Prečo je vzťah otca a dcéry taký výnimočný?

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa, Výchova,
5 min
26. aug'17

Ockova malá princezná – takto vníma mnoho mužov svoje dcérky ešte aj v období, keď dospejú a stanú sa z nich ženy. Existuje veľa oblastí, v ktorých je otec pre svoju dcéru nenahraditeľný a ktoré robia ich vzťah nesmierne vzácnym.

Dobrý vzťah otca a dcéry

Či sa to mužom páči, alebo nie, otcovia sú pre svoje dcéry prvým skutočným mužským vzorom a v prenesenom význame aj prvou veľkou láskou. Vedecké štúdie preukázali, že čím lepší vzťah má v detstve žena so svojím otcom, tým ľahšie si v dospelosti buduje vzťahy s ostatnými ľuďmi a má aj väčšiu šancu nájsť si milujúceho a dobrého partnera.

Buduje sebadôveru svojej dcéry

Muž je tým človekom v živote dcéry, ktorý jej pomáha uvedomiť si vlastnú ženskú hodnotu. Svojím chovaním v nej vytvára vedomé i podvedomé vzorce správania. Muži by preto nemali brať na ľahkú váhu, čo povedia, ako sa vyjadrujú, či ako sa správajú k svojim manželkám, dcérkam alebo iným ženám.

Ak je muž starostlivý, pozorný a možno sa na neho spoľahnúť, dcéra bude to isté vyžadovať aj od ostatných mužov. Štedrosť ani empatia by v chovaní otca rozhodne nemali chýbať.

Naopak, ak sa hlava rodiny správa voči nežnému pohlaviu neúctivo či agresívne, môže dievča trpieť pocitmi menejcennosti a považovať agresívne či ponižujúce prejavy partnera za normálne. Stačí len malá poznámka alebo nevinný vtip a dievčatko si ho zapamätá navždy. Komentáre týkajúce sa váhy, výražok či iných nedostatkov preto otcovi do úst nepatria.

Ak muž svoju dcérku dokáže pochváliť a vyzdvihnúť jej prednosti, bude si dievčatko v budúcnosti oveľa viac veriť. Od otcov totiž závisí, či sa ich princezné naučia prijímať samé seba také, aké sú – preto by v nich mali pestovať nadhľad, jemnosť, ale aj vtip.

Otec a dcéra hra na cukráreň

Ovplyvňuje budúce vzťahy dcéry

Otec, ktorý je prirodzenou autoritou v rodine, dokáže výrazne formovať názory svojej dcéry. Býva človekom, ktorý pozná odpoveď na všetko a ktorý si so všetkým poradí. Jeho skúsenosti majú veľkú váhu, a preto býva pre dcéru nielen ochrancom, ale aj dôležitým radcom, neraz aj v najzložitejších životných situáciách.

V jednom talianskom filme (Úplní cudzinci) je dojímavá scéna, v ktorej otec telefonuje so svojou dcérou. Sofia je v zložitom veku a nerozumie si s matkou. Preto hľadá podporu u otca. Ako sa má zachovať, keď ju priateľ požiadal, aby prvýkrát v noci prespala uňho doma? „Ak tam nepôjdem, bude sklamaný. Čo má robiť?“ pýta sa Sofia.

„Nemôžeš to urobiť len preto, aby nebol sklamaný. To nie je dôvod,“ odpovedá otec. „A, samozrejme, nečakaj, že budem skákať od radosti, keď tam pôjdeš. Ale niečo ti poviem. Toto je dôležitá chvíľa – niečo, čo si zapamätáš na celý život. Nie je to len nejaký zážitok, s ktorým sa zajtra pochváliš svojim kamarátkam. Ak si myslíš, že sa pri spomienke na tento okamih v budúcnosti budeš usmievať, tak to urob. Ale ak to necítiš, alebo si nie si istá, tak to vôbec nerob. Času máš dosť...“

Otcovia teda nezriedka ovplyvňujú aj predstavy svojich dcér o tom, čo je vo vzťahu muža a ženy správne, ako má ideálny muž vystupovať, ako a kedy bude prebiehať prvé rande. Je len na mužoch, aby v očiach svojich dcér nastavili latku vysoko a aby si ich malá princezná našla princa svojich snov.

Otec učí dcéru bicyklovať

Pomáha dcére realizovať vlastné sny

Veľká výhoda je, že muži bývajú odvážnejší a neboja sa ísť do rizika. S postojom „nič nie je nemožné“ nebojácne podporujú svoje dcérky, aby sa stali prezidentkami, vedkyňami, kráľovnami krásy či najlepšími športovkyňami. Keď teda dcéra príde za otcom so svojím tajným snom, dokáže s ňou snívať vo veľkom, aj keď sa to na prvý pohľad zdá nerealizovateľné. Takýto postoj buduje u ženy dobré predpoklady pre vieru v jej vlastné schopnosti a úsilie vytrvať na ceste k úspechu.

Nebojí sa podnikať s dcérou bláznivé veci

Otcovia sú často hravejší než matky a majú zmysel pre dobrodružstvo. Mamy totiž trávia s deťmi oveľa viac času a zároveň im často leží na pleciach celá domácnosť, a teda nemajú toľko síl odviazať sa a blázniť sa so svojimi malými nezbednicami. Muži sú iní – po príchode z práce sa tešia na svoje malé ratolesti a neraz bývajú tými členmi rodiny, ktorí čítajú dcéram rozprávky na dobrú noc, skladajú s nimi stavebnice a hrajú sa ochotne v detskom stane na cukráreň a kozmetický salón.

Ukazuje citlivé stránky mužov

Jedine otcovia môžu svoje dcéry naučiť, že správny chlap – aj ten najväčší silák – ukrýva za svojimi svalmi veľkú dávku porozumenialásky, ktoré nie sú žiadnou slabosťou, ale veľkou prednosťou každého muža. Na druhej strane, vďaka komu si môže nájsť dievča cestu do mužského sveta, ak nie prostredníctvom svojho otca? Práve muži sa môžu so svojimi princezničkami zahrať s detskými stavebnicami, náročné kartové hry, učia ich bicyklovať sa či liezť po horách, alebo s nimi ochotne cibria matematiku a fyziku.

Otec je jednoducho človekom, ktorý má v živote dcéry nezastupiteľné miesto. Zostáva veriť, že na tomto svete bude stále viac otcov, ktorí si toto čestné miesto zaslúžia a vychovajú zo svojich dcér šikovné, spokojné a úspešné ženy.