Chystáme výbavičku pre bábätko. Čo nakúpiť a koľko to stojí?

  Kategórie: Tehotenstvo, Bábätko a batoľa,
5 min
03. apr'17

Netrpezlivo čakáte príchod vytúženého bábätka na svet, tešíte sa na materstvo a pomaly začínate chystať výbavičku. Čo všetko by mala obsahovať a koľko to vlastne stojí? Zistili sme za vás.

Detská postieľka a výbava k nej

Nová postieľka pre bábätko stojí od 40 € vyššie. Ak vám stačí jednoduchá klasika, nemusíte ísť hlboko do vrecka, naopak, značkové postieľky sa pohybujú aj v stovkách eur. Najjednoduchší molitanový matrac stojí okolo 10 – 15 €. Lepšie matrace z materiálov, ako sú kokos či pohánka, sa pohybujú v cenách od 35 € vyššie.

Praktická je aj nepremokavá plachta, ktorá chráni matrac pred znečistením. Pripevníte ju o matrac gumičkami. Ochrana matraca vás vyjde na 10 20 €. Obyčajné plachty do postieľky vám na začiatku stačia dve alebo tri. Keď sa jedna znečistí, vymeníte ju za druhú. Mnohé mamičky bábätkám zaobstarajú aj hniezda, ktoré ich chránia pred poranením.

Súprava do postieľky toTs-smarTrike

súprava do postieľky hrošík

Súpravy do postieľky

Kočík, autosedačka a nosiče

Aj napriek novým „šatkovým“ trendom kočík nevychádza z módy. Lacnejšie nové kočíky sa pohybujú približne od 200 € vyššie. No a značkové sú už cez 1000 €. Mnoho mamičiek preto uprednostňuje kočíky z tzv. druhej ruky, teda používané kočíky po iných bábätkách. V ponuke nájdete multifunkčné kočíky, ktoré obsahujú aj sedačku do auta (tzv. vajíčko) alebo obyčajné kočíky pre najmenšie bábätká.

Kým multifunkčný kočík môžete používať niekoľko rokov, ten obyčajný vám vydrží približne pol roka v závislosti od rastu bábätka. Na druhej strane sú multifunkčné kočíky väčšinou trochu ťažšie a treba ich skladať. Mamička Lenka to vyriešila takto: Prvý kočík sme kúpili lacnejší od druhej mamičky. Teraz, keď má Gabi 8 mesiacov, kupujeme športový kočík a investujeme doň viac. Vydrží jej až do troch rokov.

Alternatívou k športovým kočíkom sú trojkolky smarTrike, ktoré rastú s deťmi už od 6 mesiacov do 3 rokov. Kým na začiatku plnia funkciu kočíka, postupne sa zmenia na trojkolku.

Ak autosedačku nedostanete spolu s kočíkom, pridajte do svojho rozpočtu približne 50 € a viac. Deti narodené v zime potrebujú okrem iného aj fusak, ten stojí približne 30 €.

Šatky a nosiče pre bábätká síce nie sú povinnou výbavou pri príchode bábätka, no mamičke uľahčia život. Vďaka šatkám budete mať voľnejšie ruky a váš drobček bude spokojný. Za šatku zaplatíte približne 100 – 150 €.

Bábätko v postieľke

Plienky a prebaľovacie potreby

Jednorazové plienky sa oplatia kupovať vo veľkých baleniach. Za 100 kusov zaplatíte približne 20 €. Ak myslíte ekologicky a preferujete látkové plienky, pripravte sa na väčšiu investíciu na začiatok, a teda 150 – 300 €. Plienky vám však vydržia až do 3 rokov a následne ich môžete využiť aj pri ďalšom dieťati. V našom internetovom obchode nájdete štvorcové látkové plienky zo 100% prírodnej bavlny, ktoré môžete použiť na prebaľovanie, k jednorazovým plienkam pri balení na široko alebo na zakrytie. Ak sa aj rozhodnete pre jednorazové plienky, zíde sa vám aj niekoľko látkových.

Veľkým pomocníkom pri prebaľovaní je aj prebaľovacia doska s nepremokavým povrchom. U nás nájdete krásne prebaľovacie sety toTs smarTrike, ktoré obsahujú podložku, vankúšik a dve obliečky v krásnom vyhotovení.

Kúpanie bábätka a detská kozmetika

Obyčajnú vaničku kúpite za približne 10 €, čoraz populárnejšie vedierka stoja približne 20 €. Nezabúdajte ani na jemné detské osušky, tie nájdete aj u nás. Čo sa kozmetiky týka, na začiatku jej nepotrebujete veľa. Postačí vám čistá voda, prípadne prírodné olejčeky. Mamička Lenka nám prezradila, že nepoužíva ani vlhčené obrúsky. „Zistila som, že ich nepotrebujeme. Namiesto toho zmiešam trošku prírodného olejčeka s vodou, nastriekam na bavlnený obrúsok a malú očistím. Je to zdravšie a aj lacnejšie.“

Na zadoček proti zapareninám pomôžu mastičky alebo aj obyčajný kokosový olej. Vo výbave mamičiek by nemali chýbať nožničky na strihanie nechtíkov, vatové tyčinky na čistenie uší a kefka na vlásky.

Oblečenie pre bábätko

Bábätko sa narodí malinké, mesiac na to je však z neho už ozajstný valibuk. Deti rastú rýchlo, niečo si oblečú trikrát a už sú na to veľké. Na nákup oblečenia si pripravte približne 200 €. Výrazne ušetríte, ak si oblečenie kúpite od iných mamičiek alebo vypožičiate od rodiny a priateľov.

Praktické pomôcky, ktoré nepotrebujete hneď

Na záver ešte pár vecí, ktoré si môžete zaobstarať vopred, ale nič sa nestane, ak ich nakúpite postupne, podľa toho, ako ich budete potrebovať. Cumlíky stoja približne 6 € a viac a fľašky 5 – 10 €. Odsávačka soplíkov sa zíde, ak drobček ochorie a stojí 1 – 10 €. No a ak potrebujete odsať mlieko, tak si môžete dokúpiť aj odsávačku mlieka za 30 € a viac.

Mamičky si chvália aj hojdacie kresielka a hracie deky. Drobčeka zabavia a upokoja. Vy si zatiaľ môžete spraviť čajík a na chvíľu si oddýchnuť.

Hracia deka Kaloo

Hracia podložka Kaloo

Hracie deky

Príchod drobčeka je určite veľká záťaž pre rodinný rozpočet, nakúpiť potreby však môžete postupne, niečo si požičiate od rodiny a známych, niečo dostanete. Pamätajte, že bábätko je šťastné, ak je spokojná aj maminka.

Zaujal vás článok? Prečítajte si aj čo si zbaliť do pôrodnice.