Poznáte triky, ako sa ešte lepšie zabaviť s vodnými dráhami?

  Kategórie: Tipy na hračky,
4 min
14. aug'17

Vodné dráhy AquaPlay sa tešia veľkej popularite na celom svete už 40 rokov. Vzdelávacia i zábavná detská hračka plná kanálov, plávajúcich lodiek a veselých zvieracích postavičiek priam nabáda deti k tomu, aby skúmali fyzikálne zákonitosti vody a rozvíjali svoju fantáziu vymýšľaním nových príbehov.

Vodné dráhy AquaPlay

Vodné dráhy podporujú kreativitu

Vodné dráhy AquaPlay sú navrhnuté tak, aby poskytovali čo najväčšiu variabilitu, aj preto sú vzájomné kompatibilné. Vďaka modulárnemu princípu ich môžete stavať na rôzne spôsoby či dokonca spájať viaceré modely, aby ste vytvorili ešte väčší a zaujímavejší systém vodných kanálov. To dáva deťom slobodu vymýšľať, skúšať rôzne kombinácie dielov a pustiť uzdu svojej kreativite.

S lodnými dráhami sa môžu vaše ratolesti zahrať kdekoľvek. Ľahko ich zoberiete so sebou, pretože sa dajú jednoducho poskladať do praktického kufríka. K vodnej dráhe sa dajú dokúpiť nielen ďalšie doplnkové súčasti, ale aj náhradné diely, či už tesnenia alebo vodná pumpa. Zábavu spestrujú loďky, plachetnice, člnky, ale aj postavičky zvieratiek, ktoré môžu drobci posadiť do plavidla a povoziť po vodných kanáloch.

Vodné dráhy v kufríku AquaPlay

Ako spájať jednotlivé diely?

Vodné dráhy AquaPlay, o ktorých sa môžete viac dozvedieť aj v našom predchádzajúcom blogu, sú vyrobené tak, aby bolo skladanie čo najjednoduchšie. Kvôli presnému spájaniu a ochrane pred zatekaním však deťom s výstavbou lodnej dráhy vždy pomôžte.

Základné časti predstavujú úzke tesniace gumičky, ktoré sú maximálne odolné a pružné, ďalej modré diely vodných kanálov v rôznych tvaroch – rovné, oblé a T križovatky, ako aj červené konektory, pomocou ktorých sa jednotlivé diely vodných ciest spájajú. Časti vodných kanálov a konektory sú vyrobené z kvalitného ekologického plastu, ktorý je príjemný na dotyk.

Spájacie a náhradné diely AquaPlay

Kombináciou týchto prvkov a rôznych modelov vodných dráh dosiahnete zakaždým nový a ešte zaujímavejší systém kanálov, s ktorými sa môže zabaviť aj viac detí. Dodržujte však nasledujúce zásady:

  • Najprv si zoberte do rúk pásiky tesniacich gumičiek a odstráňte z nich vrstvu papiera.
  • Do každého konektora sa umiestňujú dve tesniace gumičky. Tie sa vkladajú do dvoch vnútorných drážok.
  • Začnite z jedného vrchného okraja drážky a pomaly tesnenie priliepajte až po druhý okraj.
  • Je veľmi dôležité, aby tesnenie priliehalo k drážke rovnomerne, inak hrozí, že sa vám diely budú zle skladať a navyše vám cez štrbiny unikne voda z kanála.
  • Takisto sa postarajte o to, aby v drážke dobre sedeli aj okraje tesniacich gumičiek.
  • Následne môžete do drážky konektora vložiť niektorý z modrých dielov vodného kanála a prepojiť ho z druhej strany s iným dielom. Takto hravo skombinujete všetky prvky skladačky.
  • Nakoniec stačí do vytvorených vodných kanálov naliať vodu, ideálne do výšky približne 3 – 4 cm. A zábava môže začať! :-)

Skombinujte vodné dráhy podľa chuti

Jednotlivé modely vodných dráh ponúkajú zakaždým nové možnosti. Záleží na tom, či sa vaše detičky budú hrávať osamote, alebo budú objavovať skryté možnosti tejto hračky spolu so svojimi kamarátmi. Súčasťou niektorých vodných dráh sú aj autíčka, mostíky, trajekty či nakladacie doky v prístavoch, kde sa pomocou žeriavu do lodiek nakladá tovar v otvárateľných kontajneroch.

Vodné dráhy AquaPlay detaily

Lákadlom niektorých modelov je dlhá dráha, iné majú zasa zaujímavé doplnky, ako napríklad vodná dráha AquaPlay Mountain Lake s horou, jaskyňou a priehradou, odkiaľ sa člny do vodných kanálov premiestňujú horskou šmykľavkou. Ak vzájomne spojíte dve alebo viac základných vodných dráh, získajú vaše deti celú spleť kanálov s rôznymi zastávkami, s ktorou sa dá hrať od rána do večera.

Detská vodná dráha AquaPlay AquaWorld s priehradou od 3 – 7 rokov

Detská lodná dráha AquaPlay AquaWorld

Ako príklad sme si zobrali túto peknú vodnú dráhu s rozmermi 140*105*22 cm, ktorá obsahuje nákladný prístav, kontajnerovú loď, mostík pre autíčka, vodné koleso, nákladný žeriav, priehradu i postavičky – medveďa Boa a jeho manželku hrošicu Wilmu.

Alternatívy spájania lodné dráhy AquaPlay

Ak do lodnej dráhy zapojíte dva ďalšie dlhé diely kanálov (1), vznikne o čosi väčší plavebný systém. Kombináciou s modelom AquaPlay StartSet (2) získajú deti lodnú dráhu s priehradou aj väčším jazierkom, pri ktorom sa nachádza prístav s nákladným žeriavom. Ak do zostavy pre zmenu zapojíte AquaPlay AmphieBox (3), budú mať vaše ratolesti okrem plavebnej komory k dispozícii až dve jazierka.

Loďky a lodné dráhy

Samozrejme, možností, ako skladať vodné dráhy AquaPlay, je nespočetne veľa, všetko závisí od fantázie a schopnosti vašich detí vymýšľať nové kombinácie. Veríme, že sa vaše ratolesti s touto hračkou dobre zabavia a zároveň aj niečo nové naučia. :-)