Starosti na druhú – ako si poradiť s výchovou dvojčiat

10 min
26. mar'17

Aj vy patríte k šťastným mamičkám, ktorým lekár oznámil, že v brušku sa im neukrýva len jedno, ale hneď dve prekvapenia? Prvý moment eufórie a dvojnásobnej radosti však často vystriedajú obavy, ako si s touto „dvojitou nádielkou“ poradiť. Starostlivosť o dvojčatá a ich výchova síce prinášajú úplný zvrat v plánoch celej rodiny, ale určite nie sú nezvládnuteľným problémom.

Dvojičky pri hre

Spočiatku je to trochu zložitejšie, ale neskôr určite zistíte, že mať dve deti naraz môže mať aj veľa výhod. Našli sme 10 predností, ktoré so sebou prináša výchova dvojičiek:

  • Nemusíte tehotenstvo absolvovať viackrát (samozrejme, v prípade, že sa chystáte mať iba dvoch potomkov).
  • Aj bezsenné noci pri bábätkách vás potrápia len jedenkrát v živote.
  • Nehrozí vám dilema v rozhodovaní sa medzi dvoma menami, ktoré sa vám veľmi páčia. Môžete použiť obidve. :-)
  • Obidvom detičkám môžete režim nastaviť naraz. Nemusíte riešiť, čo so starším, keď sa treba venovať tomu mladšiemu.
  • U dvojičiek je fascinujúce pozorovať súbežný vývin dvoch samostatných osobností a objavovať ich osobité črty – to pri iných deťoch nezažijete. 40 percent dvojičiek si dokonca vyvinie spoločný, okoliu nezrozumiteľný „jazyk“, čo sa odborne nazýva kryptofázia.
  • Mať dvojča neraz znamená získať do života najlepšieho priateľa na svete. Ich súrodenecká láska bude o to silnejšia, že ich spájalo spoločné puto už v mamičkinom brušku.
  • Dvojčatá nepoznajú nevýhody starších a mladších súrodencov.
  • Napriek tomu, že identické deti dnes nie sú také výnimočné, zakaždým upútajú pohľady okolia – pripravte sa na to, že budete stredobodom pozornosti.
  • Vaše deti sa budú deň čo deň deliť nielen o spoločné radosti, ale aj obavy. Komu by sa nepáčilo mať napríklad v prvý deň školy po boku svojho vlastného súrodenca?
  • Narodeninové oslavy, nákupy darčekov aj vianočných prekvapení absolvujete len jedenkrát do roka.

Viete, že...?

Pravdepodobnosť, že porodíte dvojičky, sa v súčasnosti rovná 3 percentám, kedysi to však bolo oveľa menej. Ako uvádza Združenie Slovenský pacient, jedným z vysvetlení stúpajúceho počtu dvojčiat je čoraz vyšší vek rodičiek. V tomto štádiu prebiehajú v tele ženy rôzne hormonálne zmeny, v dôsledku čoho sa zvykne uvoľniť viac vajíčok. Svoj podiel však majú aj lieky na podporu plodnosti, ktoré sa podávajú pri umelom oplodnení.

Samozrejme, za bežných okolností je vaša šanca splodiť dvojičky vyššia aj vtedy, ak už v rodine podobných potomkov máte, alebo ste už absolvovali viac tehotenstiev, prípadne ste už raz dvojčatá porodili.

Tehotná mamička s oteckom

Ako zistím, či čakám dvojčatá?

Odpovede sa dočkáte už po prvom ultrazvuku, ktorý tehotná žena podstupuje v prvom trimestri. Nezľaknite sa však, ak vás pri odhalení dvoch plodov vo vašom brušku automaticky označia za rizikovú rodičku. Je to bežný a obozretný lekársky postup.

Čím viac detí totiž čakáte, tým skôr máte šancu, že porodíte predčasne. Dvojičky majú tiež, celkom logicky, menšiu váhu ako bežné deti, ktoré sa v brušku s nikým nemusia deliť o priestor. Ich priemerná hmotnosť pri narodení je len 2,5 kg. To všetko znamená väčšie riziko zdravotných problémov u novorodencov.

Dvojičky často trpia napríklad anémiou (chudokrvnosťou) z nedostatku železa. U identických dvojčiat, ktoré majú rovnakú krvnú skupinu, môže komplikáciu spôsobiť prúdenie krvi z jedného plodu placentou do druhého. Kým jednému hrozí nedostatočná výživa, druhému môže nadbytok krvi spôsobiť zlyhanie srdca. Dá sa to však ľahko vyriešiť laserovou operáciou. U žien, ktoré očakávajú dvojičky, je aj vyššie riziko preeklampsie, ale aj tehotenskej cukrovky v dôsledku možnej zníženej tvorby inzulínu.

Nie sú dvojičky ako dvojičky

Vyšetrenie ultrazvukom vám tiež ukáže, aký typ dvojčiat máte v brušku. Môžu byť totiž dvojvaječné alebo jednovaječné. Kým tie prvé pochádzajú z dvoch rôznych spermií, ktoré v tom istom čase oplodnia dve vajíčka, jednovaječné, prezývané aj identické, sa vyvinú zo spermie, ktorá oplodní jedno vajíčko a to sa následne rozdelí na dve ďalšie.

Identické dvojčatá zvyknú mať medzi sebou silnejšie puto aj vďaka tomu, že nesú rovnakú DNA.

Hlavným identifikačným znakom typu dvojčiat je často počet placent. Zatiaľ čo dvojvaječné dvojčatá sa vyvíjajú s dvoma samostatnými placentami, jednovaječné majú zväčša len jednu, v 25 až 30 percentách prípadov to však neplatí. Druhým poznávacím znamením je pohlavie, ktoré ultrazvuk zvyčajne odhalí v 18. až 20. týždni. Ak čakáte naraz chlapca aj dievčatko, pôjde o dvojvaječné dvojičky.

Odhliadnuc od faktu, či ide o dvojvaječné alebo identické dvojčatá, počet placent hrá kľúčovú úlohu pri zdravom vývine oboch bábätiek. Jedna placenta totiž môže značiť riziko, že dvojičkám sa nedostane rovnaký prídel živín. Aj preto musí lekár vývoj a hmotnosť oboch plodov starostlivo kontrolovať.

Mamička číta rozprávku dvojičkám

Prvé domáce starosti

Čo sa stane, keď po pôrode prídete domov? Mamička, ktorá má za sebou výchovu jedného dieťatka, si určite vie predstaviť, aké náročné musí byť starať sa naraz o dve bábätká. Všetko však s prehľadom zvládnete, ak sa vopred dobre pripravíte.

V prvom rade si treba uvedomiť, že všetko, a teda celú dojčenskú výbavu budete potrebovať dvojmo.  Asi najväčším úskalím býva výber vhodných prenosných vajíčok či autosedačiek, ale najmä dobrého kočíka. Ak zvolíte široký model s vaničkami vedľa seba, dvojičky v ňom budú mať menej miesta, zároveň však budete môcť s kočíkom ľahšie manipulovať a mať o deťoch lepší prehľad. Model s vaničkami za sebou môže byť na prvý pohľad praktickejší, lebo ľahšie prejde cez dvere, je však dlhší a ťažšie sa s ním vchádza do výťahu či narába pri prekonávaní obrubníkov.

Kde sa dá ušetriť

Kým sú dvojčatá malinké, môžu spinkať v jednej postieľke, neskôr však určite budú potrebné samostatné lôžka. Vyhraďte im väčšiu izbu v byte alebo v dome, aby ste im vytvorili dostatočný  priestor na oddych i na hranie. Ak máte dve detičky v odlišnom veku, môžete izbu prispôsobovať, prípadne ponechať miestnosť len staršiemu súrodencovi, zatiaľ čo mladší bude mať postieľku v rodičovskej spálni. U dvojičiek je to iné, obidve potrebujú mať k dispozícii rovnaký priestor.

Ťažšie to bude aj s hračkami, ktoré budete určite potrebovať dvojmo. Predídete tak mnohým hádkam a plačom. Overte si, či pri väčšom odbere tovaru či nákupe produktov dvojmo nedostanete zľavu, prípadne, či vám predajca neponúka zvýhodnenú cenu na nákup setu hračiek.

Mnohé mamičky, ktoré majú výchovu dvojičiek za sebou, radia, aby ste príliš nelipli na nákupe nových vecí, najmä, čo sa týka šatstva, kočíkov či vaničiek. Poobzerajte sa po možnostiach získať tieto veci zadarmo od známych alebo v spoľahlivých bazároch ešte počas tehotenstva, aby ste potom mohli riešiť veci za chodu. S dvojičkami nebude veľa času surfovať po internete. Naopak, ušetrené financie investujte radšej do nákupu kvalitnej detskej kozmetiky, plienočiek, fliaš či stravy, keď už nebudete dojčiť.

Mamička s novorodencami

Ako nakŕmiť dva hladné krky?

Dojčenie dvojičiek je samostatnou kapitolou. Lekári ho matkám, ktoré porodili dve detičky naraz, veľmi odporúčajú, pretože materské mlieko najlepšie pomáha drobcom s nízkou telesnou hmotnosťou rýchlo nadobudnúť normálnu váhu.

Otázkou zostáva, ako to urobiť? Spočiatku majú totiž mamičky tendenciu dojčiť každé dieťatko samostatne, čo je, samozrejme, jednoduchšie. Lenže neskôr, keď si bude každé bábätko pýtať mliečko v iný čas, to môže byť čoraz zložitejšie práve pre ženu. Ak bude každé z nich papať každé 2 až 3 hodiny, mamička sa prakticky nevyspí.

Je veľmi dôležité, aby sa mamička dvojčiat nielen kvalitne stravovala, ale zároveň si aj dopriala oddych, kedykoľvek to bude možné. S duševným a fyzickým rozpoložením ženy totiž úzko súvisí aj tvorba materského mlieka. Nebojte sa do starostlivosti o bábätká zapojiť aj partnera či rodinu, aspoň v prvých mesiacoch po pôrode, ktoré budú najzložitejšie.

Dojčiť môžete úspešne aj obidve deti naraz, a to bez pomoci iných. Mnohí odborníci veria, že dojčenie obidvoch detí naraz dokonca lepšie stimuluje tvorbu mlieka. Ak cítite neistotu, obráťte sa na laktačnú poradkyňu, ktorá vám pomôže so správnou technikou. V podstate existujú štyri polohy, ktoré sú pre bábätká vhodné. Pekne ich znázorňuje obrázok  nižšie.

Techniky dojčenia dvojčiatBuď zvolíte polohu vpredu do kríža (1), futbalové držanie s novorodencami od seba (2) alebo paralelne, tzv. do kolísky (3), prípadne môžete vyskúšať aj dojčiť obidvoch drobcov vzpriamene (4). Prvé pokusy budú možno rozpačité, ale nevzdajte to – postupne sama zistíte, aký spôsob dojčenia bábätkám aj vám najviac vyhovuje.

Tipy a rady na záver

Je kľúčové, aby ste sa hneď od príchodu z pôrodnice snažili nastaviť bábätkám jednotný režim, najmä čo sa týka dojčenia a kŕmenia. Mnohým rodičom dvojčiat sa napríklad osvedčilo zobudiť aj druhé dieťatko, ak sa prebudilo prvé a pýtalo si papať. Spočiatku sa vám to môže zdať trochu drastické, neskôr však zistíte, že pevne stanovený režim pomáha nielen vám, ale aj samotným novorodencom, aby sa dobre vyspali.

Rodičia sa zväčša obávajú aj toho, že nárek jedného dieťatka prebudí aj to druhé. Preto často prehnane reagujú aj na to najmenšie zamrnčanie a ihneď vstávajú k bábätku, aby ho utíšili, prípadne ho rovno berú na ruky. Je to však chyba. Niektorí pediatri odporúčajú premiestniť novorodencov radšej do ich vlastnej izbičky a zaobstarať si monitor dychu (nočného strážcu). Zamrnčanie môže byť chvíľkové, a teda sa nemusíte oberať o spánok. Takto si obaja súrodenci zvyknú na zvuky toho druhého bez toho, aby sa hneď budili.

Zmierte sa s tým, že nebudete stíhať robiť veci na 100 percent. Nepreháňajte to ani s upratovaním, namiesto vysávania či utierania prachu si radšej zdriemnite, aby ste nadobudli novú energiu. Budete ju potrebovať. Ak je to možné, starostlivosť o domácnosť delegujte na niekoho iného, alebo aspoň poproste o výpomoc.

Ak sú dvojčatá hyperaktívne, najmä okolo jedného roku, urobte všetko preto, aby si pri hre a pohybe po dome nemohli ublížiť. Verte alebo nie, dvaja nezbedníci sú ideálnymi komplicmi a dokážu si pomôcť napríklad pri lezení na skrinky či pri iných „kaskadérskych“ kúskoch. Bezpečnostné ohrádky, najmä pred vstupom do kuchyne, sú v tomto prípade na nezaplatenie. Rovnako opatrite krytmi elektrické zásuvky či ostré hrany, šnúrky na sťahovanie žalúzií zabezpečte tak, aby sa k nim deti nedostali.

Dvojčatá nikdy neporovnávajte. Ako rodičia identických detí sa totiž určite stretnete s tým, že niektoré návyky pôjdu jednému lepšie a druhému horšie, napríklad privykanie na nočník. Snažte sa, naopak, dávať jedného druhému za príklad – šikovnejšie dvojča môže byť „ťahúňom“ zaostávajúceho súrodenca, ktorý zasa bude vynikať v iných činnostiach, napríklad v učení. Pozitívna motivácia je v tomto prípade najlepším prostriedkom, ako deti naučiť novým veciam.

Za všetko hovorí toto video, ktoré ukazuje, aké čarovné a zábavné je mať v rodine dvojčatá.