Recepty na zdravé sladkosti

  Kategórie: Varíme pre deti,
7 min
28. apr'25

Nezdravé tuky, umelé sladidlá, éčka, stabilizátory… nájsť na pultoch obchodov sladkosti, ktoré by boli zdravé a zároveň cenovo prijateľné, dnes už takmer hraničí so zázrakom. Práve preto sme pre vás zozbierali recepty na zdravé sladkosti, ktoré hravo pripravíte aj doma. A sú také jednoduché, že vám s ich prípravou pomôžu aj deti.

Snažíte sa viesť deti k zdravej strave? Potom určite viete, že najväčším problémom sú často zdravé sladkosti. A na sladké majú chuť nielen deti, ale ja rodičia. Dobrou správou je, že zdravé sladkosti dokážete deťom pripraviť aj doma, a to rýchlo a jednoducho. Máme pre vás 8 receptov na zdravé domáce sladkosti, ktoré budú deťom chutiť rovnako, ako kupované keksíky a čokolády. Alebo ešte viac.

Upozornenie: Vo viacerých receptoch sa nachádza arašidové alebo iné orieškové maslo, ovsené vločky a aj mliečne výrobky. Vždy sa pred podávaním svojmu dieťatku uistite, že nemá žiadnu alergiu na použitú surovinu. Ak vaše dieťa trpí alergiou na niektorú ingredienciu, môžete ju vymeniť za inú alebo vyskúšajte iný recept.

Ovseno-arašidové energy balls

Ingrediencie

  • ¾ šálky nakrájaných datlí
  • ½ šálky ovsených vločiek
  • ¼ šálky arašidového masla
  • chia semienka

Postup

  • Vykôstkované a nakrájané datle ponorte na 5-10 minút do misky s vodou a potom sceďte.
  • Datle rozmixujte s ovsenými vločkami a arašidovým maslom, kým sa ingrediencie “nezlepia”.
  • Z tejto hmoty vytvarujte guličky (z množstva vznikne asi 12 guliek) a obaľte ich v chia semienkach.
  • Guľky, tzv. energy balls, môžete na záver namočiť do roztopenej vysoko kvalitnej horkej čokolády s troškou javorového sirupu. Deti budú mať vďaka tomu pocit, že majú naozajstnú sladkosť.
  • Hotové guľky dajte aspoň na 15 minút do chladničky. Tam vydržia týždeň, ale predpokladáme, že sa po nich len tak zapráši.

Ovsené guličky

Zdroj foto: Unsplash

Kúsky z mrazeného jogurtu s jahodami a čokoládou

Ingrediencie

  • 3 šálky bieleho gréckeho jogurtu
  • ¼ šálky javorového sirupu alebo medu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a ½ šálky jahôd nakrájaných na plátky
  • ¼ šálky čokoládových kôstok/čipsov

Postup

  • Veľkú zapekaciu misu alebo plech s vyvýšenými okrajmi vyložte papierom na pečenie.
  • Vo veľkej mise zmiešajte grécky jogurt s javorovým sirupom (alebo medom) a vanilkovým extraktom a rozotrite na papier na pečenie.
  • Na túto zmes naukladajte jahody nakrájané na plátky a posypte čokoládovými kúskami.
  • Plech dajte aspoň na tri hodiny do mrazničky.
  • Dôkladne zmrazený jogurtový plát nakrájajte na menšie kocky. Môže sa stať, že jednotlivé kúsky sa pod nožom polámu, ale to vôbec nevadí. Bude to tak ešte efektnejšie a lahodnej chuti sa nič nestane.

Ovsené sušienky bez cukru

Ingrediencie

  • 1 a ½ šálky ovsených vločiek
  • 1 šálka ovsenej múky
  • ¾ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 2 dozreté banány
  • 2 veľké vajíčka
  • ¼ šálky roztopeného kokosového oleja alebo masla
  • ¾ šálky nasekaných datlí alebo sušených hrozienok
  • ½ šálky strúhaného nesladeného kokosu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°C a na veľký plech dajte papier na pečenie.
  • Zmiešajte ovsené vločky, ovsenú múku, škoricu, sódu bikarbónu a soľ vo veľkej miske.
  • V menšej miske rozpučte banány, pridajte k nim vajíčko, kokosový olej (alebo maslo) a vanilkový extrakt a zmiešajte.
  • Suché ingrediencie spojte s “mokrými” a datľami a dôkladne premiešajte, kým nevznikne cesto.
  • Veľkou lyžicou naberajte cesto, vytvarujte z neho guľky a položte na plech vystlaný papierom (vznikne vám asi 15 guliek).
  • Guľky jemne zatlačte vidličkou.
  • Pečte v dobre vyhriatej rúre pri 180°C asi 15-17 minút a pred podávaním nechajte dobre vychladnúť.

Ovsené sušienky

Zdroj foto: Unsplash

Čokoládovo-čerešňové popcornové koláčiky

Ingrediencie

  • 2 čajové lyžičky rastlinného oleja
  • 100 g pukancovej kukurice
  • 2 vaječné bielka
  • 2 čajové lyžičky nesladeného kakaa
  • 65 g sušených čerešní

Postup

  • Rúru predhrejte na 180°C a do formy na muffiny vložte papierové košíčky.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejte olej, nasypte kukuricu, prikryte pokrievkou a traste hrncom, kým sa z kukurice nestane popcorn. Samozrejme, môžete použiť aj prístroj na výrobu popcornu, ak taký doma máte.
  • Hotový popcorn nechajte aspoň 5 minút vychladnúť.
  • Medzitým vyšľahajte bielka s kakaom.
  • Do tejto bielkovej zmesi opatrne vmiešajte popcorn a nasekané sušené čerešne a hotovú zmes rozdeľte do košíčkov.
  • Pečte asi 8-10 minút a nechajte vychladnúť.

Plnené datle

Ingrediencie

  • 8 datlí
  • 4 polievkové lyžice arašidového masla
  • 2 polievkové lyžice horkej čokolády
  • hrubozrnná soľ

Postup

  • Datle po dĺžke nakrojte a odstráňte kôstky - neprekrojte ich napoly.
  • V miske zmiešajte arašidové maslo a nasekanú čokoládu.
  • Každú datľu naplňte do polovice arašidovým maslom s čokoládou a jemne pritlačte prekrojené okraje.
  • Posypte nasekanou čokoládou a soľou a vychutnávajte si tento rýchly a zdravý dezert.
  • Tip: Datle naplnené orieškovým maslom môžete namiesto posypania čokoládou namočiť do roztopenej čokolády a nechať stuhnúť.

Brusnicovo-mandľové cereálne tyčinky

Ingrediencie

  • 3 šálky ovsených vločiek
  • 1 šálka ryžových vločiek
  • 1 šálka sušených brusníc
  • ½ šálky nasekaných mandlí
  • ½ nasekaných pekanových orechov
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • ⅔ šálky kukuričného sirupu
  • ½ šálky jemného arašidového masla
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • Rúru predhrejte na 160°C. Plech s veľkosťou 23*33 cm vysteľte papierom na pečenie a postriekajte ho olejom.
  • V mise zmiešajte ovsené a ryžové vločky, brusnice, mandle, pekanové orechy a soľ.
  • V menšej miske zmiešajte kukuričný sirup, mandľové maslo a vanilkový extrakt a dajte na 30 sekúnd do mikrovlnky.
  • Túto tekutú zmes pridajte k suchým ingredienciám a dôkladne premiešajte.
  • Celú hmotu rozotrite na plech a jemne popritláčajte.
  • Pečte približne 20-25 minút, ak chcete mať tyčinky suchšie, nechajte ich v rúre o 10 minút dlhšie.
  • Po vybratí z rúry nechajte plech trochu vychladnúť a potom nakrájajte na tyčinky. Takto ich nechajte ešte ďalšiu pol hodinu vychladnúť a až potom ich oddeľte.

Cereálne tyčinky

Zdroj foto: Freepik

Rýchle jablkové “donuty”

Ingrediencie

  • 1 stredne veľké jablko
  • 3 polievkové lyžice mandľového masla
  • 2 čajové lyžičky strúhaného nesladeného kokosu

Postup

  • Z jablka odstráňte jadrovník pomocou nástroja na odstránenie jadierok.
  • Jablko nakrájajte priečne na 8 plátkov s hrúbkou asi 6 mm.
  • Každý krúžok potrite mandľovým maslom a posypte kokosom.
  • A je to! Zdravá a extra rýchla sladká dobrota je na svete.

Mangové kože

Ingrediencie

  • 3 veľké, dozreté mangá
  • ½ šálky vody
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy

Postup

  • Mangá ošúpte a opatrne nakrájajte. Dozreté mango je klzké, preto dávajte pri krájaní pozor.
  • Rúru predhrejte na 90°C a veľký plech vysteľte papierom na pečenie.
  • Mangá spolu s vodou a citrónovou šťavou mixujte, kým nevznikne jemná, hladká konzistencia.
  • Túto šťavu prelejte do stredne veľkého hrnca a na strednom ohni priveďte k varu. Keď začne šťava vrieť, znížte plameň a varte ešte cca 20 minút, kým sa voda neodparí a v hrnci vám neostanú približne 2 šálky pyré.
  • Toto pyré vylejte na plech, rozotrite na jednotnú hrúbku a sušte v rúre pri 90°C asi 4-6 hodín. Na sušenie môžete použiť aj sušičku ovocia, ale dá sa to aj bez nej.
  • Dôkladne vysušenú a vychladenú kožu zrolujte a ostrým nožom nakrájajte na 5 cm pásy. Ovocná koža vydrží v chladničke asi týždeň. Takto môžete pripraviť akúkoľvek ovocnú kožu, dokonca aj z viacerých druhov ovocia.

Tak čo, už maškrtíte? Ak ešte vždy nemáte dosť, môžete sa inšpirovať našimi receptami na zdravé muffiny. Nezabúdajte na to, že okrem zdravej stravy je pre deti dôležitá aj hra. Spojte príjemné s užitočným a zamestnajte deti počas prípravy sladkostí hrou v detskej kuchynke. Také tvarovanie guliek alebo miešanie ingrediencií určite zvládnu aj vo vlastnej kuchynke, čo poviete?

Zdroj titulnej foto: Freepik