Keď to proste nejde: Zatočte so zápchou detí

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
01. jún'20

Nepríjemná zápcha trápi nielen dospelých, ale aj deti, dokonca tie najmenšie. Bruško bolí, je tvrdé, ale črievka sa nie a nie rozhýbať. Pri zápche si vo väčšine prípadov vystačíte s domácou liečbou v podobe kašičiek a cvičenia. Ako zápchu u detí rozpoznať a ako s ňou zatočiť sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Zápcha (inak aj konstipácia či obstipácia) sa u detí mladších ako 1 rok objavuje celkom bežne, no pre rodičov môže byť zdrojom obáv a určite ju netreba prehliadať. Normálna detská stolica je mäkká a dieťatko sa vyprázdni rýchlo a bez problémov aj viackrát do dňa, no niekedy môže dôjsť k problémom. Zápcha u dojčiat sa zvyčajne prvýkrát objaví v čase podávania prvých príkrmov a pevnej stravy a v 90% ide o funkčnú zápchu bez chorobného procesu v čreve.

Zapcha deti nocnik

Ako rozpoznať, že ide o zápchu?

Mnohí rodičia rozpoznajú zápchu u malých detí relatívne rýchlo, pretože vidia zmeny v správaní aj v stolici. Ak sa u vášho dieťatka objaví iba jeden z nižšie popísaných príznakov a netrvá dlho, ešte to neznamená, že ide o zápchu - niekedy treba dať deťom čas na to, aby si vytvorili vlastný “harmonogram” pohybu čriev. V prípade podozrenia sa však neváhajte obrátiť na pediatra, ktorý vaše obavy potvrdí alebo vyvráti a navrhne vhodnú liečbu.

  • Dieťatko plače a je zrejmé, že sa necíti vo svojej koži, krčí sa a zatína pästičky;
  • Má veľmi tvrdé bruško;
  • Odmieta jesť;
  • Stolica je tvrdá, suchá až drobivá a nezvyčajne zapácha;
  • V oblasti konečníka sa objaví krv;
  • Vyprázdňovanie tvrdej stolice pretrváva viac ako 48 hodín.

Pomoc s názvom vláknina

Je všeobecne známe, že pomocníkom číslo jeden je pri zápche vláknina, ktorá zabezpečuje bezproblémové trávenie aj vyprázdňovanie. Nájdete ju bohato zastúpenú v obilninách, orechoch, semenách, ale aj ovocí a zelenine, čo je pre deti najvhodnejšia alternatíva. Odborníci na výživu z Beaba pripravili pár receptov na ovocno-zeleninové kaše, ktoré si so zápchou detí poradia raz-dva:

  • Hrášok, brokolica a jablko - kaša alebo pyré z týchto surovín obsahuje množstvo vlákniny vďaka jablku (obzvlášť veľa vlákniny sa nachádza v šupke) a brokolici. Hrášok jedlo dobre doplní nielen vďaka sladkej chuti, ale aj vďaka bielkovinám, ktoré v ňom nájdeme.
  • Hruška, banán a škorica - ešte lepším pomocníkom v boji proti zápche ako jablko je snáď iba hruška, ktorá okrem vlákniny obsahuje aj veľa sorbitolu a fruktózy, ktoré taktiež naštartujú črevá. Uľahčiť trávenie a zabrániť zápche pomôže aj vysoký podiel vody v hruške a takisto vláknina a draslík v banánoch. Škorica sa zase postará o zníženú tvorbu plynov a produkciu telových chemikálií, ktoré vedú k zápalom.
  • Cvikla a mrkva - bohatý obsah vlákniny v sebe ukýva aj červená repa, hoci vôbec nepatrí medzi tmavú listovú zeleninu. Kaša z cvikly a mrkvy deťom navyše prináša bonus v podobe vitamínov A, K a C a betakaroténu, ktoré sa lepšie vstrebajú, ak zeleninu tepelne upravíte v parnom variči Beaba.
  • Špargľa, špenát a citrón - špargľa má vysoké množstvo nerozpustnej vlákniny, ktorá zväčšuje objem stolice a podporuje pravidelné pohyby čriev. Pridajte k nej špenát, ktorý okrem vlákniny obsahuje aj veľa horčíka a povzbudzuje pohyby hrubého čreva. Prírodným preháňadlom je aj citrónová šťava, a to vďaka obsahu kyseliny citrónovej. Okrem toho sa ešte postará o vyplavenie toxínov z tela.Zapcha deti masaz

zdroj foto: freepik

Pomôže aj cvičenie

Zmena stravovania nie je v boji proti zápche ani zďaleka jediným riešením, najmä ak sa vyskytne u novorodencov a dojčiat, ktoré ešte inú stravu ako materské mlieko neprijímajú. Črievka môžete rozhýbať aj jednoduchým cvičením, a to aj vtedy, keď sa deti ešte neplazia a nechodia. Položte bábätko na chrbátik a chyťte mu nôžky. Pohybujte nimi pomaly a opatrne tak, že budete imitovať pohyb na bicykli. Cvičenie môžete aj obmeniť - nohy budete jemne pritláčať smerom k brušku a znova ich narovnávať.

Priaznivý účinok a urýchlenie pohybu čriev docielite aj masážou. Dieťatko opäť uložte na chrbát a prstami jemne krúžte v smere hodinových ručičiek v oblasti žalúdka. Vyskúšajte aj jemné poklepkávanie, “chôdzu” prstom okolo pupka, takisto v smere hodinových ručičiek. Účinné by malo byť aj hladkanie v smere od hrudného koša až pod pupok.

Okrem cvičenia a masáže sa u mnohých detí osvedčil aj teplý kúpeľ, ktorý uvoľní brušné svaly a zmierni nepríjemné pocity spojené so zápchou. Dieťatko sa počas kúpeľa upokojí, oddýchne si a aspoň na chvíľu sa prestane namáhať.

Ak zápcha vášho dieťatka pretrváva a nepomáhajú žiadne babské recepty, navštívte pediatra, ktorý odhalí príčinu vzniku tohto nepríjemného problému a nasadí dieťatku vhodnú liečbu.