijímali dostatok tekutín aj počas mrazivých dní. V chladnom počasí majú aj dospelí tendenciu piť oveľa menej, čo je však chyba. Okrem bežných nápojov, ako čistá voda či nesladený čaj, sú v chladnom období ideálne aj rozličné polievky, najmä vývary, ale tiež ovocie a zelenina.