Vyberáte detskú trojkolku? Poradíme vám!

  Kategórie: Tipy na hračky,
4 min
08. feb'17

S príchodom jari trávime stále viac času vonku. Pohyb na čerstvom vzduchu je pre deti veľmi zdravý. Trojkolky motivujú k zdravému pohybu a prinášajú so sebou kopec aktívnej zábavy. Chcete pre svoje dieťatko tú najlepšiu trojkolku? Poradíme vám, ako sa správne rozhodnúť a na čo dávať pri výbere pozor.

Na rozdiel od bicykla má trojkolka tri kolesá, takže malým deťom poskytuje oveľa väčšiu stabilitu a istotu pri jazde. Pri jej výbere by ste však okrem farby a celkového vzhľadu nemali zabúdať na niekoľko dôležitých vecí - vek dieťaťa, funkčnosť, kvalitu, doplnky, bezpečnosť, dizajn, jednoduchosť ovládania a v neposlednom rade aj cenu. V našej ponuke nájdete detské trojkolky od 6-36 mesiacov, ktoré sú vhodné pre náročnejšieho zákazníka, ktorý chce trojkolku využívať aj ako jednoduchý športový kočík.

Ako vybrať detskú trojkolku

Dieťatko pod kontrolou

Niektoré trojkolky sú konštruované ako praktický športový kočík, čo rodičovi umožňuje aspoň v prvých mesiacoch používania mať väčšiu kontrolu nad jazdou. Takéto trojkolky majú zabudovanú výškovo nastaviteľnú teleskopickú rúčku, pomocou ktorej môžu rodičia pohodlne ovládať celé vozidlo a kontrolovať smer jazdy.

Keď začne dieťatko samostatne používať pedále, rúčku môžete jednoducho odmontovať. Keď je dieťatko zo šliapania do pedálov unavené, trojkolka sa dá zaistiť spätným chodom a riadenie preberá rodič. Vďaka nim si môže dieťatko pohodlne vyložiť nožičky na stúpačky, ktoré sa po čase tiež dajú odmontovať.

Trojkolky smarTrike pre deti

Vozidlo na dlhší čas

Pred kúpou trojkolky sa zamyslite nad tým, ako dlho by ju malo vaše dieťatko využívať. Niektoré modely totiž rastú spolu s vaším drobcom a sú navrhnuté tak, aby vyhovovali najmenším od 10 do 36 mesiacov. Dieťatko môže jazdiť na trojkolke už od 10 mesiacov, teda ešte pred tým, ako začne chodiť. Takto prispôsobené trojkolky majú rodičovskú rúčku a priestor, kam si môžu detičky položiť unavené nožičky. Riadidlá a sedadlo sa dajú nastaviť podľa výšky dieťatka a niektoré časti trojkolky sa postupom času dajú bez problémov odmontovať.

Bezpečnosť hrá dôležitú rolu najmä u najmenších začínajúcich „cyklistov“. Všímajte si, či majú trojkolky (ideálne trojbodové) bezpečnostné pásy a bezpečnostnú ohrádku. Podstatné je tiež, z akého materiálu je vyrobená konštrukcia vozidla. Tie najlepšie ju majú celokovovú.

Pohodlie nadovšetko

Pri výbere trojkolky si všímajte použitý materiál, pevnosť konštrukcie, pohodlie sedadla, bezpečnostné prvky. Ak sa vám niečo nezdá a myslíte si, že sú niektoré časti nedostatočné upevnené a môžu vypadnúť, radšej takúto trojkolku nekupujte.

Aby sa vášmu drobcovi jazdilo naozaj pohodlne, dbajte na výber trojkolky s ergonomickými prvkami. Najmä sedadlo by malo byť pohodlne tvarované, aby vášmu dieťatku poskytlo potrebný komfort a zdravé sedenie. Pri najmenších ratolestiach oceníte aj polohovateľné sedadlo s vyvýšenou opierkou, na ktorej si môžu dopriať dokonca krátky spánok.

Vyberajte tiež trojkolky s kvalitnými gumenými kolieskami a protišmykovou ochranou. Poprední európski výrobcovia ako napríklad značka smartTrike, zašli dokonca ešte ďalej a kolieska vybavili dvojitým vstrekovaním a tlmičom, ktoré zaručujú tichú a pohodlnú jazdu aj po povrchu s menšími nerovnosťami. Praktickým doplnkom je aj blatník na prednom koliesku trojkolky, ktorý chránii dieťatko pred odfrkujúcim blatom.

Vyberáme detskú trojkolku

Praktické doplnky

Trojkolky môžu byť vybavené doplnkami, ktoré vám možno spočiatku nechýbajú, no neskôr by ste ich ocenili. Je skutočne na vás, aké doplnky od trojkolky vyžadujete. Mnohé majú odnímateľnú rodičovskú vodiacu rúčku, slnečnú clonu, košík na hračky, úložný priestor pre rodičov, plášť a mnoho ďalšieho. Veľa trojkoliek prichádza v modeli 3v1 alebo 5v1.

Počas teplejších dní je priam nevyhnutnosťou slnečník alebo slnečná clona s UV filtrom. Vďaka otočnému kĺbu sú polohovateľné do každej stran a môžete ich tak nastaviť podľa uhla slnečného žiarenia a v prípade potreby úplne odmontovať. Ak prenášate viac vecí, na trojkolke sa vám určite zíde je zadná vyklápacia korba. Slúži ako priestor na odkladanie hračiek alebo iných pokladov a možno ju uzatvoriť vrchným krytom.

Detské trojkolky smarTrike

Teraz už viete, na čo všetko si dávať pozor a čo je pri výbere trojkolky dôležité. Ak už máte jasno v tom, čo bude najviac vyhovovať vám a vášmu dieťatku, pustite sa do nakupovania. U nás nájdete trojkolky v rôznych farebných variáciách, s rozprávkovými či zvieracími motívmi, krásnymi obrázkami alebo v klasických prírodných farbách. Navštívte našu kategóriu Trojkolky a vyberte pre svoje deti tie najkvalitnejšie trojkolky.

Detské trojkolky