Zmeny počasia a detská imunita: Ako ju posilniť?

5 min
16. feb'24

Február je možno najkratší mesiac v roku, no napriek tomu dokáže prekvapiť, a to najmä pokiaľ ide o počasie. Bude nám ráno pod nohami praskať ľad, alebo sa môžeme pripraviť na jarné slnečné lúče? Všetky náhle zmeny počasia, ktoré sú pre toto obdobie príznačné, otestujú imunitu nielen dospelých, ale aj detí. Ako sa proti týmto častým zmenám počasia brániť a prežiť prechodné obdobie bez soplíka?

Týždeň v škôlke, týždeň doma. Je vám tento scenár povedomý? Takýto kolotoč pripraví v tomto prechodnom ročnom období nejedno dieťa. Zdravie dieťaťa by však nemalo závisieť od zmien počasia, no imunita má niekedy vlastný názor. Ako správne posilňovať imunitu detí a na čo myslieť pri zmenách teplôt? Viac vrstiev oblečenie nie je ani zďaleka jediné riešenie.

Pestrá a vyvážená strava ako základ

Nie je tajomstvom, že budovanie imunity u detí sa začína už v prvých dňoch ich života. Viaceré štúdie ukazujú, že dojčenie je jeden z hlavných faktorov, ktoré sa podieľajú na posilňovaní detskej imunity. To sa však dá robiť iba do určitého veku. Dôležitú úlohu zohráva aj strava, aktívny pohyb a primeraná hygiena.

Ak už vaše dieťa prijíma rôzne kašičky a mixované jedlo, myslite na to, aby bola jeho strava pestrá. Ak ho budete neustále kŕmiť rovnakými surovinami, nemusí mať v tele dostatok dôležitých živín. Je to podobné, ako keby ste stále chceli jesť len jeden druh ovocia alebo zeleniny. Aj napriek tomu, že sú zdravé, neprijímate iné, dôležité látky.

Rovnako je to aj s deťmi. Je síce jednoduchšie kŕmiť ich overenými receptami, ktoré im chutia, ale nie vždy je to najlepšia voľba. Skúste si pripraviť nutričný plán. Správne zvolená strava s množstvom vitamínov a minerálov pomáha bojovať s infekciami a posilňuje už toľko skloňovanú imunitu.

Zmeny počasia a zdravie detí

Zdroj foto: Freepik

Aj hygiena zohráva svoju úlohu

Choroby sú síce súčasťou rastu detí a paradoxne im pomáhajú v budovaní imunity, no nemali by byť vo vašej domácnosti prítomné týždeň čo týždeň. O prevenciu sa postará aj hygiena, ktoré je dôležitá, avšak tiež má svoje hranice. Zabudnite na prehnané čistenie a dezinfikovanie všetkého, čo je v dosahu detských rúk a úst. Všetci dobre vieme, že aj špina v primeranom množstve pomáha budovať imunitu. Sterilné priestory môžu v tomto prípade narobiť viac škody než úžitku.

O zvýšenú hygienu treba dbať iba v prípade, že ste ochoreli vy a nechcete svoje dieťatko nakaziť, poprípade vtedy, keď s ním idete k lekárovi. V čakárňach totiž číha množstvo baktérií a vírusov, ktoré si domov prinesiete bez toho, aby ste o tom vedeli. Pokúste sa niečomu takému predchádzať a do ordinácie si prineste vlastné hračky. Ešte stále sa totiž nájdu pediatrické ambulancie, ktoré v čakárňach disponujú hračkami dostupnými pre všetky deti. Deťom vysvetlite, že tieto hračky sú plné bacilov a sú tam pre deti, ktoré nemajú svoje vlastné hračky.

Pozor na zmeny teplôt v interiéri

Nielen bláznivé počasie sa vyznačuje náhlymi zmenami teplôt, Čudovali by ste sa, ale aj obyčajné kúpanie môže spôsobiť ochorenie. Hlavne v prípade, že to robíte nesprávne. Kúpete dieťatko v príliš teplej vode a potom ho necháte v tenkom pyžamku pobehovať po čerstvo vyvetranom dome? Nuž, aj takto sa môžete prepracovať k prechladnutiu. Osvojte si nasledujúce rady, vďaka ktorým sa vyvarujete teplotnému šoku organizmu:

  • Zaistite, aby teplota medzi kúpeľnou a detskou izbou bola zhruba rovnaká. Prípadne môžete kúpať dieťa vo vaničke priamo v izbe, ale vždy sa držte blízko radiátora alebo iného zdroja tepla.
  • Uistite sa, že počas kúpeľa a po ňom nevetráte, pretože studený prievan môže spraviť v tomto okamihu viac škody ako úžitku.
  • Nájdite vhodný čas na kúpanie. Za ideálny sa považuje ten, kedy sa vaše dieťa cíti najviac pohodlne.
  • Vyzliekanie oblečenia sa tiež ráta, preto opäť myslite na teplotu v izbe.

Zmeny počasia a prechladnutie

Zdroj foto: Freepik

Aktívny pohyb na nezaplatenie

Strava, hygiena a správne návyky sú jedna vec. Na čo však mnoho rodičov zabúda je pohyb. Ten pomáha budovať imunitu, ale takisto posilňuje svaly, vytrvalosť a odolnosť voči rôznemu počasiu. Správne dieťa oblečte a choďte na čerstvý vzduch v čase aj nečase. Je normálne, že počas upršaných a pochmúrnych dní sa celej rodine najlepšie sedí doma, no prekonajte sa. Čím viac výkyvov počasia zažije človek ako dieťa, tým menší problém bude mať v neskoršom veku. Deti sú totiž odolnejšie než si myslíte.

Aby pobyt vonku nenudil, najmä ak sú ihriská a pieskoviská mokré, berte so sebou hračky vhodné aj do exteriéru a zároveň také, ktoré sú odolné voči nástrahám počasia. Sneh je už takmer minulosťou, tak zo skríň vytiahnite pršiplášte, gumáky a z garáže obľúbené vozidlá pre tých najmenších. V tomto premenlivom počasí sa budú obľube tešiť hlavne odrážadlá, kolobežky či trojkolky.