11 prekvapivých dôvodov, prečo sú francúzske deti iné ako tie ostatné

  Kategórie: Výchova,
9 min
19. feb'24

Čo sa vám vybaví v mysli ako prvé, keď niekto povie Francúzsko? Zrejme to bude romantický Paríž s Eiffelovou vežou, možno leto na Francúzskej riviére, cappuccino a croissanty, či dokonca slimáky. S Francúzskom sa však spája ešte jedna vec - výchova detí, ktorá sa v mnohých veciach líši od tej našej. Čo robia francúzski rodičia inak?

Milujú dobré jedlo, kvalitné víno, módu a v neposlednom rade aj svoje deti. Francúzi sú priekopníci v mnohých veciach a výchova je jednou z nich. Francúzi sa snažia viesť svoje deti životom trochu inak a my musíme uznať, že sa im to vypláca. Ako vychovávajú deti rodičia vo Francúzsku?

Dovoľujú deťom zvládať náročné úlohy bez pomoci

„Ja sám, ja sama!” Toto je veta, ktorú často počúvajú rodičia po celom svete. Deti sa skôr či neskôr dostanú do veku, kedy chcú všetko vyskúšať samy a najmä bez pomoci rodičov. Mnohé mamičky a oteckovia (nielen na Slovensku, ale aj inde vo svete), radšej sami prevezmú iniciatívu a nenechajú deti natrieť si maslo na chlebík, vybrať oblečenie, nabrať polievku do taniera… Francúzi sa toho neboja a deti v týchto činnostiach podporujú. Veria, že deti sa pri vykonávaní dospeláckych činností cítia dôležito a sebavedomo a vďaka získavaniu nových zručností sú samostatnejšie a vyzretejšie o niečo skôr.

Je síce pravda, že to, čo by skúsenému rodičovi trvalo zopár sekúnd, bude malému dieťaťu trvať aj niekoľko minút, ale pre deti sú to cenné lekcie, ktoré raz musia prekonať. Nie nadarmo majú počas detstva rôzne hry na profesie významné miesto v každodennej hre. Navyše, ak ich necháte urobiť veci bez vašej pomoci, učíte ich zároveň odvahe a trpezlivosti, a to sú osobnostné črty, ktoré budú v budúcnosti zárukou ich osobného úspechu.

Chvália ich iba za skutočné zásluhy

Pochvaly sú pre deti veľmi dôležité, ale chváliť deti úplne za všetko? To vôbec nie je francúzsky štýl. Na rozdiel od napríklad Američanov, ktorí si získali povesť rodičovského štýlu “trofej dostane každý”, to Francúzi robia inak. Francúzske deti dostanú od rodičov pochvalu vtedy, keď si ju skutočne zaslúžia. V domácnosti Parížana by ste zbytočne čakali na slová chvály po každom prejdenom kroku či úspešnom vycikaní do nočníka. Samozrejme, prvé kroky sa nezaobídu bez ovácií, ale tie ďalšie? To už nie.

Kým americkí rodičia sa boja toho, že zrania nežné city detí a chvália ich takmer neustále a za všetko, Francúzi zastávajú iný výchovný štýl. Francúzske rodičovstvo je o chválení za to, že deti hovoria zaujímavé a zároveň dobré veci. Dostanú pochvalu za skutočne zaslúžené športové výkony a nie za všetko iba preto, aby deti uchránili od sĺz. Tu sa opäť ukazuje výchova v širšom kontexte - bezpredmetnú chválu budú deti iných rodičov očakávať aj v neskoršom veku a keď sa jej nedočkajú, môže utrpieť ich sebavedomie a až vtedy si uvedomia, že úspechy, za ktoré ich rodičia chválili, vôbec neboli úspechmi.

Francúzska výchova

Zdroj foto: Freepik

Vedia, že rodičia potrebujú čas na seba

Francúzi nemajú problém nájsť si čas na seba a necítia pocity viny, keď deti dajú na pár hodín k pestúnke, kamarátom alebo starým rodičom. Vďaka tomu sa necítia vyhorení, k deťom sa vždy vracajú s nadšením a láskou, ale vedia, že nič z toho by nefungovalo, keby si nenašli čas na naplnenie svojich vlastných potrieb.

Nič z toho neznamená, že Francúzi sú o horší rodičia, práve naopak. Pri večeri s partnerom, manikúre, kozmetike, u kaderníka, v kine alebo na drinku s priateľmi načerpajú energiu, ktorú potom môžu venovať deťom. Sú spokojní, necítia sa previnilo a tieto šťastné pocity sa odzrkadľujú aj v deťoch.

Do postele idú skoro

Žiadne ponocovanie francúzskym deťom nehrozí. Rodičia vo Francúzsku prísne dodržiavajú večierku, ktorá sa, samozrejme, časom posúva. Táto metóda pomáha v budovaní spánkovej hygieny nielen deťom, ale aj rodičom. Tí uložia dieťa do postele okolo siedmej večer a neutekajú k nemu hneď, keď zaplače. Nie je to preto, že sú necitliví, ignorantskí rodičia, ale preto, lebo vedia, že deti počas vývinu prechádzajú krátkymi obdobiami bdelosti. Je bežné, že dieťa sa v noci zobudí a potom opäť zaspí.

Francúzski rodičia dajú deťom v noci čas na upokojenie a zasiahnu až vtedy, keď plač dlhšie neprestáva. Deti sa tak už vo veľmi útlom veku naučia, že zaspať sa dá aj bez nosenia na rukách, dlhého a vyčerpávajúceho nočného dojčenia, hojdania, cumlíkov a iných uspávacích metód.

V kuchyni nerobia rozdiely

Variť jedno jedlo pre deti a iné pre rodičov? Ani náhodou! Francúzske deti nie sú vyberavé, a to aj preto, že odmalička jedia to isté, čo aj rodičia. Záruka úspechu? Dennodenne servírovať vami vybrané jedlo a očakávať od detí, že ho zjedia. Od detí vo Francúzsku sa jednoducho očakáva, že budú jesť dospelácke jedlá. Samozrejme, v útlom veku sú tieto jedlá rozmixované na kašičky, ale môžete sa spoľahnúť, že obsahujú suroviny identické s tými na tanieri rodičov. Tento výchovný štýl zároveň prispieva k výrazne nižšiemu počtu alergií, keďže deti sú už od prvých mesiacov vystavované veľkému množstvo alergénov, s ktorými si ich organizmus poradí.

Výchova po francúzsky

Zdroj foto: Freepik

Bolesť je súčasť života

A francúzske deti majú dovolené občas trpieť. Samozrejme, nehovoríme o zámerných bitkách či iných praktikách, ale rodičia vo Francúzsku vedia, že bolesť patrí k životu, či už tá fyzická alebo psychická. Snaha ochrániť deti pred týmito zážitkami len oddiali ich emocionálny vývoj a môže ho aj otupiť. Reč je o takých skúsenostiach, akými sú povinné injekcie, ale aj pády z bicykla, úmrtia v rodine či strata obľúbeného plyšového zvieratka. Ak dovolíte deťom prejsť si aj týmito zážitkami, naučíte ich, ako sa s nimi vysporiadať, čo im v budúcnosti pomôže pri empatii a riešení problémov.

O slušnosti sa nediskutuje

Súčasťou výchovy (nielen) vo Francúzsku sú aj lekcie slušného správania. Od detí sa očakáva, že pri stretnutí s niekým sa pozdravia, nadviažu očný kontakt a neskrývajú sa rodičom za chrbát. V mnohých iných krajinách považujú deti za deti a ich neslušné správanie ospravedlňujú tým, že “sú to predsa deti, majú svoj vlastný svet”. Súčasťou výchovy je však začleňovanie detí do sveta dospelých a Francúzi to veľmi dobre vedia. Tým, že dieťa pozdraví, poďakuje a poprosí na seba zároveň upozorňuje a dáva najavo, že je skutočná ľudská bytosť, na ktorú treba brať patričný ohľad.

Francúzske mamy sú štýlové a nezávislé

A v takomto duchu vychovávajú aj svoje deti. Francúzi sú známi svojou oddanosťou móde a svoju identitu si zachovávajú aj počas rodičovstva. Mamičky vo Francúzsku vedia, že je dôležité dbať aj o svoj zovňajšok, pretože to ovplyvňuje vnútorné prežívanie človeka. Skúste počas obyčajného dňa, ktorý trávite s dieťatkom doma, vymeniť legíny a vyťahané tričko za džínsy a pekný top. Pridajte k tomu jednu vrstvu riasenky a rúž, ktorý ste si nenaniesli už pol storočia a uvidíte, že celý deň zrazu dostane iný nádych.

Maškrty sú naozaj maškrtami

A jedia sa zásadne po hlavnom chode. Sú vaše deti zvyknuté na to, že počas dňa neustále niečo chrumkajú a vždy majú poruke nejakú maškrtu? Vo Francúzsku by asi veľmi nepochodili. Tamojšie deti sú totiž zvyknuté na to, že sladkosti sú považované za dezerty a jedia sa naozaj po hlavnom jedle. Francúzske deti bežne niekoľko hodín nejedia, vďaka čomu sú pred obedom alebo večerou naozaj hladné a bez odvrávania zjedia aj naloženú zeleninu divnej farby či dokonca slimáky. Už od útleho veku sú vedené k tomu, že jedlo sa vychutnáva a stolovanie je spoločenskou udalosťou.

Nie znamená nie. A bodka.

Koľkokrát ste deťom povedali nie a nakoniec kvôli plaču a prosbám zmenili svoj názor? Ak ste Francúz, odpoveď je zrejme nikdy. Francúzske rodičovstvo totiž verí v silu slova NIE. Už Jeana-Jacquesa Rousseau, francúzsky filozof, napísal:

„Dávajte dobrovoľne, odmietajte neochotne. Ale nech je vaše odmietnutie neodvolateľné. Nedovoľte, aby vás dojali žiadne prosby; nech je vaše raz vyslovené „nie“ stenou z mosadze, o ktorú si dieťa môže vyčerpať sily päť- až šesťkrát, ale nakoniec sa už nebude snažiť ju zvrhnúť. Tak ho vychováte trpezlivým, vyrovnaným, pokojným a rezignovaným, aj keď nedostane všetko, čo chce.“

Možno si poviete, že Rousseau vo svojej dobre nestretol naozaj veľmi tvrdohlavé a vytrvalé dieťa a ako vyčerpaný rodič budete mať stokrát chuť zmeniť svoje rozhodnutie. Ale verte nám, stojí za to vydržať niekoľko záchvatov hnevu.

Svet pre ne nie je nebezpečným miestom

Rodičovstvo je bezpochyby jedna z najdôležitejších úloh v živote človeka, ktorá so sebou prináša množstvo strachu a úzkosti. Ako rodič ste zodpovedný za život iného človeka, za jeho šťastie, zdravie a budúce smerovanie v živote. To môže v mnohých prípadoch viesť k veľmi úzkostnému výchovnému štýlu, pretože v rámci bezpečnosti nebudete chcieť stratiť nad deťmi kontrolu a nedovolíte im vyletieť z hniezda.

Francúzi sú si vedomí nástrah, ktoré na deti číhajú v šírom svete. Sú to milujúci rodičia, ktorí by pre deti urobili prvé posledné, a práve preto neprepadajú počas výchovy panike a dovolia deťom robiť samostatné rozhodnutia. Francúzski rodičia vedia, že nebudú schopní deti ochrániť pred každou zlou vecou, ale vždy tu budú pre ne a podajú im pomocnú ruku, keď o to samy požiadajú.