5 zdravých receptov z jabĺk, ktoré musíte vyskúšať

  Kategórie: Varíme pre deti,
4 min
03. sep'17

Vedeli ste, že na svete je toľko odrôd jabĺk, že ak by ste chceli každý deň ochutnať jednu, bude vám to trvať viac ako 19 rokov? Jablko je mnohotvárnou potravinou a možnosti spracovania tohto super zdravého ovocia vás nikdy neomrzia. Vyskúšajte našich 5 receptov na dobroty z jabĺk, na ktorých si pochutnajú nielen deti, ale aj zvyšok rodiny.

Najobyčajnejšie ovocie v našich zemepisných šírkach je medzi exotickými druhmi ovocia tak trochu podceňované. A pritom obsahuje viac ako 30 minerálnych látok, medzi nimi aj vápnik, fosfor, železo či horčík. Žiaden iný plod nemá v sebe toľko rozpustnej vlákniny (pektín), ktorá bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov.

Jablká milujú aj naši traja mackovia. V lete a na jeseň je ovocie ich hlavnou stravou a na tanieri mackov nechýbajú ani jablká. Konzumácia jabĺk pomáha znižovať cholesterol a keďže majú nízky obsah cukru a málo kalórií, sú ideálnym ovocím aj tam, kde treba strážiť váhu. Aj preto si ich obľúbil náš Bruno :) Na receptoch z jabĺk, ktoré sme pre vás zozbierali, si vaše deti určite pochutia. A aj keď sa nám jabĺčka väčšinou spájajú so sladkou chuťou, prekvapiť môže aj jablkové pyré na slaný spôsob ako jeden z príkrmov.

Jablkovo-ovsené cookies

Jablkovo-ovsené cookies

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky ovsených vločiek
  • 1 veľké jablko
  • 1 biely jogurt
  • 1 vajce
  • 1 PL medu
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 PL medu
  • 1 a ½ ČL škorice
  • trocha mlieka

Postup

Umyté a ošúpané jablká postrúhajte a zmiešajte spolu s ovsennými vločkami. V ďalšej nádobe spojte med, jogurt, vajíčko, škoricu a trochu mlieka. Suroviny zmiešajte a na záver pridajte prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Jogurtovú zmes pridajte k jablkám s vločkami. Hmotu naberajte veľkou lyžicou a klaďte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vytvarujte malé placky. Pečte približne 20 minút na 180 stupňov. Výsledné cookiesky by mali byť mäkké.

Náš tip: Cookies môžete vylepšiť rôznymi semienkami (chia, slnečnicové, ľanové...) či nasekanými orechmi.

Jablkovo-tvarohové muffiny

Jablkovo-tvarohové muffiny

Ingrediencie

  • 100 g celozrnných pšeničných vločiek
  • 50 g ovsených vločiek
  • 210 g jabĺk
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 dcl mlieka
  • 1 dcl vody
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky škorice
  • sneh z 2 bielkov
  • vanilkový lusk

Postup

Zmiešajte všetky suché suroviny. Pridajte k nim nastrúhané jablko, tvaroh, mlieko, vodu a vajce. Nakoniec zapracujte sneh z bielkov. Košíčky na muffiny naplňte asi do polovice a pečte pri 200 stupňov približne 15 minút.

Jablkové mūsli tyčinky domáce

Domáce jablkové mūsli tyčinky

Ingrediencie

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 4 PL jablkovej detskej výživy
  • 1 banán
  • ½ šálky sušených sliviek
  • ½ šálky sušených hrozienok
  • 2 ČL drvených ľanových semienok
  • 1 ČL mletej škorice

Postup

Ovsené vločky opečte nasucho na panvici, kým nedostanú zlatú farbu. V miske roztlačte banán, pridajte detskú výživu, škoricu a vymiešajte dohladka. Pridajte vločky, ľanové semienka, slivky nasekané nadrobno a hrozienka. Zmes zapekajte na plechu vystlanom papierom na pečenie alebo v silikónovej zapekacej forme. Pečte ju 30 minút pre 200 stupňoch. Po vychladnutí nakrájajte do  tvaru tyčiniek.

Náš tip: Jablkovú detskú výživu si jednoducho pripravíte doma. Budete potrebovať 5 kg jabĺk nakrájaných na kocky (zbavených jadier, šupky nechajte) a ½ kg cukru. Jablká podlejte pol litrom vody a duste. Keď sú rozvarené, pridajte cukor. Po vychladnutí rozmixujte na hladkú kašu.

Špaldové palacinky s jablkovou náplňou

Špaldové palacinky s jablkovou náplňou

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky špaldovej múky
  • 4 jablká
  • 6 dcl mlieka
  • 1 vajce
  • mletá škorica
  • štipka soli
  • olej/kokosový tuk na panvicu
  • voda

Postup

Pripravte si cesto na palacinky – zmiešajte mlieko s rozšľahaným vajíčkom a postupne pridávajte špaldovú múku. Nezabudnite na štipku soli. Cesto opražte na oleji na panvici z oboch strán. Medzitým si ošúpte a nastrúhajte jablká. Poduste ich v nádobe s 1 PL vody asi 3 minúty. Na konci pridajte škoricu. Palacinky naplňte jablkovou zmesou a podávajte.

Jablkové pyré

Jablkovo-šošovicové pyré

Ingrediencie

  • 1 jablko
  • ½ hrnčeka šošovice
  • 1 hrnček vody
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL mletej rasce
  • ½ ČL mletého koriandra
  • štipka mletej škorice
  • štipka soli

Postup

Nalejte do hrnca vodu a pridajte šošovicu. Priveďte do varu a na miernom ohni varte približne 30 minút. Medzitým si opražte na drobno nasekanú cibuľu, pridajte nastrúhané jablko, prelisovaný cesnak a zvyšné koreniny. Duste na miernom ohni, kým jablko nezmäkne. Obe zmesi nechajte vychladnúť a rozmixujte na hladké pyré.

Náš tip: Šošovicu môžete nahradiť zeleninou a experimentovať tak s rôznymi príchuťami príkrmov pre deti.

Dobrú chuť!