Súboj drevených a plastových hračiek. Ktoré sú lepšie?

  Kategórie: Tipy na hračky,
2 min
23. jan'20

Hračky stelesňujú fantáziu, kreativitu a deti prenášajú akoby mávnutím čarovného prútika do iného sveta, kde je všetko možné. Hračky však majú, podobne ako takmer všetky výrobky, svoj dátum spotreby, ktorý určuje použitý materiál, spôsob výroby a neskôr opatrná, či menej opatrná detská hra. Čo všetko si pri výbere hračky všímať a ako zistiť, či bude pre vaše dieťa vhodnejšia viac plastová, alebo drevená hračka?

Odveký boj plastových a drevených hračiek zrejme nikdy nebude mať definitívneho víťaza. Obe skupiny hračiek totiž majú svoje pre a proti a finálne slovo má v tomto prípade rodič. Rozhodujúcim faktorom je pre mnohých spokojnosť iných detí a rodičov, spomienky na vlastné hračky, ale aj pomer ceny a kvality.

Deti hra drevené hračky

Kým v minulosti detským izbám dominovali najmä drevené hračky, dnešný trh už ponúka omnoho viac kvalitných plastových hračiek so zábavnými aj edukatívnymi funkciami. Pozrite sa spolu s nami na zúbok obom skupinám a vyberajte odteraz pre deti iba tie správne hračky.

Výhody a nevýhody plastových hračiek

Plastove hracky sk final

Svetelné a zvukové efekty, množstvo rozprávkových motívov, nízka hmotnosť, oblé hrany… Plastové hračky majú množstvo výhod, ktoré si možno pri výbere ani neuvedomujeme. Pozitívom, na ktoré určite netreba zabúdať, je aj bohatá ponuka hračiek a fakt, že niektoré hračky z dreva jednoducho nevyrobíte. Samozrejme, mnohé plastové hračky sú nekvalitné, aj po krátkom čase strácajú svoju farbu, tvar a celkovú kvalitu. Spoľahnúť sa však môžete na to, že u nás nájdete iba kvalitné plastové hračky od renomovaných výrobcov, ktorí sa môžu popýšiť mnohými certifikátmi.

Výhody a nevýhody drevených hračiek

Drevene hracky sk final

Prírodný materiál, akým je drevo, by mal mať v detskej izbe svoje zastúpenie v podobe krásnej hračky. Drevo totiž pod citlivými prštekmi detí ožíva a naplno rozvíja fantáziu. Je však pravda, že drevené hračky sú oproti plastovým ťažšie a rýchlejšie sa na nich podpíše aj zub času. V mnohých prípadoch sú tieto hračky vyrábané ručne alebo ide o limitované kolekcie, čo sa odzrkadlí aj na vyššej cene. Nekvalitne opracované drevo sa navyše môže štiepiť, následkom čoho častejšie dochádza k úrazom.