Ako sa vyvíja zrak bábätka? Od narodenia do dvoch mesiacov

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
5 min
08. okt'21

Deti prichádzajú na svet hneď s niekoľkými reflexami, ktoré im pomáhajú adaptovať sa na život mimo matkinho tela. Tieto reflexy sa postupne vytrácajú a nahrádzajú ich rôzne zručnosti a schopnosti. Výnimkou nie je ani zrak, ktorý od narodenia prechádza množstvom zmien. Ako vidí vaše bábätko hneď po narodení a čo sa s jeho zrakom udeje do dvoch mesiacov?

Mení sa farba očí, reakcie na svetlo, vzdialenosť, na akú dieťatko vidí, ale aj schopnosť zaostrovať na predmety. Počas prvých dvoch mesiacov života sa bábätko neustále vyvíja, rastie a spoznáva svet okolo seba. Na rozdiel od sluchu, ktorý je u zdravého bábätka po narodení takmer dokonale vyvinutý, má pred sebou zrak ešte dlhú cestu. Vydajte sa na ňu spolu s nami.

Vyvin zraku babatkoVývin zraku a jeho míľniky

Vývin zraku sa začína už v maternici a pokračuje počas celého detstva, ale aj dospievania. Obzvlášť dôležité je jeho sledovanie v prvých šiestich rokoch života. Toto obdobie je považované za najviac zraniteľné, pretože detský zrak je do 6. narodenín náchylný na vznik rôznych zrakových porúch (medzi najčastejšie patrí krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus, strabizmus a amblyopia, teda lenivé oko). Detský zrak je citlivý a treba ho už od narodenia chrániť, ale tiež podporovať jeho správny vývin.

Bábätká sú po narodení veľmi citlivé na svetlo a táto citlivosť bude pretrvávať aj v prvých mesiacoch života. Pre novorodencov je typický akýsi zahmlený pohľad, ktorý môže čerstvých rodičov vystrašiť a zvláštne pohyby očami môžu takisto vyvolať dojem, že dieťatko škúli. V prípade, že lekár po narodení neobjaví žiadnu odchýlku od normy, ide o typické prejavy zrakového vývinu bábätka. V nasledujúcich týždňoch vaše bábätko dosiahne tieto míľniky:

  • Mesačné bábätko reaguje na zmeny svetla a na jasné svetlo reagujú žmurkaním.
  • Pohyby očí u bábätka do jedného mesiaca sú nekoordinované a môžu vyvolávať už spomínaný efekt škúlenia.
  • Bábätko študuje vašu tvár alebo tvár človeka v jeho blízkosti a uprednostňuje tento pohľad pred zameraním sa na iné objekty. Je schopné zamerať sa na predmety vo vzdialenosti 20-25 cm.
  • Novorodenec okolo jedného mesiaca je schopný sledovať pohybujúci sa objekt.
  • Ako dvojmesačné sa bábätká intenzívne dokážu zamerať na malý predmet vo svojom okolí (gombík na svetri, náušnice, gumičku vo vlasoch a podobne). Zaujímajú ich však najmä tváre a čierno-biele objekty.
  • Na konci dvojmesačného obdobia deti uvidia predmety mimo ich dosahu, čo ich môže motivovať k naťahovaniu sa po týchto objektoch.
  • Dokážu pozorne študovať svoje ruky a nohy a ako dvojmesačné jasne vidia do vzdialenosti 25-30 cm.
  • Kým centrálne videnie nie je ani zďaleka perfektné, deti v tomto veku dokážu sledovať predmety a ľudí aj periférne, a to až do 90 stupňov.
  • Bábätkám sa v rozmedzí jedného až dvoch mesiacov po narodení začínajú tvoriť slzy.

Dá sa vývin zraku podporiť?

Zrak bábätka sa dá trénovať rôznymi technikami. Toto sú najčastejšie využívané a zároveň najúspešnejšie spôsoby, ktoré môžete zaradiť do svojho denného harmonogramu:

  • Čo najviac sa pozerajte do očí bábätka a komunikujte s ním tvárou v tvár. Meňte výrazy a robte grimasy.
  • Počas kŕmenia striedajte strany, a to ako pri dojčení, tak aj pri kŕmení z fľaše.
  • Obliekajte bábätku farebné ponožky s rôznymi veselými vzormi, ktoré prilákajú jeho pozornosť.
  • Počas ľahu na brušku položte pod bábätko farebnú podložku alebo deku.
  • Experimentujte s osvetlením miestnosti. Otvárajte a zatvárajte žalúzie, vďaka čomu bude bábätko pozorovať hru so svetlom a večer občas vymeňte umelé osvetlenie za svetlo sviečky.
  • Nad postieľku zaveste kolotoč s rôznymi hračkami.
  • Dajte dieťatku hračky v pestrých farbách, alebo naopak, v kombinácii bielej, čiernej a červenej so zaujímavými vzormi a čítajte mu knihy s pestrofarebnými obrázkami.
  • Dajte pred tvár bábätka zrkadlo, aby mohlo pozorovať svoju vlastnú tvár.
  • Počas pobytu na slnku nezabúdajte na ochranu zraku, ktorý je v tomto období veľmi citlivý. V kočíku môžete využiť slnečnú clonu a počas nosenia špeciálne slnečné okuliare pre bábätká.

Vyvin zraku novorodenec

Sledujte signály

Zrak bábätka vyšetruje lekár krátko po narodení, aby vylúčil akékoľvek bežné popôrodné poruchy zraku a očné choroby, ako napríklad šedý zákal, infantilný zelený zákal či očné nádory. Prvú prehliadku u očného lekára by malo dieťatko absolvovať v 6. mesiaci - do tohto obdobia zohrávajú v zdravom rozvoji zraku kľúčovú úlohu rodičia. Je na nich, aby si všímali vývin detského zraku a objavili prípadné poruchy.

Ako iste viete, každé dieťa je jedinečné, vyvíja sa svojím vlastným tempom, čo nie je vždy podľa predstáv rodičov. Ak máte v okolí bábätko v rovnakom veku ako je to vaše, zrejme sa nevyhnete porovnávaniu. To, že váš drobček trochu zaostáva za jeho rovesníkmi, ešte nemusí znamenať nič zlé, ale pozorné sledovanie jeho pokroku určite nie je na škodu.

Ak na konci tohto dvojmesačného obdobia zistíte, že vaše dieťatko nereaguje na prudké, jasné svetlo, nesústredí sa na vašu tvár alebo objekty v jeho bezprostrednej blízkosti, nesleduje pohyblivé predmety či ľudí, alebo máte pocit, že jeho oči (jedno alebo obe) sú neprimerane zakalené, neváhajte a obráťte sa so svojimi postrehmi na pediatra.