Vyberáme detský domček krok za krokom

  Kategórie: Tipy na hračky,
6 min
05. aug'22

Postaviť skutočný, murovaný dom pre celú rodinu je náročná záležitosť po viacerých stránkach. Výber domčeka pre deti je síce o niečo jednoduchší, ale pri kúpe treba takisto prihliadať na niekoľko aspektov. Podľa akých kritérií vybrať detský domček? To vám poradíme v nasledujúcich riadkoch.

Stavali ste niekedy dom? Potom viete, že už pri plánovaní a tvorbe projektu treba prihliadať na celý rad faktorov. Aký veľký je pozemok? Koľko ľudí bude v dome bývať? A čo rozpočet? Podobným a mnohým ďalším otázkam sa nevyhnete ani pri kúpe detského domčeka. Náš veľký sprievodca vás však hravo prevedie výberom domčeka pre deti krok za krokom.

Vek a výška dieťaťa

Jedným z prvých faktorov, na ktoré sa treba pri výbere detského domčeka zamerať, je vek dieťaťa. V našej ponuke nájdete domčeky pre deti od 2 a 3 rokov, ktoré však, samozrejme, potešia aj staršie deti. Horná veková hranica nie je limitovaná vekom detí, ale skôr ich výškou a v prípade poschodových domčekov a nábytku v domčekoch aj hmotnosťou. Pri výbere preto skontrolujte výšku domčeka. U nás nájdete domčeky s celkovou výškou 106 až 184 cm, takže si naozaj máte z čoho vyberať.

Množstvo detí

Pri výbere domčeka treba prihliadať aj na počet detí, ktoré sa v ňom budú hrať. Ak viete, že v domčeku sa bude hrať iba jedno dieťa, postačí mu aj menší, menej priestranný domček. V prípade väčšieho počtu detí sa treba poobzerať po priestranných domčekoch, ktoré ponúkajú bohatý priestor na hranie a viac možností na hru, a to ako v interiéri domčeka, tak aj v jeho exteriéri.

Detský domček výber podľa počtu

Priestrannosť v interiéri

S veľkosťou domčeka súvisí aj priestrannosť v interiéri. Niektoré domčeky, najmä tie tematické, sú síce vo vnútri priestranné, ale interiér je zariadený nábytkom alebo doplnkami. Iné typy domčekov majú vo vnútri otvorený koncept, takže nedisponujú doplnkami a deti tak nie sú obmedzené rozmiestnením nábytku. V takých domčekoch si môžu na zem rozprestrieť deku, rozložiť spoločenské hry na celej ploche domčeka alebo ho zariadiť inak podľa svojej fantázie.

Dispozícia domčeka

Rozmery domčeka, jeho celková veľkosť a dispozícia pri výbere takisto zavážia. Bude domček vášho dieťatka stáť vo voľnom priestore, pri stene alebo v rohu? S jeho umiestnením súvisí počet a veľkosť okien a dverí, ale určite aj jednotlivé komponenty domčekov. Domčeky s piknikovými stolmi a vonkajšími kuchynkami si žiadajú viac priestoru, pretože inak by boli deti ochudobnené o množstvo zábavy.

Materiál

Jedna z najdôležitejších otázok, ktorú si musíte položiť aj pri stavbe skutočného domu znie: "Aký materiál použijeme?" Nuž, tejto dileme sa nevyhnete ani pri kúpe domčeka pre vašich drobcov. Na výber máte z dvoch materiálov, a to plast a drevo. Plastové domčeky sú oproti dreveným nenáročné na údržbu a sú ľahšie, takže ich hravo prenesiete na iné miesto. Domčeky z dreva si vyžadujú viac starostlivosti, ale nádherný vzhľad prírodného materiálu za to určite stojí. Od voľby materiálu sa odvíja aj cena, ktorá je pri plastových domčekoch často výrazne nižšia.

Detský drevený domček

Exteriér vs. interiér

Výber domčeka sprevádza nielen materiál, ale aj povrchová úprava, ktorá zabráni opotrebovaniu materiálu na priamom slnku, daždi alebo vetre. Všetky domčeky Smoby v našej ponuke sú ošetrené anti UV filtrom, vďaka ktorému farby nevyblednú ani po rokoch používania. Naše domčeky preto môžete bez obáv rozložiť v interiéri aj v exteriéri a nemusíte sa obávať o zhoršenie kvality. Premyslite si aj to, či chcete domček počas zimných mesiacov presťahovať do interiéru - v tom prípade budete musieť prihliadnuť na jeho veľkosť.

Možnosť dokúpiť doplnky

Detský domček nemusí predstavovať iba štyri steny, okná, dvere a strechu. U nás máte možnosť nakonfigurovať si domček podľa svojich predstáv a požiadavok detí. Mnohé domčeky môžete prispôsobiť na mieru, doladiť do tých najmenších detailov a zariadiť všetkým, po čom vaše deti túžia. Vďaka konfigurátoru môžete zvoliť pri kúpe domčeka rôzne doplnky od dverí navyše, cez odkvapovú rúru a komín až po predzáhradku s kvetináčmi, vďaka čomu bude detský domček vyzerať ako jeho realistická verzia. Domček podľa vlastných predstáv si môžete vyskladať tu.

A čo podlaha a osvetlenie?

Domy aj domčeky musia mať pevnú podlahu, ktorá zaručí stabilitu a postará sa o hru v suchu. Podlaha však nie je súčasťou všetkých domčekov, no pri konkrétnych domčekoch si ju môžete nakonfigurovať alebo zakúpiť samostatne. Podlahu oceníte najmä pri domčekoch, ktoré budú stáť v exteriéri. Pomôže s nerovným terénom, izoluje od mokrej a studenej zeme a postará sa o suchú a bezpečnú hru vašich detí. Bezpečnosť zaručí aj vonkajšie osvetlenie, ktoré po západe slnka osvetlí priestor pred vstupnými dverami.

Tematické domčeky

Hra v detskom domčeku je sama o sebe podnetná a rozvíja detskú fantáziu i kreativitu. Ešte viac radosti z hry budú mať deti vďaka tematickým domčekom, ktoré malých majiteľov premenia aj na záhradníkov, kuchárov, cukrárov či dokonca Indiánov. V domčeku pre záhradníka sa deti naučia sadiť bylinky, pestovať zeleninu a ovocie a získajú základné zručnosti záhradných prác. Domček so záhradnou reštauráciou im zase priblíži prácu kuchárov a čašníkov, umožní im usporiadať rodinné oslavy a postarať sa o zákazníkov. Domček s obchodom a cukrárňou poteší všetkých milovníkov sladkostí, ktorí sa chcú o svoje chutné maškrty potešiť s rovesníkmi.

Detský domček cukráreň

Rozprávkové motívy

Majú vaše deti obľúbené rozprávkové postavičky? Aj tie im môžu počas hry v domčeku robiť spoločnosť. Dovoľte deťom mať slovo pri výbere domčeka a nechajte ich, nech vyberú nielen farby, ale aj rozprávkový motív. Obľúbená rozprávková postavička znamená v živote dieťaťa veľmi veľa, často je to ich najlepší kamarát, s ktorým sa dokážu stotožniť. Zvážte preto pri kúpe detského domčeka rozprávkové motívy, ktoré nájdete na samotných domčekoch, ale aj doplnkoch a hračkách na záhradu, ktoré k domčekom neodmysliteľne patria.

Tak teraz nám určite dáte za pravdu, že výber detského domčeka je o niečo náročnejšia, avšak nie nemožná úloha. Ak sa neviete rozhodnúť sami, skúste na pomoc prizvať budúcich obyvateľov, tí vám hneď povedia, ktorý domček sa im páči najviac. Všetky domčeky nájdete pohodlne na jednom mieste po kliknutí na tento odkaz.