Vyrobte si jesenné dekorácie ako od profesionálov

  Kategórie: Fit mama,
5 min
30. okt'16

Jeseň je azda najpestrejším ročným obdobím. Pochmúrne daždivé rána strieda nádherné babie leto a naopak. Posledné lúče zubatého slnka nás priam volajú do prírody. Zoberte sa aj s deťmi, do tašky pribaľte záhradné kliešte a urobte si radosť jesennými pokladmi z ktorých počas daždivého víkendu môžete vykúzliť nádherné dekorácie.Inšpirujte sa s nami.

Vetvičky a šípky patria do vázy

Premeňte nedeľný obed alebo balkónovú kávičku na slávnosť. Postačia vám vetvičky šípok, nazbierané šišky či opadané lístie. Deti vám pri zbieraní môžu asistovať. Ak bývate v meste, vyskúšajte zájsť na sobotný trh, kde stánkari ponúkajú nielen šípky, ale aj sušené kvety. Všetok prírodný materiál stačí naaranžovať do váz alebo do starej krhly či vedra - fantázii sa medze nekladú.

Krásne naaranžované šípky a halúzky.

Romantické svetlo sviečok

Sviečky k jeseni patria rovnako ako babušenie v teplej deke a kniha. Pre tú správnu jesennú atmosféru odporúčame vyrobiť si tematické svietniky doma. Prvou možnosťou sú svietniky z okrasných tekvičiek. Tekvičku stačí vydlabať, vložiť do nej čajovú sviečku a efektný svietnik je na svete. Pre pokročilejšie "dizajnérky" máme vychytávku - zaobstarajte si klasickú voskovú sviečku a roztopte ju na sporáku vo vodnom kúpeli (použite na to nádobku v ktorej nevaríte). Knôt vložte do vydlabanej tekvičky, zalejte horúcim voskom a nechajte stuhnúť.

Svietniky alebo sviečky z tekvičky pre jesennú atmosféru.

Ak chcete do dekorovania zapojiť aj deti, vytvorte si jesenné kahance zo zaváraninových pohárov. Budete k tomu potrebovať poháre, farbu na sklo alebo špeciálnu farbu v spreji, rafiu alebo stuhu a maketu lista na lepiacom papieri.

Ako prvé si pripravíme maketu lístia. Na lepiaci papier si nakreslíme list (alebo si nájdeme obrázok na internete a vytlačíme). List vystrihneme a nalepíme na umytý a osušený pohár. Pohár natrieme farbou a necháme poriadne uschnúť (ideálne niekoľko hodín). Keď je pohár suchý, nálepku lista opatrne zlepíme a vrch pohára obviažeme rafiou alebo stuhou.

S maľovaním svietnikom môžu pomôcť aj deti.

Ohromte návštevu nevšednou vázou

Čerstvé kvety by nemali chýbať v žiadnej domácnosti. Osviežte ich netradičnou vázou z tekvice.
Tekvicu umyte, osušte, zrežte vrch a vydlabte. Do vydlabanej časti vložte zaváraninový pohár alebo inú nádobku s vodou a umiestnite kvety.

Pre dokonalejší vzhľad nahraďte zaváraninový pohár aranžérskou hmotou. Odkrojte z nej požadovanú veľkosť, namočte do vody, vložte do igelitového sáčku a umiestnite do tekvice. Igelitový sáčok slúži ako izolačná vrstva medzi mokrou hmotou a tekvicou. Ak tento krok vynecháte, tekvica môže začať predčasne hniť a nepríjemne zapáchať. Kvety vypichujte do hmoty a pokračujte kým ju celkom neprekryjú.

Váza z tekvice pôsobí ako umelecké dielo.

Ohúrte susedov

Preneste teplo domova na vaše vchodové dvere. Nádhernou dekoráciou, ktorá poteší oko nielen vás ale aj susedov je závesný veniec. Jeseň ponúka veľa možností. Využiť môžete opadané listy, gaštany, šípky, šišky, mach, obilie či tekvičky. Možností je omnoho viac, stačí zapojiť fantáziu.

Od zvoleného materiálu závisí technika, ktorú pri tvorbe venca použijete. Materiál s dlhou stonkou ako sú šípky alebo obilie je vhodné k vencu pripevniť drôtom. Ako korpus odporúčame zakúpiť klasický slamený veniec. Dostanete ho v kreatívnych potrebách.

Prírodné venčeky viazané drôtom.

Prírodné vence so šípkami skrášlia každé dvere.

Na venčeky z hladkých prírodných materiálov ako sú gaštany, tekvičky alebo šišiky odporúčame použiť tavnú lepidlovú pištoľ. Takýto veniec robte len v prípade, že nemáte v blízkosti deti. Lepidlo je extrémne horúce a môže spôsobiť nepríjemné popáleniny. Na korpus môžete použiť klasický slamený alebo polystyrénový kruh.

Na venčeky z tekvičiek alebo gaštanov budete potrebovať tavnú pištoľ.

Treťou možnosťou je vypichovaný veniec. Používa sa pri práci so živými alebo umelými kvetmi s krátkou stonkou. Korpus s aranžérskou hmotou dostanete kúpiť v špecializovaných aranžérskych potrebách.

Vypichovaný veniec je časovo najnáročnejší.

zdroj obrázkov: Pinterest

Pre šikovné detičky

Výroba profi aranžmánov a dekorácií je často nie veľmi vhodná pre deti. Ich príprava si vyžaduje prácu s kliešťami, ostrým drôtom, horúcim lepidlom či voskom. Niektoré čiastkové úlohy môžete vykonať spolu s drobcom, napr. maľovanie na poháre či aranžovanie kvietkov do váz. Aby sa však nenudil, pripravte si pre neho tvorivú aktivitu, ktorá ho zabaví a výsledok poteší vás oboch. Vyskúšajte omaľovánky Janod alebo kreatívny set od výrobcu hračiek Educa.

Kreatívny set Scrapbook

Scrapbook Educa poteší každú malú slečnu.

Nádherný set pre dievčatká od 6 rokov v sebe ukrýva všetko potrebné na výrobu krabičiek. Sada Moje tajné krabičky obsahuje pestrofarebné listy papiera s predtlačeným vzorom, obojstrannú pásku, farebné papiere a žiarivé diamantové nálepky. Ideálne pre každú malú slečnu.

Omaľovánky ateliér Janod

Netradičné omaľovanky Janod v praktickom kufríku.

Pre dievčatá a chlapcov od 4 rokov sú tu netradičné omaľovanky v kufríku. Sada omaľovánok obsahuje rozprávkové kartičky s vyobrazením rôznych príbehov, ktoré mlžu deti vyfarbiť pomocou farebného piesku a špeciálneho štetca. Pieskové omaľovánky si váš malý umelec môže zobrať všade so sebou, a to vďaka praktickému kufríkovému baleniu.

Ručné práce a tvorenie pre deti