Ako sa starať o zdravie detí v jari?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
4 min
15. apr'21

Naštartovať imunitu detí je po zime vždy náročné, no zároveň veľmi dôležité. Deti, ale aj dospelí, trpia nedostatkom vitamínov, čo sa môže výrazne prejaviť na zdravotnom stave. Tomu nepridáva ani falošné jarné slniečko či výkyvy teplôt, ktoré sú pre začiatok jari typické. Ako sa postarať o to, aby zdravie detí v jari prekvitalo rovnako ako toto ročné obdobie?

Prvý jarný soplík nie je pre rodiča nikdy dobrým znamením a v čase pandémie koronavírusu sa ho rodičia obávajú ešte viac ako inokedy. Ako sa vyhnúť jarnému prechladnutiu a prekonať toto prechodné obdobie bez návštevy lekára?

Imunita detí po zime trpí

Imunitný systém by sa dal prirovnať k bezpečnostnému systému v moderných smart domácnostiach. Kým ten chráni dom pred zlodejmi, imunitný systém bojuje pomocou rôznych chemických procesov a bielkovín proti vírusom, infekciám, baktériám a parazitom. Čím silnejší a odolnejší imunitný systém máme, tým je menšia pravdepodobnosť nákazy.

Dlhé zimy bez poriadnych slnečných lúčov, chlad, vietor, nedostatok čerstvého ovocia a zeleniny dozretého na slnku, hry v interiéri, málo pohybu na čerstvom vzduchu… toto sú len niektoré, hoci najčastejšie faktory, ktoré počas zimy nepriaznivo vplývajú na imunitu detí a oslabujú obranyschopnosť organizmu.

Po zime musíme organizmus detí opäť naštartovať a doplniť mu vitamíny, pretože “zásoby” z leta a jesene už spotreboval. Reč je najmä o doplnení vitamínu D, ale aj C a vitamínov skupiny B. Aj napriek tomu, že deti konzumujú počas zimných mesiacov dostatok zeleniny a ovocia, je prirodzené, že tieto potraviny neobsahujú rovnaké množstvo vitamínov a minerálov ako ovocie a zelenina, ktorú kúpite v obchodoch v lete a v jeseni.

Zdravie jar deti

Prvá jarná zelenina

Prvá jarná zelenina a neskôr aj ovocie perfektne naštartuje imunitný systém a dodá telu dôležité vitamíny a minerály. Na vašom stole by nemala chýbať reďkovka, jarná cibuľka, pór, pažítka, špargľa, medvedí cesnak či špenát. Svoju úlohu v posilňovaní obranyschopnosti organizmu však zohrajú aj menej známe bylinky a dokonca kvety - žihľava, žerucha a púpava majú blahodarné účinky, pomáhajú detoxikovať organizmus a posilňujú imunitu. Viac o zdravej sile z prírody a prvej jarnej zelenine si môžete prečítať v tomto článku.

Čerstvý vzduch nadovšetko

Deti najčastejšie “bacila” prinesú domov zo škôlky, školy, ihriska.. jednoducho z komunity iných detí. Mnohým rodičom preto nedáva zmysel, že deti prechladnú aj teraz, keď drvivú väčšinu svojho času trávia doma. Pravdou však je, že imunitný systém sa posilňuje aj tým, že deti sa stretávajú s inými deťmi, trávia čas na detských ihriskách a nie sú izolované. Imunita je vďaka tomu neustále v strehu a pracuje. Byť zatvorený medzi štyrmi stenami je síce bezpečné, ale organizmus vašich detí sa vám za to nepoďakuje.

Súčasťou vašich dní by mali byť prechádzky na čerstvom vzduchu, v prípade, že máte k dispozícii záhradu, dovoľte deťom vyblázniť sa tam. Pohyb na čerstvom vzduchu znižuje riziko vzniku srdcových chorôb, vyplavuje z tela baktérie, prečisťuje dýchacie cesty a všeobecne posilňuje imunitný systém. Ak chcete, aby boli vaše deti aktívne, musíte im byť vzorom. Cvičte s nimi, vytiahnite bicykle, korčule, kolobežky, choďte na túry… Možností na to, ako sa začať hýbať je naozaj mnoho, stačí iba zahodiť výhovorky a pustiť sa do toho.

Zdravie jar odrazadlo

Nepodceňujte kvalitný spánok

Nedostatok spánku sa tiež môže podpísať na zdravotnom stave detí. Telo sa totiž počas spánku regeneruje, odpočíva a načerpáva sily do ďalšieho dňa. Nie je však spánok ako spánok. Ak vaše deti ešte aj v posteli pozerajú do mobilu alebo sedia do poslednej chvíle pred obrazovkou počítača či televízie, ich spánok môže byť nekvalitný.

Na správnu tvorbu melatonínu, spánkového hormónu, je veľmi dôležitá spánková hygiena, ktorú zvyknú rodičia zanedbávať. Deti (ale aj dospelí) potrebujú režim, kvalitný matrac, tmu a čerstvý vzduch, ktorý dosiahnete vyvetraním miestnosti tesne pred spaním. Dôležitá je aj dĺžka spánku. To, koľko potrebujú deti spať, záleží aj na veku. Viac o spánku a správnej spánkovej hygiene si prečítajte v tomto článku.

Správna životospráva zahŕňajúca vyváženú stravu, dostatok pohybu a kvalitný spánok nestojí veľa, a predsa dokáže zázraky. Naštartujte imunitný systém detí a dajte zbohom každoročnému jarnému prechladnutiu.