Zlaté pravidlá pri výbere školskej tašky

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
19. aug'22

S blížiacim sa prvým zvonením v novom školskom roku sa blíži aj čas nákupov nových školských pomôcok. Medzi tú najdôležitejšiu patrí kvalitná školská taška, ktorá bude vaše dieťa sprevádzať do školy deň čo deň. Ako vybrať tašku, ktorá splní všetky požiadavky rodičov, ale aj detí? Poďme na to krok za krokom.

Z pohodlnej škôlky, kde je na dennom programe najmä hranie, zrazu prichádzajú povinnosti a s nimi spojené každodenné nosenie školskej tašky. Ale ako vybrať spomedzi toho zdanlivo nekonečného mora tú správnu školskú tašku? Aké sú medzi nimi rozdiely a ktorá bude vhodná práve pre vášho žiaka alebo žiačku?

Jedno zlaté pravidlo

Pri výbere školskej tašky či aktovky platí jedno zlaté pravidlo, ktoré zrejme budete chcieť ignorovať, ale nemali by ste. Znie takto: “Vždy kupujte školskú tašku, ktorá vášmu dieťaťu sedí teraz, nie tú, ktorá mu bude dobrá o rok či dva a do ktorej dorastie.”

Taška, ktorá sedí perfektne, slúži ako prevencia proti bolestiam chrbtice a zaručuje deťom maximálne pohodlie. Chrbtový panel musí priliehať tesne k chrbtu vášho dieťaťa. Ak chcete skontrolovať, či je taška nastavená správne, zaveste ju svojmu školákovi na chrbát a uchopte ramenné popruhy na úrovni podpazušia. Utiahnite ich tak, aby chrbtový panel priliehal k chrbtu vašej dcéry alebo syna.

Tri kategórie tašiek Jeune Premier

Školská taška je tou najdôležitejšou pomôckou každého žiaka a žiačky. Je to spolucestovateľ, ktorý ukrýva vedomosti v knihách, ale aj desiatu, dáždnik a dôležité poklady. Dokonalá školská taška spĺňa nielen požiadavky rodičov, ale odráža osobnosť malého majiteľa.

Dizajnéri v Jeune Premier majú pre deti pripravených množstvo hravých dizajnov, z ktorých môžu deti vyberať podľa vlastného štýlu. Rodičia sa zase zamerajú na 3 vekové kategórie, ktoré zodpovedajú veku dieťaťa veľkosťou, objemom a rozložením jednotlivých priehradok.

Pre deti od 2 a pol do 5 rokov

Škôlkari a predškoláci nechodia do škôlky naprázdno. Vždy si so sebou zbalia aspoň jednu obľúbenú hračku, možno nejakú omaľovánku alebo knižku, ktorú chcú ukázať rovesníkom. Pre menšie deti sú vhodné aktovky It Bag Mini a batohy Ralphie. Aktovka It Bag Mini s objemom 5 litrov má vďaka magnetickému zámku jednoduché otváranie, ktoré bez pomoci zvládnu aj malé deti. Nechýba pevný chrbtový panel vyrobený z pružného a mäkkého materiálu, ktorý tlmí nárazy a taška vďaka nemu ani pri behu nelieta zo strany na stranu. Do aktovky It Bag Mini si deti bez problémov uložia zošit vo veľkosti A4, plyšovú hračku, peračník aj desiatový box.

Batohy Ralphie perfektne sadnú každému škôlkarovi. Vďaka menšiemu objemu (2 litre) taška zbytočne nezaťažuje chrbticu a výhodou je aj jedna veľká XXL priehradka, takže všetky hračky budú vždy pokope. Podobne ako do aktovky It Bag Mini, aj do batoha Ralphie sa zmestí zošit, hračka, peračník a box na desiatu. Batoh má tiež spevnené dno, takže stále drží svoj tvar a stojí vzpriamene.

Batoh Ralphie Jeune Premier

Batoh Ralphie

Pre deti od 6 do 8 rokov

Žiaci prvých ročníkov už budú na chrbte nosiť väčšiu váhu, čomu by mali zodpovedať aj školské aktovky a tašky. Tvorcovia Jeune Premier odporúčajú žiakom prvých ročníkov aktovky It Bag Midi, veľký batoh Ergonomic a batohy Bobbie a Jackie.

Aktovky It Bag Midi sú nestarnúcou klasikou a na ceste do školy budú sprevádzať už prvákov. Vnútro aktoviek je chránené 2 magnetickými zámkami a po ich otvorení sa deťom odhalia 2 veľké vnútorné priehradky, do ktorých môžu uložiť dosky so zošitmi, učebnice, peračník aj desiatu. Výhodou je najmä obdĺžnikový tvar aktovky, ktorý ochráni učebnice a zošity pred “somárskymi ušami”.

Aktovky It Bag Midi Jeune Premier

Aktovky It Bag Midi

Alternatívou k školskej aktovke It Bag Midi sú batohy Bobbie a Jackie so štedrým objemom a dostatkom priestoru. Kým batoh Bobbie má jednu priestrannú priehradu so šikmým zipsom, batoh Jackie prichádza až s dvoma a prekvapí ešte niečím iným - predné vrecko je vlastne ľadvinka, ktorá je odnímateľná a deti ju môžu nosiť aj samostatne.

Vynikajúcou voľbou pre žiakov prvých ročníkov je ergonomický batoh Ergonomic, ktorý deťom nebráni v pohybe ani vtedy, keď je plne naložený. Ocenia ho najmä školáci, ktorí so sebou deň čo deň nosia množstvo učebníc, zošitov a iných školských pomôcok. Obrovskou výhodou batoha Ergonomic je fakt, že nosný systém presunie až 50% hmotnosti vaku z ramien na boky. Samozrejmosťou je nastaviteľný chrbtový panel, vzdušná výstuž, bedrové a hrudné popruhy, držiak na fľašu, praktický zámok, predné vrecko na drobnosti a reflexné prvky pre bezpečnosť na každom kroku.

Školská taška Ergonomic Jeune Premier

Školská taška Ergonomic

Pre deti od 9 do 12 rokov

Pre ostrieľaných školákov si v Jeune Premier pripravili 3 typy tašiek - aktovky It Mag Maxi a batohy James a Jackie. Žiaci vyšších ročníkov potrebujú v taške viac priestoru, ktorý im poskytne aktovka It Bag Maxi s objemom 7 litrov a 2 naozaj veľkými priehradkami. Ak majú vaši školáci pocit, že z aktoviek už vyrástli, predstavte im batohy James a Jackie.

Druhý menovaný sme už predstavili, no a druhý model s menom James si deti získa atraktívnym dizajnom a dvoma priehradkami s harmonikovým systémom rozdelenia. Takéto vnútro ocenia deti s viacerými predmetmi a mimoškolskými aktivitami, ale aj tie, ktoré si už v útlom veku potrpia na poriadok a chcú mať oddelené učebnice od desiaty.

Batoh James Jeune Premier

Batoh James

Bez pomocníkov ani na krok

Áno, kvalitná školská taška je alfou a omegou každého školského roka, ale nie je jedinou školskou pomôckou, ktorú vaše deti potrebujú. Nevyhnutnosťou je aj peračník, vak na prezuvky a telocvičný úbor a v neposlednom rade aj desiatové boxy. Pri kúpe školských pomôcok nezabúdajte ani na fľaše na vodu, pretože pitný režim treba dodržiavať počas celého roka, nielen v lete. V Jeune Premier mysleli aj na všetky “doplnkové” školské pomôcky, ktoré perfektne ladia so školskými aktovkami a taškami.

Do školy sa predsa chodí s radosťou a nadšením aj vtedy, keď deťom robia spoločnosť krásne školské pomôcky. Vyberanie učebníc a zošitov už nebude utrpením a dizajnové belgické pomôcky sa postarajú o to, že počas desiatovej prestávky zmizne z boxu desiata rýchlosťou blesku a pitný režim už viac nebude problémom.