Čo robiť, aby vaše vlasy vyzerali krásne aj v lete?

  Kategórie: Fit mama,
8 min
19. júl'17

Hoci v lete zameriavame pozornosť najmä na pokožku, nemali by sme zabúdať, že aj naša koruna krásy v horúcich dňoch veľmi trpí a vyžaduje si špeciálnu starostlivosť. To isté platí aj o vláskoch našich najmenších. Poradíme vám, na čo by ste v rámci bežných očistných a ošetrovacích rituálov v tomto období určite nemali zabúdať.

Mamička s dlhými vlasmi

Slnečné žiarenie pôsobí na vlasy a vlasovú pokožku podobne ako na pleť. Ak to s opaľovaním bez ochrany hlavy preženieme, môže UV žiarenie preniknúť až dovnútra vlasu a rozrušiť jeho štruktúru už od korienkov. Bohužiaľ, ani zďaleka nie je jediným nepriateľom krásnej zvlnenej „hrivy“.

Štýlové a účinné v jednom

Vlasy často trpia aj pod ťarchou stylingových produktov, ktoré majú účes udržať na uzde, ale aj pôsobením slanej vody, chlóru, piesku, horúceho vzduchu a suchého vetra. Táto kombinácia predstavuje hotovú katastrofu aj pre zdravé pramene, nehovoriac o oslabených a poškodených vlasoch. Preto je lepšie sústrediť sa v prvom rade na prevenciu a ochranu.

Veľmi jednoduchý spôsob, ako chrániť vlasy pred slnkom, je používať klobúk, šiltovku či šatku. Vaše kadere tak nebudú v priamom kontakte so slnečnými lúčmi. Dobrá správa je, že takéto módne doplnky sú dnes veľmi žiadané, nebudete preto na pláži či v meste vyzerať ako z inej planéty. Práve naopak. Môžete ich bez problémov skombinovať s plavkami, letnými šatami i so športovým outfitom.

Ak ste počas leta tehotná, určite oceníte praktický kratší strih, prípadne vlasy v takej dĺžke, aby ste si ich mohli jednoducho zviazať do chvosta. Takto predídete aj nadmernému poteniu na zátylku.

Starostlivosť o vlasy

Ako umývať vlasy?

Vo všeobecnosti platí, že by ste si tesne pred dovolenkou nemali vlasy vôbec farbiť, a to minimálne mesiac pred vycestovaním. Slaná voda či chlór v bazéne vám totiž krásny odtieň rýchlo vymyjú. Oveľa dôležitejšie je chrániť vlasy vhodným ošetrením, najmä takým, ktoré ich dobre hydratuje. Vlas je z 10 až 15 percent tvorený vodou, ktorá sa však v horúcich dňoch odparuje. V dôsledku toho sa vaše pramene oveľa viac vysušujú.

Tento problém sa zároveň spája s potením, ktoré sa prejavuje vyššou produkciou mazu v žľazách, nachádzajúcich sa v pokožke hlavy. Je to vcelku bežný jav, keďže telo sa potením snaží prirodzene ochladzovať. Pre nás to však znamená aj mastnejšie pramene, a teda i neustále umývanie vlasov, čo im, samozrejme, veľmi neprospieva. Vyberajte si preto šampóny, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre častejšiu očistu, neobsahujú dráždivé látky a pokožku hlavy príjemne ochladzujú. Pramene zároveň oplachujte výlučne pod vlažnou vodou, ktorá stimuluje krvný obeh.

Výživa a ochrana pred slnkom

Ak po ostatné dni v roku nepoužívate kondicionérybalzamy, aspoň počas letnej sezóny urobte výnimku, dokonca aj v prípade svojich detí. Kondicionér vám nepomôže iba pri rozčesávaní neposlušných prameňov, dodá tiež vlasom živiny a potrebnú vlhkosť, ktorú pod vplyvom vetra, suchého vzduchu a slnka strácajú. Najmenším vyberajte šetrnejšie kondicionéry určené špeciálne na ochranu detských vláskov.

Na leto sú ideálne aj kondicionéry bez oplachovania, ktoré stačí aplikovať do suchých alebo vlhkých vlasov a nechať voľne vyschnúť. Najviac však trpia vysušené a rozstrapkané končeky – doprajte im preto špeciálne ošetrujúce oleje a séra. Ideálny je olivový či mangový olej.

Vítanými zložkami vlasových prípravkov, ktoré sú ideálne na leto,  by mali byť pantenol, keratín, aloe vera či mäta.

Nezabúdajte ani na používanie prípravku s UV filtrom, vďaka ktorému budú vlasy, ale aj pokožka hlavy dobre chránené pred silným slnečným žiarením. Urobte tak predtým, ako opustíte dom či hotelovú izbu a aplikujte ho viackrát v priebehu dňa podobne ako opaľovací krém. Dokonca aj vtedy, ak slnko zájde za mraky.

Niektoré prípravky dokonca fungujú aj ako stylingové produkty, zabijete tak dve muchy jednou ranou. K dispozícii sú vo forme krému alebo praktického spreja. Ak nemáte poruke ošetrenie s UV ochranou, môžete siahnuť po opaľovacom kréme či oleji, ktorý rozotriete od pokožky hlavy po celej dĺžke vlasov. Za žiadnych okolností však nepoužívajte tie vodoodolné, pretože kadere príliš zaťažujú a ťažko sa umývajú.

Mamička s bábätkom v bazéne

Strašiak menom chlór

Ak ste vodným živlom a veľa času trávite nielen v mori, ale aj v bazéne, majte sa na pozore. Chlór síce dezinfikuje vodu od nečistôt a baktérií, zároveň však rozpúšťa lipidy, ktoré pôsobia ako prirodzená ochranná vrstva vlasov, dodávajúca prameňom zároveň lesk a vlhkosť. Pri dlhodobom pôsobení chlóru stratia svoju hebkosť, pretože sa stávajú pórovitejšie a drsnejšie.

Chlór je zároveň príčinou, prečo začnú vlasy pri styku s vodou meniť farbu. Aj preto majú niekedy blondíny po pobyte v bazéne zelenkavý odtieň. Kovy obsiahnuté vo vode, najčastejšie meď, totiž v kontakte s chlórom oxidujú, naviažu sa na proteíny obsiahnuté vo vlasoch, ktoré sa v dôsledku toho zafarbia.

Ideálnym prostriedkom na ochranu vlasov pred chlórom či slanou vodou je kúpacia čapica. Máloktorá z nás však ochotne vstúpi do bazéna plného ľudí s neforemnou silikónovou čiapkou na hlave, vlasoví experti preto odporúčajú, aby ste vlasy nezabudli pred pobytom v bazéne osprchovať, ale takisto aj po ňom. Vlasové folikuly pôsobia ako špongia, a tak absorbujú oveľa viac chlóru. Jednoducho povedané – ak sa vyplnia vodou, zostane „menej miesta“ pre samotný chlór. Sprcha po kúpaní v bazéne vám zároveň pomôže pri odstraňovaní nánosov chlóru z povrchu vlasov.

Pomerne lacnú ale účinnú alternatívu na ošetrenie vlasov ponúka jablčný ocot. Stačí ho zmiešať s vodou v pomere jedna ku štyrom, prípadne osviežiť pár kvapkami citrónovej šťavy a prepláchnuť ním čerstvo zmyté vlasy. Nechajte ho pár minút pôsobiť a pramene opäť umyte.

Na umývanie môžete použiť aj čistiace šampóny, ktoré sa bežne používajú na odstraňovanie stylingových prípravkov. Oslabeným vlasom navrátite silu, ak ich potriete kokosovým či ricínovým olejom. Populárne sú aj placentové ampulky, ktoré podporujú rast vlasov, starajú sa o ideálne prekrvenie pokožky a optimálnu činnosť mazových žliaz.

Ingrediencie na domáce pleťové masky

5 tipov na domácu vlasovú kúru

V lete by ste určite nemali podceňovať prínos vlasových masiek. Vyživujú vlasy do hĺbky, navracajú im vlhkosť a proteíny a niektoré dokonca podráždenú pokožku hlavy príjemne schladia a zjemnia. Ošetrujúce vlasové masky si môžete vyrobiť aj doma.

Banánovo-medová maska

Dobre rozmixujte 1 banán a zmiešajte ho so štvrtinou hrnčeka medu a polovicou hrnčeka jogurtu, kým nevznikne krém s hutnou hladkou konzistenciou. Naneste zmes rovnomerne na vlasy, nechajte pôsobiť 15 – 30 minút a dobre umyte. Banán je plný vitamínov, antioxidantov a draslíka, ktoré posilnia vlasové folikuly.

Maska z vajíčka a olivového oleja

Tento recept využívali ženy už v dávnych časoch staroveku, vedeli totiž, že olivový olej vlasy zvlhčí a vyživí. Obsahuje vitamín E a zdravé tuky, ktoré pomôžu najmä polámaným končekom. Zmiešajte 2 polievkové lyžice olivového oleja s 1 polievkovou lyžicou bieleho vínneho octu a 1 rozšľahaným vajíčkom. Ak máte dlhé vlasy, použite dvojnásobné množstvo ingrediencií. Aplikujte na pramene a nechajte pôsobiť približne 20 minút, potom ich dobre umyte.

Variácie na masky z avokáda

Avokádo je vitamínovou bombou, obsahuje najmä vitamíny A, B, E a D, ako aj množstvo zdravých tukov a prírodných olejov, ktoré zvýrazňujú lesk a zároveň vlasy chránia pred vypadávaním. Dužinu z 1 avokáda strednej veľkosti roztlačte a urobte z nej jemné pyré, primiešajte 2 polievkové lyžice medu, naneste na vlasy až ku korienkom a opatrne vmasírujte aj do pokožky. Po 15 – 20 minútach pramienky dôkladne umyte.

Alternatívne môžete rozmixovanú dužinu z polovice avokáda zmiešať s 2 polievkovými lyžicami panenského olivového oleja a 2 rozšľahanými vajíčkami. Zmes môžete pokojne nechať pôsobiť aj dlhšie. Dávajte si pozor, aby ste masku najprv umývali vlažnou vodou, príliš teplá voda by mohla vajíčka „uvariť“, potom použite šampón a kondicionér.

Maska z kokosového mlieka

Kokosové mlieko má prirodzené hydratačné účinky, obzvlášť vítané je v prípade slnkom spálených vlasov. 2 polievkové lyžice mlieka zmiešajte s 2 kvapkami levanduľového oleja a naneste masku od korienkov až po končeky. Vlasy zabaľte do uteráku alebo kúpacej čiapky a nechajte pôsobiť celú noc. Ráno ich stačí umyť šampónom a kondicionérom.

Jahodová maska s majonézou

Ako napovedá jej názov, stačia vám iba dve ingrediencie – zmixujte 8 čerstvých jahôd s 2 polievkovými lyžicami majonézy a pripravte pre svoje vlasy koktail plný antioxidantov a zdravých tukov. Naneste masku na vlhké vlasy, počkajte 15 minút a dôkladne opláchnite.